Zdvojená oblička neznamená chorobu, ani viac zdravia

Zdravý človek má dve obličky. Sú však aj ľudia, ktorý majú obličku zdvojenú (obličky sú spojené v strednej časti svojimi dolnými pólmi), raritou sú aj tri obličky v jednom tele.

27.11.2013 06:00
obličky Foto:
Zdravé obličky.
debata

S tým sa však ešte nefrológ doc. MUDr. Adrián Okša, vedecký sekretár Slovenskej nefrologickej spoločnosti a pracovník Lekárskej fakulty SZU, vo svojej praxi zatiaľ nestretol. Tento stav označil za extrémne zriedkavú vrodenú záležitosť.

Neexistujú však len dve obličky, zdvojené obličky, prípadne tri. Je ešte jedna možnosť – oblička s dvoma vývodmi (čiže má dve panvičky, z ktorých odchádzajú dva močovody, pričom druhá oblička je normálna (s jednou panvičkou a jedným močovodom). Aby toho nebolo málo, možná je aj ztrojená oblička. Sú to však v podstate len dve obličky, z ktorých jedna má zdvojený vývod. „Nie je to choroba, len vývojový variant. Obličky majú dosť zložitý vývoj počas gravidity či rastu plodu a niekedy sa to môže stať,“ skonštatoval nefrológ Okša.

Na otázku, či je človek s zdvojitou obličkou „zdravší“, lekár pre Pravda.sk odpovedal: „Nie, to sa nedá povedať, lebo tá oblička nemá dvojnásobne zvýšenú funkciu oproti zdravému človeku. Je to len vývojový variant. Nie je to choroba, no neznamená to ani plus.“

Darovať obličku môže každý, kto má dve samostatné obličky a je zdravý. Ale zdvojená oblička ako taká by bola pre darovanie skôr komplikáciou, ak má dva samostatné vývody, myslí si nefrológ.

Ľudí, ktorí sa na Slovensku rozhodnú darovať obličku, je stále málo. Menej ako v okolitých krajinách, kde podiel tzv. živých darcov obličky, najčastejšie príbuznému, ktorému obličky zlyhali, stále narastá. Iný spôsob darcovstva orgánov, čiže od mŕtvych ľudí, je stále nedostatočný. „Pacienti, ktorí potrebujú obličku, sú na tzv. čakacej listine. U nás je ich je si štyristo.“

Pripomeňme, že na to, aby človek mohol darovať obličku, musi spĺňať prísne kritériá pre výber a samotné darovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adrián Okša #obličky #zdvojená oblička #tri obličky #nefrológ