Keď sa srdce chveje

Fibrilácia predsiení je najčastejšou poruchou srdcového rytmu, ktorej výskyt sa zvyšuje so stúpajúcim vekom. Najvážnejšou komplikáciou tejto arytmie je mozgová porážka.

28.10.2013 06:00
lekár, srdce, tlak, tlakomer Foto:
Intenzita príznakov fibrilácie predsiení srdca väčšinou súvisí s rýchlosťou pulzu - čím je vyššia, tým sú prejavy výraznejšie.
debata (1)

Jej riziko je u pacientov s fibriláciou predsiení srdca až päťnásobne vyššie! Na Slovensku ňou podľa odhadov kardiológov trpí asi 150-tisíc ľudí a mnohí ďalší o nej ani nevedia. Nemusia totiž pociťovať nijaké príznaky, najmä ak tlkot ich srdca nie je príliš rýchly.

Zvykne sa hovoriť, že „srdce sa zachvelo od strachu“. Bude na tom niečo pravdy, lebo chvejúce sa, fibrilujúce srdce môže skutočne viesť k odstrašujúcej diagnóze v podobe cievnej mozgovej príhody. Navyše podľa doc. MUDr. Branislava Stančáka z Kardiologickej kliniky Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach je „mozgová príhoda spojená s predsieňovou fibriláciou obyčajne závažnejšia ako ischemická príhoda z iných príčin“. Fibrilovanie predsiení srdca vedie k srdcovému zlyhávaniu, to zas opätovne zhoršuje fibriláciu a vzniká tak začarovaný kruh, ktorý zhoršuje celkovú prognózu pacienta. Zdvojnásobuje riziko úmrtia u mladších i starších pacientov.

Predsiene bijú chaoticky

„Pri fibrilácii predsiení srdce doslova nevie, čo so sebou,“ vysvetľuje prof. MUDr. Róbert Hatala, PhD., predseda Slovenskej asociácie srdcových arytmií. Za normálnych okolností sa srdce sťahuje a uvoľňuje v pravidelnom rytme. Určité bunky v ňom produkujú elektrické signály, ktoré spôsobujú, že pravidelne pumpuje krv. Fibrilácia srdca vzniká, keď sa v dvoch horných srdcových predsieňach vyskytujú nepravidelné elektrické signály. Tieto predsiene sa nazývajú atria, preto sa jej hovorí aj atriálna fibrilácia. Pri chvení predsiení teda elektrické impulzy srdca celkom strácajú svoj pravidelný rytmus. Srdcové predsiene bijú chaoticky, nepravidelne a rýchlo (vyše 300 úderov za minútu).

Príznaky predsieňovej fibrilácie (môžu však chýbať):

  • búšenie srdca
  • nepravidelný a rýchly tep
  • krátky dych a zhoršenie dýchania najmä pri námahe
  • bolesti na hrudníku
  • zvýšená únava a slabosť
  • závraty

Hlavné príčiny vzniku predsieňovej fibrilácie

  • vysoký krvný tlak
  • ischemická choroba srdca
  • vrodené chyby srdca
  • vrodené alebo získané postihnutie srdcových chlopní, najčastejšie mitrálnej (dvojcípej) chlopne
  • ochorenia pľúc (karcinóm, zápal pľúc, pľúcna embólia)
  • zvýšená činnosť štítnej žľazy
  • nadmerné, nárazové pitie alkoholu
  • diabetes
  • obezita

Keďže počas predsieňovej fibrilácie bijú predsiene príliš rýchlo a neúčinne (bez toho, že by sa efektívne sťahovali), krv v tejto časti srdca prúdi pomalšie, hromadí sa a má tendenciu zrážať sa. Môžu preto vzniknúť krvné zrazeniny, ktoré sa nazývajú tromby. Ak sa takáto krvná zrazenina z predsiene odtrhne, putuje do krvného obehu, prostredníctvom ktorého sa môže dostať do rôznych telesných orgánov. Ak sa dostane do mozgu, vzniká mozgová porážka ako najzávažnejšia komplikácia fibrilácie predsiení. Druhým najčastejším miestom, kam trombus doputuje, sú končatiny. Dochádza k tepnovej trombóze, sprevádza ju veľká bolesť a končatina je belavá a chladná. Pľúcna embólia sa zas prejavuje dýchavičnosťou, bolesťou na hrudníku a zrýchlenou činnosťou srdca. Niektorí ľudia dokonca vykašliavajú krv.

Čím vyšší pulz, tým výraznejšie prejavy

Intenzita príznakov fibrilácie predsiení srdca väčšinou súvisí s rýchlosťou pulzu – čím je vyššia, tým sú prejavy výraznejšie. Šťastie v nešťastí majú pacienti, ktorí fibriláciu srdca zachytia a včas vyhľadajú lekársku pomoc. Lekár zhodnotí riziko cievnej mozgovej príhody a v prípade potreby predpíše liečbu látkami, ktoré upravujú tep a znižujú zrážanlivosť krvi.

Spomínaná porucha srdcového rytmu sa môže prejaviť bolesťami na hrudníku, nepríjemným pocitom búšenia srdca v záchvatoch, nepravidelnou činnosťou srdca, závratmi a dýchavičnosťou. „Vníma to však len 30 % pacientov, 70 % vôbec nevie, že tento problém má,“ konštatuje profesor Hatala. Spomínané príznaky sa totiž nemusia prejaviť vôbec a rizikový stav srdca sa často zistí počas pravidelnej lekárskej prehliadky ako následok prechodenia „banálneho ochorenia“ v podobe angíny či chrípky, novovzniknutých porúch činnosti štítnej žľazy či zvýšeného príjmu alkoholu a zakázaných podporných prostriedkov. Situáciu komplikujú výkyvy krvného tlaku, ktoré nemusia byť iba problémom vyššieho veku.

Ak je krvná zrazenina vymrštená do aorty a skončí sa v mozgu tam, kde je priemer cievy menší ako priemer krvnej zrazeniny, vzniká veľký problém. Cievna mozgová príhoda je totiž treťou najvýznamnejšou príčinou smrti na svete a výskyt tejto diagnózy je v porovnaní s počtom srdcových infarktov dvojnásobný.

Kontrola rytmu, spomalenie tepu a riedenie krvi

Liečba tejto diagnózy závisí od dĺžky trvania a intenzity fibrilácie predsiení. Môže pozostávať z liečby na kontrolu srdcového rytmu, ktorej úlohou je prinavrátiť pravidelný rytmus srdca. Na tento účel sa používajú lieky, ale možný je aj elektrický výboj v podobe kardiostimulátora. K tejto liečbe sa pridáva liečba určená na kontrolu srdcovej frekvencie, ktorej cieľom je spomaliť prirýchly tep. A do tretice je možná aj antikoagulačná liečba, čiže známe riedenie krvi, ktorého cieľom je zabrániť vzniku zrazenín.

Existujú teda tri hlavné skupiny liekov na liečbu predsieňovej fibrilácie: lieky na udržanie primeranej pulzovej frekvencie, lieky na udržanie sínusového rytmu (nášho vlastného rytmu srdca) a lieky na riedenie krvi. Dnes už jestvujú aj novšie lieky určené na riedenie krvi ako známy warfarín, ktorého užívanie si vyžaduje pravidelné mesačné krvné kontroly, aby sa krv nerozriedila príliš a nedošlo ku krvácavým stavom.

Je smutné, ak sa o svojej predsieňovej fibrilácii pacient dozvie až na jednotke intenzívnej starostlivosti po tom, čo utrpel mozgovú príhodu. Pritom tento problém je možné odhaliť počas merania tlaku špeciálnym tlakomerom. Presnosť schopnosti tohto prístroja odhaliť fibriláciu srdcových predsiení počas samomerania doma potvrdili dve klinické štúdie.

Riziko odhalí tlakomer

Atriálnu fibriláciu v ranom štádiu ochorenia, keď pacient ešte nepociťuje žiadne príznaky, dokáže odhaliť novinka švajčiarskej firmy Microlife digitálny tlakomer BP A200 PC AFIB. Tento prístroj umožňuje skríning a včasnú diagnostiku rizikových faktorov mozgovej príhody. Presne a spoľahlivo meria tlak krvi, pulz a identifikuje výskyt atriálnej, predsieňovej fibrilácie srdca.

Pri jej opakovanom výskyte upozorňuje na nevyhnutnosť vyhľadať lekára. Na získanie presných hodnôt tlaku krvi využíva najmodernejšiu technológiu MAM. Ide o automatické, trikrát opakované, počítačovo vyhodnotené meranie, ktoré zodpovedá hodnotám krvného tlaku v stave pokoja. Tlakomer možno prostredníctvom USB kábla pripojiť k PC, ktorý prostredníctvom špeciálneho softvéru eviduje a vyhodnocuje namerané údaje. Prístroj je klinicky testovaný a má 5-ročnú záruku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tlak #srdce #fibrilácia. MUDr. Stančák #tlakomer