Prevenciou na problémy s prostatou je aj správny životný štýl

Ak chcete, aby sa vám problémy čo najdlhšie vyhýbali, mali by ste dodržiavať odporúčania lekárov:

28.10.2013 14:00
obchod, nákup, ovocie, zelenina, zdravá strava Foto: ,
Ak nechcete mať problémy s prostatou, mali by ste jesť čerstvé kvalitné ovocie a zeleninu v akomkoľvek množstve, čím viac, tým lepšie.
debata
  1. Choďte močiť hneď, ako vám treba.
  2. Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu, najmä po večeri.
  3. Nepite naraz veľké množstvo tekutín. Rozdeľte si pitný režim na pravidelné menšie dávky.
  4. Dve hodiny pred spaním už nepite žiadne tekutiny.
  5. Snažte sa neužívať voľnopredajné lieky, ktoré obsahujú antihistamín alebo dekongestant (napr. lieky proti chrípke). Tieto látky môžu totiž zhoršiť príznaky benígnej prostatickej hyperplázie.
  6. Udržiavajte sa v teple a pravidelne cvičte. Chlad a nedostatok pohybu môžu zhoršiť príznaky benígnej hyperplázie. Dávajte pozor, aby ste nesedeli na studenom povrchu.
  7. Naučte sa a cvičte tzv. Kegelove cviky na posilnenie svalov panvového dna.
  8. Vyhýbajte sa stresu. Nervozita a pocit vnútorného tlaku môžu spôsobiť častejšie močenie.
  9. Môžete skúsiť techniku tzv. dvojitého vyprázdnenia – po tom, čo sa vymočíte, odíďte z toalety a po jednej až dvoch minútach sa skúste vymočiť znovu. Pomôžete tak brániť hromadeniu moču v močovom mechúre.

Čo by ste mali jesť

Pomôžte si stravou. Mnohí odborníci sa zhodujú, že zväčšenie prostaty je možné do značnej miery ovplyvniť stravovaním. Kým niektoré potraviny môžu vznik ochorenia podporovať alebo zhoršovať, iné majú priaznivý a priam ochranný efekt.

Mali by ste jesť:

  1. čerstvé kvalitné ovocie a zeleninu v akomkoľvek množstve, čím viac, tým lepšie. Ideálne sú organické či bio potraviny, zvlášť vhodné sú paradajky, brokolica, listová zelenina
  2. bobuľovité ovocie – známy liečivý vplyv na močové problémy majú brusnice, pozitívne pôsobia aj černice, maliny, čučoriedky, jahody…
  3. dodržiavajte pitný režim, ideálne je piť čistú vodu
  4. jedzte miestnu, sezónnu kuchyňu a striedajte jedálniček – obmieňajte najmä jedlá, ktoré môžu obsahovať alergény, napr. mliečne výrobky, vajíčka, obilniny…
  5. do jedálnička zaraďte celozrnné produkty, oriešky, semienka (ľanové, tekvicové…), hydinu a čerstvé ryby (nie však morské plody)
  6. pri varení používajte riad z nehrdzavejúcej ocele, skla alebo porcelánu

Nemali by ste jesť:

  1. červené mäso a vnútornosti
  2. používať pri varení polotovary, instantné pokrmy a jedlá z konzervy
  3. požívať alkohol a fajčiť
  4. obmedzte príjem solí a cukrov

Následky a komplikácie neliečeného ochorenia. Ak problémy s prostatou zanedbáte, budú sa zhoršovať a čoraz viac zasahovať do vášho života. Močenie vám bude spôsobovať čoraz väčšie utrpenie, nevyspíte sa, lebo budete stále „behať“, hrozí vám unikanie moču, ktoré nebudete vedieť ovplyvniť, a náhle nutkanie na močenie, pri ktorom možno nestihnete dobehnúť na toaletu. Ak máte nezhubné zväčšenie prostaty, ochorenie sa u vás rozvíja, ale napriek tomu sa neliečite, riskujete tiež nepríjemné komplikácie, ako napríklad: náhlu neschopnosť močiť, infekcie močového traktu, močové kamene, poškodenie obličiek, krv v moči.

Zdroj: mojaprostata.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #moč #prevencia #prostata #močenie