Zápaly močových ciest trápia nielen v lete

Zápaly močových ciest sú po zápaloch dýchacích ciest druhými najbežnejšie sa vyskytujúcimi bakteriálnymi infekčnými ochoreniami. Odhaduje sa, že približne 15 % všetkých antibiotík sa predpíše práve z tohto dôvodu.

07.10.2013 06:00
močové cesty, zápal, čaj Foto:
Pri zápaloch treba piť ako o život, moč musí byť úplne svetlý, takmer ako voda. Optimálny je urologický čaj a čistá voda.
debata

Častejšie nimi trpia ženy – dôvodom je anatómia ženskej močovej rúry, ktorá umožňuje jednoduchší prienik baktériám do močovej rúry a mechúra.

Ženy majú močovú rúru dlhú len 3–4 centimetre. V prípade mužov musí byť bakteriálny vyvolávateľ zápalov v tejto oblasti pomerne zdatným horolezcom, aby sa vyšplhal asi 15 cm do močového mechúra a ešte mu ostal dostatok síl na rozmnoženie sa a spôsobenie zápalu. Podľa urológa doc. MUDr. Petra Bujdáka, CSc. z Bratislavy, je okrem protilátok v organizme najvýznamnejšou imunologickou bariérou práve bariéra kontaktná – a tou je výstelka močovej rúry. Nuž, tá mužská poskytuje svojim majiteľom lepšiu ochranu práve pre svoju dĺžku.

Tyčinkovitá črevná baktéria

Odborníci rozoznávajú zápal dolných a horných močových ciest. Prvý v poradí – zápal močovej rúry a močového mechúra – aspoň raz za život v ľahšej či závažnejšej forme prekoná každá druhá žena. Najmenej 10 % touto diagnózou trpí opakovane. Zriedkavé nie sú ani prípady, keď žena ochorie na zápal mechúra raz alebo dvakrát do roka.

„Ak však baktérie vycestujú z močového mechúra nahor cez močovody až do obličiek, ide o veľmi vážnu infekciu, keď musí byť pacient hospitalizovaný a dostáva antibiotiká do žily. Takáto infekcia sa už okrem iných príznakov prejavuje horúčkami a celkovou únavou,“ upozorňuje MUDr. Stanislav Žiaran, vedúci lekár JIS na Urologickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. „Práve z tohto dôvodu ani infekcie dolných močových ciest netreba podceňovať a vždy ich dôsledne doliečiť.“

Príznaky zápalu močových ciest
nutkanie na močenie, pálenie a rezanie pri močení (najmä pri domočovaní), bolesti v podbrušku, často krv viditeľná v moči, teplota až horúčka a celková únava (najmä pri infekciách horných močových ciest)

Zápaly v močovom ústrojenstve obyčajne spôsobuje tyčinkovitá baktéria Escherichia coli, skrátene E.coli. „Spôsobuje 70–80 % všetkých týchto infekcií,“ podotýka MUDr. Žiaran. Patrí do veľkej skupiny črevných baktérií žijúcich v hrubom čreve alebo v okolí konečníka. V poslednom období sa čoraz častejšie hovorí o zvyšujúcej sa odolnosti tejto baktérie proti niektorým antibiotikám, tzv. chinolónom. Stáva sa, že keď v ambulantnej praxi už pacienta niet čím liečiť, musí dostať iné antibiotiká injekčne v nemocnici. Preto je veľmi dôležitá prevencia zápalov močových ciest a v prípade ochorenia treba predpísanú antibiotickú kúru vždy dobrať až do konca. Časté predpisovanie antibiotík a ich nedoužívanie spôsobuje nárast odolnosti mikróbov proti týmto liekom!

Výnimkou nie sú ani deti

Zápal močových ciest, bohužiaľ, nie je nijakou výnimočnou diagnózou ani u detí. Deti do troch rokov totiž nedokážu naraz vymočiť všetok objem moču a v močovom mechúre tak vždy časť zostáva. Hovorí sa mu zvyškový moč a ten je dokonalým prostredím pre množiace sa baktérie. Infekcia močových ciest býva častá predovšetkým u dievčatiek, keďže ich konečník sa nachádza asi 1 cm od močovej rúry a baktérie spôsobujúce infekciu prirodzene sa vyskytujúce v hrubom čreve to do nej nemajú ďaleko. V prípade malých detí však neraz infekcia prebieha bez typických príznakov – dieťa je len nepokojné, odmieta jesť či piť alebo má horúčku bez ďalších viditeľných ťažkostí.

Infekciu močových ciest možno diagnostikovať vyšetrením moču. Ak má teda rodič podozrenie na tento problém, pretože dieťa ciká po kvapkách, pričasto, nemočilo viac ako 4 hodiny, má bolesti brucha, chrbta, boku, poplakáva od bolesti priamo pri cikaní, treba myslieť na odber moču, aby sa neskôr u lekára už nestrácal čas. Naberanie moču u malých detí priamo v ambulancii je totiž často problematické. Každý rodič by mal mať preto v domácej lekárničke aj vrecúško na odber moču. Čím skôr sa dá moč vyšetriť, tým rýchlejšie sa určí diagnóza a nastaví liečba.

Tekutiny, teplo, brusnice a antibiotiká

Medzi najdôležitejšie zásady patrí piť čo najviac tekutín. Mnohé pacientky otravuje, keď musia často chodiť na toaletu, je to však prirodzená obrana organizmu, ktorý sa snaží vyplaviť nežiaducich votrelcov. Ak sa mechúr dlho nevyprázdni, zhromaždí sa v ňom väčšie množstvo baktérií. A E.coli je schopná zdvojnásobiť svoj počet už za 20 minút! Čím viac baktérií, tým náročnejší priebeh ochorenia a nepríjemnejšie príznaky. Preto treba piť ako o život, moč musí byť úplne svetlý, takmer ako voda. Optimálny je urologický čaj a čistá voda.

Pomôže aj aplikovanie tepla na podbruško, bolesť pri močení zmiernia analgetiká (ibuprofén má aj protizápalový efekt). Niektorí odborníci hovoria aj o užívaní probiotík – tie infekciu močových ciest neovplyvnia, ale môžu mať svoj význam na obsah dobrých baktérií v stolici, ktoré následne vytláčajú patogénne baktérie. A samozrejmosťou je ich užívanie počas či po antibiotickej liečbe. Ak už totiž ide o diagnostikovanú infekciu močových ciest, antibiotikám sa pacient nevyhne.

Do doplnkovej liečby infekcií močových ciest patria výťažky z brusníc. V týchto trpkých červených plodoch sa napríklad nachádza kyselina chinolová, ktorej syntetické deriváty sa používajú ako antibiotikum pri liečbe močových ciest (známe chinolóny). Niektoré začínajúce zápaly je možné svojpomocne preliečiť aj dostatočne koncentrovaným extraktom z plodov brusnice a vysokým príjmom tekutín. Mechanizmus účinku brusníc spočíva v znížení schopnosti baktérií prichytiť sa na výstelku močovej rúry a časté pitie a následne močenie ich doslova „spláchne“. Doplnkov výživy s extraktmi z brusníc je na trhu neúrekom. Najčastejšie ide o severoamerickú brusnicu veľkoplodú. Brusnicový extrakt navyše spomaľuje rozklad vylúčeného moču a zabraňuje tak vzniku nežiaduceho zápachu (čo je vhodné aj pri úniku moču).

Pre ženy trpiace opakovanými infekciami dokázateľne spôsobenými E.coli jestvuje imunologický preparát, liečivo na predpis, ktoré sa užíva niekoľko mesiacov a obsahuje spomínané usmrtené baktérie zodpovedné za vznik infekcií. Pôsobí teda ako vakcína, posilňuje imunitný systém, hoci sa užíva v kapsuliach. Niekedy sa predpisuje aj ako prídavná liečba akútnej infekcie.

Zápaly močových ciest ohrozujú najmä:

  • ženy s oslabenou slizničnou imunitou
  • tehotné ženy
  • diabetikov
  • pacientov s anatomickou odchýlkou v močových cestách, so zavedenou cievkou, s močovými kameňmi, inými poruchami odtoku moču (napr. v súvislosti so zväčšenou prostatou)
  • inkontinentných pacientov
debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #zápal močového mechúra #močové cesty #infekčné choroby