Špinavé zuby spôsobujú infarkty i predčasné pôrody

Štatistiky sú hrozivé - len asi 18 % dospievajúcich netrpí zápalmi v ústach. S vekom toto percento ešte klesá a u 35- až 44-ročných sa pohybuje len na úrovni necelých 7 %.

08.11.2013 06:00
zuby, úsmev, stomatológ, zubná Foto:
Ilustračné foto.
debata

Približne polovica dospelých má aj parodontálne vačky s priemernou hĺbkou 5 mm. Ak vynásobíme túto hĺbku priemerným obvodom a počtom zubov, dostaneme prekvapivo veľkú plochu chronicky zapálenej rany, ktorá môže byť zdrojom infekcie pre celý organizmus (30–40 štvorcových centimetrov).

Vďaka tomu sa tzv. mediátory zápalu dlhodobo a vo vysokých účinných dávkach prostredníctvom krvného obehu dostávajú do celého organizmu. Je dokázané, že poškodzujú vnútornú výstelku artérií a tým uľahčujú napríklad usadzovanie cholesterolu. U pacientov so zlou orálnou hygienou je podstatne zvýšená pravdepodobnosť srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.

„Prekvapivé je tiež zistenie, že napríklad fajčenie má menej negatívny vplyv na aterosklerotické zmeny ako zápaly ďasien,“ tvrdí Jiří Sedelmayer, pôvodom český lekár žijúci v Nemecku a známy propagátor zubnej hygieny.

Množstvo predčasných pôrodov a novorodencov so zníženou váhou stúpa u pacientok so zlou orálnou hygienou až sedemnásobne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #zuby #zápal #parodontóza #srdcový infarkt