Najkomplikovanejšia je cukrovka u detí, ktoré ochorejú zavčasu

Ochorením diabetes mellitus trpia dospelí aj deti. Tie postihuje skôr diabetes mellitus I. typu.

12.11.2013 14:00
plávanie, plávajúce dieťa Foto:
Optimálnym športom pre diabetikov je plávanie.
debata

Predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti a primár Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. objasnil, že ak sa toto ochorenie začína v skorom veku (2–3 rokoch), zásadným spôsobom zmení život pacienta. Väčšina komplikácií sa totiž rozvíja po 10–15 rokoch. „Do určitej miery, samozrejme, vieme komplikáciám zabrániť, oddialiť ich či spomaliť, no ak dieťa dostane cukrovku prvého typu veľmi skoro, v produktívnom veku môže mať problémy,“ uviedol Martinka.

Cukrovka druhého typu, ktorá sa začína zväčša po 40 roku života a veľa rokov je bezproblémová, škodiť bude tým menej, čím neskôr ju pacient dostane, tvrdí ďalej diabetológ. Vzhľadom na to, že komplikáciám trvá spomínaných 10–15 rokov, kým sa rozvinú, zastihnú pacienta po cca. 60. roku života. „Nechcem povedať, že mu tá cukrovka neublíži, ale nezaťaží ho tak, ako dieťa, ktorému ju diagnostikujú ako dvojročnému,“ povedal lekár a dodal, že najkomplikovanejšia a vôbec najnákladnejšia je práve liečba detí, ktoré cukrovku dostávajú zavčasu.

Cukrovka druhého typu navyše v ostatných rokoch ohrozuje čoraz mladších ľudí, hoci na Slovensku toto percento ešte nie je také výrazné, ako napríklad v USA. Tam ju diagnostikujú už aj 15–16-ročným adolescentom. Podľa Martinkových slov to súvisí s nárastom epidémie obezity. Upozornil na to, že aj u nás sa to môže rýchlo stať tzv. trendom, ak tomu nezabránime edukáciou. Deti musia vedieť, čo je správny životný štýl, aby sme mohli tomuto ochoreniu predísť.

Diabetológ doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. Foto: Snowball
foto doc. MUDr. Emil Martinka PhD. Diabetológ doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.

Diabetici by mali rozhodne športovať. Čomu sa venovať, závisí od toho, aké má diabetik komplikácie. Ak očné, potom je preňho šport ako vzpieranie nevhodný, lebo pri ňom dochádza k izometrickej záťaži (zvyšovaniu vnútroočného tlaku). Ak má pacient neuropatiu, je preňho zas nevhodný šport s doskakovaním (napríklad tenis). Optimálnym športom pre diabetikov je plávanie, turistika a ľahký beh. „Ideálne je venovať pohybu 30–40 minút denne. Platí to nielen pre diabetikov,“ skonštatoval ďalej Martinka. Doplnil, že v prípade detí s cukrovkou prvého typu je šport možný s ohľadom na situáciu kompenzovateľnosti. Môže totiž prísť k situáciám, kedy môže nesprávne vypočítaná fyzická aktivita navodzovať komplikácie, ako je napríklad hypoglykémia. Lekári pohyb odporúčajú, ale musí byť kontrolovaný, povedal Martinka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes mellitus #Emil Martinka