Prečo ešte neexistuje liek na nádchu?

Nádcha či nachladnutie je jedným z najbežnejších ochorení, no napriek tomu proti nemu neexistuje liek, ktorý by dokázal preukázateľne skrátiť dobu infekcie.

31.10.2013 06:00
debata (19)

Nachladnutie sa preto stále lieči rôznymi ľudovými postupmi od cibuľových obkladov okolo krku až po inhalovanie pary z rumančeka alebo vyplachovanie nosa slaným roztokom. Prečo sa však doteraz nepodarilo nájsť účinný liek? Podľa nového výskumu je odpoveď ukrytá v dosiaľ takmer nepoznanom rhinovíruse typu C.

Zatiaľ sa nádcha nelieči, len sa zmierňujú... Foto: SHUTTERSTOCK
choroba, nádcha, kašeľ, prechladnutie, vreckovka Zatiaľ sa nádcha nelieči, len sa zmierňujú symptómy. Skutočný liek by však mohol byť o krok bližšie.

Rhinovírus C je podľa všetkého zodpovedný až za 50 percent prípadov prechladnutí u detí a predstavuje serióznu komplikáciu priebehu nádchy u ľudí, ktorí trpia astmou. Spolu rhinovírusmi typu A a B spôsobuje rhinovírus C až 80 percent všetkých typicky jesenných, ľahkých, infekčných ochorení. Rhinovírus C bol pritom až do roku 2006 pre vedu neznámy. Dokázal sa totiž úspešne skrývať za väčšie sesterské vírusy A a B a je aj príčinou, prečo zatiaľ žiadny liek proti nachladnutiu neprešiel klinickými testami a nedostal sa do lekární ako liek na predpis.

Vedci z Univerzity vo Wisconsin-Madisone (UWM) teraz v odbornom žurnále Virology informovali o zostavení dosiaľ najdetailnejšieho trojrozmerného modelu rhinovírusu C. Veria, že práve ten by mal byť rozhodujúcou pomôckou, ktorá farmaceutom umožní vyvinúť prvý skutočne účinný liek. Podarilo sa im totiž zistiť, že proteínový obal rhinovírusu C je podstatne odlišný od iných vírusov nádchy a preto naň boli dosiaľ navrhnuté lieky prikrátke.

Model rhinovírusu C bol vytvorený „in silico,“ teda v počítači. Dôvod je prostý. Na rozdiel od vírusov A a B sa C nedarilo namnožiť a skúmať v laboratóriu. „Vyvinuli sme model s veľmi vysokým rozlíšením,“ hovorí Ann Palmenbergová z UWM. Podľa nej vzhľadom na štruktúru tohto vírusu budú musieť výskumníci vytvoriť liek špecifický pre typ C. „Všetky lieky, ktoré sme testovali, na typ C nezaberali,“ pridal sa Holly Basta z Inštitútu molekulárnej virológie.

Antivirotiká fungujú tak, že sa pripoja k vírusu a zmenia štruktúry na jeho povrchu. Ak má byť liek účinný, musí, podobne ako kúsok skladačky puzzle, presne zapadnúť na presne dané miesto. Bez existencie 3D modelu rhinovírusu C teda farmaceutické firmy mohli skúšať vyrobiť účinné antivirotikum, no bolo to ako triafať naslepo do terča. Teraz by už malo byť pátranie po účinnom lieku o poznanie jednoduchšie a tak možno čoskoro bude ľudí nádcha trápiť menej a ani nebudú musieť držať nohy v octovom zábale.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #prechladnutie #liek #nádcha #rhinovírus C