Probiotiká zharmonizujú celé naše vnútro

Výskumy ostatných rokov potvrdzujú význam starostlivosti o nájomníkov v tráviacom systéme. Je predsa dôležité, kto a ako v nás žije.

07.11.2013 06:00
debata
Probiotiká znižujú riziko astmy u detí. Foto: SHUTTERSTOCK
jogurt, probio Probiotiká znižujú riziko astmy u detí.

Povedal to odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský. Dodal, že je dôležité, aby v dutinách tráviaceho systému prevažovali mikroorganizmy, ktoré nám neubližujú. A sú to aj také, ktoré nám robia dobre. Poznáme ich z reklamy na jogurty a čoraz častejšie sa s nimi stretávame v lekárňach. Probiotiká sa jednoducho stávajú hitom výživových doplnkov.

Igor Bukovský vysvetlil, prečo to tak je. Chránia pred niektorými druhmi rakoviny (napríklad rakovina hrubého čreva, žalúdka) Podporujú imunitu a odolnosť voči chorobám (infekcie tráviaceho, dýchacieho a urogenitálneho systému) Priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi Chránia a vyživujú sliznicu tráviaceho systému (najmä hrubého čreva) Znižujú riziko astmy a alergií u detí (napríklad pôrod vaginálnou cestou je pre dieťa z tohoto hľadiska zdravší ako cisársky rez, pretože ak má matka správnu vaginálnu flóru, podporí to včasné osídlenie tráviaceho a dýchacieho systému novorodenca vhodnými baktériami a tie chránia pred dráždením imunitného systému). Pomáhajú pri liečbe zápalových ochorení čreva (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) Priaznivo ovplyvňujú priebeh a liečbu atopického ekzému Znižujú riziko hnačiek pri antibiotickej liečbe Znižujú riziko kvasinkovej infekcie vagíny Podporujú trávenie a zmierňujú príznaky laktózovej intolerancie Tvoria vitamíny (K a skupiny B)

Na ilustráciu Bukovský ponúkol čísla o tom, koľko baktérií žije v čreve. Ide o stovky a tisíce miliárd. V jednom mililitri obsahu žalúdka žije toľko baktérií ako ľudí v Prahe. V jednom mililitri obsahu na konci tenkého čreva je ich už 16-krát viac ako ľudí na našej planéte. V jedinom mililitri stolice je týchto mikropodnájomníkov toľko ako ľudí na 1700 zemeguliach.

„Pri týchto číslach už budú súhlasiť asi aj najväčší skeptici s tvrdením, že je veľmi dôležité, kto tí podnájomníci sú a ako sa správajú,“ myslí si doktor.

K druhom baktérií, ktoré sú pre ľudské telo bezpečné, patria baktérie, ktorých hlavným zdrojom energie sú cukry a škroby, a nazývajú sa baktérie mliečneho kvasenia (sacharolytické, amylolytické). Tieto baktérie produkujú látky, ktoré nielenže nie sú nebezpečné, ale sú dokonca ochranné a liečivé. Priaznivo ovplyvňujú aktivitu imunitného systému v celom tele, vysvetlil ďalej Bukovský.

Upozornil tiež, že v čreve žijú aj baktérie, ktoré produkujú toxické látky a poškodzujú fyziológiu tráviaceho systému. „Ich hlavným zdrojom energie sú bielkoviny a proces, ktorý v ich réžii prebieha, sa v maštali označuje ako hniloba, v kuchyni a laboratóriu ako proteolýza (preto sa označujú ako proteolytické).“

Starostlivosť o mikroflóru vyžaduje: Dostatočný príjem vlákniny a komplexných sacharidov Striedmy príjem živočíšnych potravín (obsahujú hnilobné baktérie narúšajúce črevné prostredie) Pravidelnú životosprávu Pravidelný prísun dostatočného množstva vitálnych probiotických mikroorganizmov v podobe výživových doplnkov, prípadne potravín obohatených probiotickými kultúrami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #probiotiká #Igor Bukovský