Diabetická nefropatia môže viesť až k úplnému zlyhaniu obličiek

Diabetická nefropatia je chronická choroba obličiek u diabetikov, ktorá nevzniká náhle, ale až po rokoch.

08.11.2013 14:00
obličky Foto:
Obličky.
debata

„Je to neskorá komplikácia ochorenia diabetes mellitus a postihuje najmä cievy malého kalibru v obličkách, podobne ako názvom diabetická retinopatia označujeme ochorenie, ktoré spôsobuje cukrovka na sietnici oka alebo diabetická neuropatia, čo je zas ochorenie ciev, ktoré vyživujú nervy,“ spresnil nefrológ, doc. MUDr. Adrián Okša, vedecký sekretár Slovenskej nefrologickej spoločnosti a pracovník Lekárskej fakulty SZU.

Pre diabetikov je dôležitá informácia, že diabetická nefropatia môže viesť až k úplnému zlyhaniu obličiek a k potrebe dialyzačnej alebo transplantačnej liečby, čo je oboje podstatne nákladnejšie, akoby lekári liečili pacientov včas medikamentóznou liečbou. Nefrológ Okša tiež zdôraznil, že okrem rizika zlyhania obličiek môže ochorenie spôsobiť výrazné zhoršenie prognózy pacienta tým, že zvyšuje riziko srdcovo-cievnych komplikácií.

Výskyt diabetickej nefropatie
Kým staršie štúdie uvádzali, že diabetická nefropatia trápi až 30–40 percent diabetikov prvého typu, novšie sú už optimistickejšie. Toto číslo je menšie (10 percent) možno vďaka lepšej a účinnejšej liečbe ako bola tá v minulosti. Údaj platí pre diabetikov prvého aj druhého typu.

Prejavy ochorenia
Ako vysvetlil nefrológ Okša, diabetická nefropatia môže byť roky bez príznakov. Tie nachádzajú lekári len pri laboratórnych vyšetreniach a označujú ich za albuminúriu (nadmerné vylučovanie krvnej bielkoviny albumínu do moču). „Albumín je veľmi dôležitý, v organizme má mnoho funkcií a jeho nadmerné vylučovanie vedie k celej škále prejavov chronickej choroby obličiek,“ objasnil ďalej doktor Okša. Dodal, že predovšetkým poškodzuje v obličkách základné filtračné jednotky, v ktorých sa krv filtruje, očisťuje od splodín látkovej premeny. Klinické príznaky sú nešpecifické. Pacienti sa spočiatku môžu sťažovať na zvýšenú únavu, opuchy dolných končatín či viečok, neskôr môže stúpať krvný tlak.

Dva parametre
Pri diagnostike diabetickej nefropatie lekári berú do úvahy spomínanú albuminúriu a glomerulovú filtráciu. Tá sa vypočíta z parametra, ktorý sa volá kreatinín, ktorý sa vylučuje obličkami. Ak sa ho nevylúči dosť, jeho koncentrácia v krvi stúpa. Z tejto koncentrácie a ďalších parametrov ako je vek, pohlavie, prípadne rasa, vieme podľa jedného šikovného vzorca odhadnúť filtračnú funkciu obličiek, uviedol Okša.

Ako často?
Skríning by sa mal podľa lekára vykonávať v diabetologických ambulanciách v ročných intervaloch. V prípade diabetikov prvého typu po piatich rokoch, avšak v prípade pacientov s cukrovkou druhého typu, ktorých je mnohonásobne viac, by sa malo vyšetrenie vykonať už pri stanovení diagnózy.

Prevencia a liečba

Kontrola glykémie
Tá je v rukách diabetológov. Pripomeňme, že cieľovým ukazovateľom je glykovaný hemoglobín. Pri zvýšenej koncentrácii cukru v krvi sa jeho štruktúra mení, dochádza k jeho glykácii. Cieľom dobrej kompenzácie diabetika je, aby toto číslo bolo pod 7 percent.

Krvný tlak
Pacient s diabetickou nefropatiou by mal mať krvný tlak menší alebo rovný hodnote 130/80 mm Hg. „Nie vždy je to ľahko dosiahnuteľné a u starších pacientov nie sme takí prísni,“ povedal MUDr. Okša.

Nefrológ, doc. MUDr. Adrián Okša. Foto: Snowball
foto doc. MUDr. Adrian Oksa CSc. Nefrológ, doc. MUDr. Adrián Okša.

Nízkobielkovinová diéta
Pacient by nemal prijímať viac ako 0, 8 gramu na kilogram váhy. 100-kilový pacient by teda nemal prijať viac ako 80 gramov bielkovín denne.

Lieky
Skúšajú sa v klinických štúdiách, zatiaľ neboli uvedené na trh. Podľa nefrológa Okšu sa predpokladá, že budú schopné albuminúriu znížiť.

K uvedeným opatreniam by mali lekári pristúpiť už pri začínajúcej nefropatii, ktorá sa zatiaľ prejavuje len mikroalbuminúriou (minimálne množstvá albuminúria v moči). „Na základe štúdií sa ukázalo, že tieto opatrenia dokážu rozvoj diabetickej nefropatie spomaliť a ak je len začínajúca, tak dokonca aj zastaviť,“ tvrdí doktor Okša.

Týždeň prevencie diabetickej nefropatie

Celoslovenská osvetová akcia Týždeň prevencie diabetickej nefropatie sa koná pri príležitosti Svetového dňa diabetu, ktorý pripadá na 14. november. Jej cieľom je upozorniť verejnosť na problematiku chronického ochorenia obličiek ako závažnej sprievodnej komplikácie cukrovky. Odbornými garantmi projektu sú Slovenská nefrologická spoločnosť a Slovenská diabetologická spoločnosť.

V čase od 11. do 16. novembra na desiatich miestach v piatich slovenských mestách môžu ľudia trpiaci cukrovkou navštíviť osvetový stánok, kde sa dozvedia viac informácií o ochorení a zároveň sa budú môcť hneď otestovať pomocou jednoduchého orientačného samodiagnostického testu. Tento test môže ukázať, či ľudia trpiaci cukrovkou patria medzi pacientov ohrozených aj diabetickou nefropatiou. Pozitívny nález je zároveň odporúčaním na urýchlenú návštevu špecialistu na ochorenia obličiek – nefrológa. Počas podujatia bude v každom stánku k dispozícii lekár – nefrológ, s ktorým sa pacient bude môcť hneď poradiť, ako ďalej postupovať.

Ako aj z názvu vyplýva, diabetická nefropatia je chronické ochorenie obličiek spôsobené cukrovkou, preto je testovanie určené najmä cukrovkárom. Test však môže odhaliť ochorenie obličiek aj u ľudí, ktorí nie sú cukrovkári, ale majú iné ochorenia (napr. vysoký krvný tlak, obezita).

Miesta:

BRATISLAVA – 11. 11. 2013 – 7.00–12.00 UNB Bratislava, Nemocnica Ružinov, Ružinovská 6, výšková budova, hlavný vchod a od 15.00–20.00 OC Danubia – Petržalka (Carrefour)

ŽILINA – 12. 11. 2013 – 7.00–12.00 Fakultná nemocnica s poliklinikou V. Spanyola 43, hlavná budova a od 15.00–20.00 TESCO hypermarket, Košická 3

KOŠICE – 13. 11. 2013 – 7.00–12.00 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura, Trieda SNP 1, budova polikliniky, hlavný vchod a od 15.00–20.00 TESCO extra, Trolejbusová 1

BANSKÁ BYSTRICA – 14. 11. 2013 – 7.00–12.00 Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosvelta, Námestie L. Svobodu 1, priestory polikliniky a 15.00–20.00 TESCO extra, Zvolenská cesta 8 a 16. 11 – 8.00– 15.00 Festival diabetu, Obchodná akadémia, Tajovského 25

RUŽOMBEROK – 15. 11. 2013 – 8.00– 15.00 HYPERNOVA, Zarevúca ulica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetická nefropatia #Adrián Okša