Kosti a ich prirodzená prestavba

Naše kosti tvorí živé tkanivo, ktoré sa stále mení. Od narodenia do mladého dospelého veku sa kosti vyvíjajú a silnejú. Najhustejšie sú okolo veku 25 rokov.

25.11.2013 14:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kosť, kosti Ilustračné foto.

Každá kosť sa stále prestavuje – remodeluje – vďaka tzv. kostnému metabolizmu. Je to zložitý dej, pri ktorom sa odbúravajú opotrebované staré zložky kosti a tvoria sa nové. Počas detstva a dospievania sa kosť pretvára tak, že telo viac kosti tvorí ako odbúrava, preto kosti rastú a silnejú. Okolo veku 25 – 35 rokov človek dosiahne vrchol množstva kostnej hmoty a asi od veku 35 rokov už ženy kostné tkanivo len strácajú, keďže pri prestavbe kosti sa viac tkaniva odbúrava, ako tvorí.

Pproces kostnej prestavby je trvalou súčasťou životného cyklu kostí. V dospelom organizme je v „pokojnom stave“ asi 20 % špongióznej a 80 % kompaktnej kosti, zvyšok sa mení. Keď sa kosť zlomí alebo praskne, vytváraním nového kostného tkaniva sa sama regeneruje, teda dorastá a obnovuje sa sama. Dôležitú úlohu pri novotvorbe a prestavbe kostí zohráva vápnik a vitamín D.

Medzi kostné bunky, ktoré majú vplyv na zdravie kostí a ich prestavbu, patria:

  • osteoblasty – vytvárajú súvislú vrstvu na povrchu kosti a kalcifikujú vznikajúcu kosť. Vystielajú vnútorný povrch kosti a produkujú kolagén, ako aj ostatnú časť kosti, ktorá je z bielkovín
  • osteoklasty – odbúravajú kostné tkanivo, najmä keď degeneruje alebo nie je potrebné. Sú to pohyblivé bunky, ktoré počas odbúravania kĺžu po povrchu kostí a produkujú enzýmy, ktoré rozkladajú kostný kolagén
  • osteocyty – udržiavajú zdravú štruktúru kosti, nachádzajú sa priamo vnútri kostí

Vyšetrenie hustoty kostnej hmoty

Norma T skóre > –1 SD (SD=standard deviations – štandardná odchýlka oproti referenčnej hodnote)
Osteopénia T skóre –1 až –2,5 SD
Osteoporóza T skóre < –2,5 SD (teda kostná hmota je viac ako 2,5-krát tenšia v porovnaní s mladým zdravým človekom)
Manifestná (závažná) osteoporóza T skóre < –2,5 SD + prítomnosť aspoň jednej zlomeniny spôsobenej krehkosťou kostí

Druhy farmakologickej liečby

Lieky brzdiace odbúravanie kosti: patria sem bisfosfonáty, SERM (selektívne modulátory estrogénových receptorov), kalcitonín, hormonálna substitučná liečba. Lieky z tejto skupiny majú potvrdené zníženie rizika zlomenín chrbtice a niektoré aj krčka stehennej kosti. Tieto lieky majú rôzne formy (tablety, infúzie) a režimy užívania (denný, týždenný, mesačný, ročný).

Lieky s dvojitým účinkom: Patrí sem stroncium ranelát. Na jednej strane brzdí odbúravanie kosti a na druhej strane podporuje tvorbu nového kostného tkaniva. Znižuje riziko zlomenín chrbtice a krčka stehennej kosti. Denné užívanie práškovej formy rozpustenej v čistej vode.

Lieky s anabolickým účinkom: sú rezervované pre najťažšie formy osteoporózy a ich predpisovanie je viazané na špecializované pracoviská. Majú potvrdené zníženie rizika zlomenín chrbtice a niektoré aj periférnych zlomenín. Patrí sem teriparatid a parathormón.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kosti #osteoporóza #kosť #kostná hmota