Otázky a odpovede o prostate: Má operácia vplyv na sexuálnu schopnosť?

Krv v moči spozorovaná počas močenia je dôležitým príznakom. Môže sa vyskytnúť pri ochoreniach prostaty, ale môže byť príznakom nádoru močového mechúra alebo obličky. Urologické vyšetrenie je v týchto prípadoch nevyhnutné. Ak sa neurobí, môže sa oneskoriť diagnostikovanie vážneho ochorenia.

26.11.2013 14:00
debata

Mám 67 rokov a ťažkosti s močením. V noci chodím aj trikrát, prúd moču je slabší. Od známych som sa dozvedel, že čaj z vŕbovky alebo žihľavy zlepší močenie. Môžem ho užívať?
U nás podobne ako v mnohých európskych krajinách sa na zlepšenie ťažkostí s močením používajú extrakty z viacerých rastlín, či už vo forme čaju alebo tabletiek. Presný mechanizmus účinku, ktorý zlepšuje močenie, nie je známy. Ich výhodou je, že nemajú vedľajšie účinky a viacerým pacientom, najmä s miernymi ťažkosťami, môžu zlepšiť močenie. Treba však upozorniť, že pred rozhodnutím piť tieto čaje sa treba poradiť s urológom, ktorý sám urobí nevyhnutné základné vyšetrenie prostaty, najmä na vylúčenie karcinómu prostaty.

Mám 59 rokov a urológ mi odporučil operáciu pre benígnu hyperpláziu prostaty. Má táto operácia vplyv na sexuálnu schopnosť? <an>Operácia prostaty pre benígnu hyperpláziu nemá vplyv na sexuálnu schopnosť. Muži, ktorí boli sexuálne aktívni pred operáciou, si túto schopnosť udržia aj po operácii. U niektorých sa dokonca zlepší. Jedinou zmenou je tzv. retrográdna ejakulácia, čo znamená, že ejakulát pri orgazme sa nedostáva z močovej rúry von, ale do močového mechúra.

Mám 70 rokov a dlhší čas mám výrazné ťažkosti s močením. Urológ mi diagnostikoval benígnu hyperpláziu prostaty a odporučil operáciu. Mám však obavy z možných komplikácií, najmä unikania moču, krvácania a zápalu nadsemenníkov.
Operácia prostaty pre pacientov s výraznými ťažkosťami s močením je najúčinnejšou formou liečby. Komplikácie, ktorých sa obávate, sú zriedkavé. Úplné unikanie moču sa vyskytuje iba u necelého jedného percenta pacientov. Unikanie moču pri kašli, prudkých pohyboch a podobne asi u 1 až 2 % pacientov je spravidla prechodné a po niekoľkých týždňoch, prípadne mesiacoch od operácie ustúpi. Počas prvých dní až týždňov po operácii sa môže vyskytnúť krvácanie do močových ciest z miesta po odstránení zväčšenej časti prostaty, zvyčajne nie je vážne a spontánne sa upraví. Zápaly nadsemenníkov sú po transuretrálnej resekcii prostaty zriedkavé. Častejšie sú pri otvorenej prostatektómii, ale dá sa im predísť podviazaním a prerušením semenovodov, ktoré sa vykonáva počas operácie.

Mám karcinóm prostaty. Mám sa ja alebo moja partnerka obávať pohlavného života?
Pohlavná aktivita pacientov s karcinómom prostaty, ak si túto schopnosť udržali, nezhoršuje ochorenie a nijako neškodí ani partnerke. Karcinóm prostaty nie je prenosnou chorobou.

Podrobil som sa operácii prostaty pre benígnu hyperpláziu. Nemusím sa už obávať karcinómu prostaty?
Operácia pre benígnu hyperpláziu prostaty, či už transuretrálna resekcia, alebo otvorená prostatektómia, spočíva v odstránení zväčšenej časti prostaty lokalizovanej v jej strede. Karcinóm prostaty sa v 70 % prípadov vyvíja na periférii prostaty, ktorá zostáva zachovaná aj po operácii pre benígnu hyperpláziu. Preto táto operácia nechráni pacienta pred vývinom karcinómu prostaty.

Som 67-ročný, mám iba mierne, zanedbateľné ťažkosti s močením, ale trpím na bolesti v chrbtici, panve a v kostiach hrudníka. Potrebujem aj urologické vyšetrenie?
Áno, urologické vyšetrenie aj napriek tomu, že nemáte ťažkosti s močením, je vo vašom prípade veľmi dôležité. Karcinóm prostaty sa u niektorých pacientov vyvíja bez príznakov dlhý čas, vôbec sa nemusí prejaviť ťažkosťami s močením, ale bolesťami z metastáz v kostiach. Okamžitá správna diagnostika ochorenia umožní aj okamžité začatie účinnej liečby.

V minulosti som prekonal zápal prostaty. Je u mňa vyššie riziko vývinu karcinómu prostaty?
Doteraz nie sú dôkazy o tom, že zápal prostaty znamená vyššie riziko pre vývin karcinómu prostaty.

Zdroj: Prof. MUDr. Ján Kliment, CSc.: Čo potrebujete vedieť o ochoreniach prostaty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #moč #prostata #močenie #benígna prostatická hyperplázia #mechúr