O prostate: Rady pre mužov a dokonca aj pre ženy

Väčšinu ochorení prostaty, až 80 % prípadov, predstavuje benígna prostatická hyperplázia, teda nezhubné ochorenie prostaty. Tento problém nie je bežnou súčasťou života muža s pribúdajúcim vekom. Problém nastáva vtedy, keď sa prostata v dôsledku starnutia začne zväčšovať.

04.11.2013 06:00
prostata - žena - muž - rande - posedenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vtedy vyvíja tlak na močovú trubicu a spôsobuje tak nielen problémy s erekciou, ale aj s močením. Aj preto častejšie chodíte na toaletu a zhoršuje sa váš sexuálny život aj nálada. Riešenie problémov preto netreba odkladať a mali by ste navštíviť urológa, ktorý urobí potrebné vyšetrenia a vyberie vhodnú liečbu.

Je nezhubné zväčšenie prostaty závažné ochorenie?
Nejde o životu nebezpečné ochorenie, život však môže nepríjemne skomplikovať, a to najmä vtedy, keď sa nelieči. Problémy sa vo väčšine prípadov úspešne liečia liekmi, keď sa však ochorenie zanedbá, jediným riešením môže byť operačný zákrok. Návštevu urológa preto netreba odsúvať. Rozsiahly prieskum, ktorý sa uskutočnil medzi mužmi aj ženami z celého Slovenska, ukázal, že väčšina mužov sa o návšteve urológa radí aj so svojou partnerkou. Nehanbite sa a hovorte o svojom probléme.

Rady pre mužov do 50 rokov

Môžu sa problémy s prostatou týkať aj mužov mladších ako 50 rokov?
Zväčšená prostata trápi s pribúdajúcim vekom asi každého druhého muža. Ani vy nemusíte byť výnimkou, mali by ste si preto všímať prípadné príznaky. Medzi tie patrí najmä: časté nutkanie na močenie, močenie v noci, slabý prúd moču, neschopnosť zastaviť močenie vôľou. Ak sa u vás časom tieto príznaky objavia, nezabudnite, že prvý krok v ich riešení je návšteva lekára. Samoliečba voľnopredajnými doplnkami nepomôže zbaviť sa problémov a zbytočne odďaľuje správnu liečbu. Včasná diagnostika je základom úspešného zvládnutia každého ochorenia.

Môžem nezhubnému zväčšeniu prostaty predchádzať?
Áno, napríklad vhodným zložením stravy, dostatkom pohybu a zdravým životným štýlom. Kým niektoré potraviny môžu vznik ochorenia podporovať alebo ho zhoršovať, iné majú ochranný efekt. Do jedálnička by ste preto mali zaradiť čerstvé ovocie a zeleninu. Vhodné sú aj paradajky, brokolica a listová zelenina. Známym prírodným liečivom sú brusnice, priaznivo pôsobia však aj černice, maliny, čučoriedky či jahody. Dodržiavať tiež treba pitný režim a dbať na dostatok fyzickej aktivity. Naopak, obmedziť treba konzumáciu červeného mäsa a vnútorností, ako aj polotovarov, instantných jedál a potravín z konzervy. Vhodné je okrem toho obmedziť príjem solí a cukrov. Minulosťou by sa malo stať fajčenie a nadmerné požívanie alkoholu.

Ako sa nezaradiť do štatistík?
Výskum v ambulanciách urológov ukázal, že viac ako polovica novodiagnosti­kovaných pacientov prichádza až vtedy, keď má výrazné problémy. Ďalšia tretina prichádza k lekárovi s malými problémami. Viac ako polovica pacientov sa sťažuje na zhoršenie sexuálneho života. Počúvajte preto svoje telo, odhaľte prejavy nezhubného zväčšenia prostaty včas a nečakajte, kým sa problémy zhoršia.

Kedy muži navštevujú prvýkrát urológa?
Muži po prvých problémoch s močením prichádzajú k urológovi v rozmedzí pol roka až piatich rokov. Väčšinou prídu do jedného až dvoch rokov.

U akých mužov sa ochorenie najčastejšie zistí?
Najviac nových prípadov sa vyskytuje vo vekovej skupine 50 až 60 rokov. Takmer tretina mužov po tom, čo začala mať problémy s močením a prostatou, situáciu nijako neriešila. Pamätajte, že odkladanie riešenia ťažkostí vedie k ich zhoršeniu.

Rady pre mužov po päťdesiatke

Čo si mám všímať?
Časté nutkanie na močenie, močenie v noci, slabý alebo prerušovaný prúd moču, neschopnosť zastaviť močenie vôľou, pocit neúplného vyprázdňovania močového mechúra, samovoľný únik a odkvapkávanie moču. Platí, že príznaky ochorenia viac zaťažujú pacientov starších ako 70 rokov a tiež mužov so zhoršenou kvalitou života. Naopak, muži do 60 rokov a tí, ktorí považujú kvalitu svojho života za uspokojivú, sa s príznakmi ochorenia vyrovnávajú lepšie. Intenzita príznakov nevypovedá o stupni ochorenia. Intenzita príznakov nemá priamu súvislosť s mierou zväčšenia prostaty a postupom ochorenia. Niektorí muži majú prostatu výrazne zväčšenú a pritom pociťujú len mierne príznaky, naopak, niektorých trápia aj pri menšom zväčšení intenzívne prejavy ochorenia. Vyšetrenie by ste nemali odkladať.

Nemusím sa vyšetrenia u urológa obávať?
Jednoduché vyšetrenie cez konečník je krátke a bezbolestné. Hanba musí ísť v tomto prípade bokom, inak vás neriešenie problémov s prostatou môže dostať aj na operačný stôl.

Čo môžem od návštevy urológa očakávať?
Mnohí muži právom očakávajú, že sa po návšteve odborníka zníži frekvencia ich močenia, zlepší sa psychika a budú mať možnosť vrátiť sa k aktivitám, v ktorých ich problémy s prostatou obmedzovali. Tieto očakávania sú namieste – lekár vám totiž správnou liečbou vie výrazne pomôcť.

Ako sa nezhubné zväčšenie prostaty lieči?
Muži do 60 rokov a tí, ktorí majú dobré výsledky vyšetrení, sa môžu liečiť formou tzv. pozorného vyčkávania, keď lekár odporučí úpravu jedálneho lístka či životného štýlu a pacienta len sleduje. Ak sa jeho výsledky začnú zhoršovať, nasadí obyčajne medikamentóznu liečbu. Táto forma je vôbec najčastejšou metódou liečby, lieky užíva až polovica pacientov. Medzi pacientmi nad 61 rokov užíva tabletky viac ako 70 percent mužov. S pribúdajúcim vekom rastie aj počet tých, ktorí potrebujú chirurgický zákrok, i keď toto riešenie lekár volí len v nevyhnutnom prípade.

Rady pre ženy

Ako mu odôvodním potrebu návštevy lekára?
Vyšetrenie nebolí a pomáha otvoriť cestu k liečbe, ktorá mužovi prinesie výraznú úľavu, zlepšenie života. Muži so zväčšenou prostatou podľa svojich partneriek najčastejšie navštevujú urológa až vtedy, keď im problémy komplikujú bežný život. Prečo týmto komplikáciám, ktoré môžu mať vplyv na každodenný život a celkovú atmosféru v domácnosti, nepredísť? Väčšina žien si myslí, že muži sa hanbia navštíviť urológa a niektorí vo všeobecnosti neradi navštevujú lekára. Ženy sú tiež presvedčené, že muži sa obávajú vyšetrenia, ak má byť bolestivé. Ak máte doma typického muža, ktorý ide k lekárovi až keď je zle, skúste mu dohovoriť, aby s návštevou lekára neotáľal. Môže sa tak vyhnúť nepríjemným komplikáciám.

Môžem svojmu partnerovi pomôcť aj inak?
Áno, napríklad vhodným zložením stravy, dostatkom pohybu a zdravým životným štýlom. Kým niektoré potraviny môžu vznik ochorenia podporovať alebo ho zhoršovať, iné majú, naopak, ochranný efekt. Najmä mužom vo vyššom veku, ale preventívne aj mladším, treba preto do jedálneho lístka zaradiť čerstvé ovocie a zeleninu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rady #lekári #prostata #vyšetrenie #benígna prostatická hyperplázia