Dobre vyzerať, dobre sa cítiť - to motivuje tínedžerov zdravo žiť

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potrebujú deti vo veku 5 až 17 rokov najmenej 60 minút mierneho (napr. svižná chôdza, tanec, domáce a záhradné práce) až intenzívneho (napr. beh, bicyklovanie, plávanie a súťažné športy) pohybu každý deň, pričom viac ako 60 minút pohybu môže priniesť ďalšie zdravotné výhody.

13.12.2013 15:01
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
tínedžer, kola, čipsy, televízor, hra, počítačová hra Ilustračné foto.

Odporúčania odborníkov pri prevencii srdcových ochorení pre deti od 5 do 17 rokov

  • Naučte sa, čo ich motivuje. Dobre vyzerať, dobre sa cítiť. Toto sú faktory, ktoré motivujú deti a tínedžerov k zdravému stravovaniu a fyzickej aktivite. Deti, ktoré majú dostatok pohybu a vyváženú stravu, dokážu lepšie prospievať a sústrediť sa v škole, pri športe i doma.
  • Ako rodič buďte dobrým vzorom. Najlepší spôsob, akým sa dá ovplyvniť správanie vášho dieťaťa, je ísť príkladom. Nemusíte byť vždy dokonalí, ale ak deti vidia, že sa snažíte stravovať správne a byť aktívni, všimnú si vaše úsilie. Vyšlete správu, že dobré zdravie je vo vašej rodine dôležité.
  • Udržiavajte pozitívne naladenie. Deti nerady počúvajú o tom, čo nedokážu urobiť. Namiesto toho im hovorte o tom, čo dokážu. Oslavujte úspechy a pomáhajte deťom a tínedžerom budovať si dobrý obraz o sebe.

Podporte stravu zdravú pre srdce

  • Z rodinných jedál urobte zvláštnu chvíľu spoločného stolovania – keď všetci členovia rodiny jedia spoločne, je menšia šanca, že deti budú jesť nesprávne jedlá alebo príliš veľa sladkostí medzi jedlami.
  • Urobte pre deti zdravé jedlo príťažlivým – voľte jedlá pestrých farieb, zapojte deti do činností spojených s plánovaním a varením stravy a zaistite, aby ste mali doma zdravý výber jedál a niečo malé na občerstvenie.
  • Pripravujte obedy pre dieťa doma, ubezpečte sa, že si do školy nesie zdravú stravu a podporte ho v tom, aby si v školskej jedálni vyberalo zdravé jedlá.
  • Zabezpečte, aby každá večera obsahovala najmenej 2 až 3 porcie zeleniny na každú osobu a vyhýbajte sa jedlám s vysokým obsahom nasýtených tukov, transnenasýtených mastných kyselín, soli a cukru.
  • Dávajte si pozor na instantné potraviny, ktoré majú vysoký obsah soli. Celkový príjem soli je potrebné obmedziť na menej ako 5 gramov denne (asi jedna čajová lyžička).

Buďte aktívni a podporujte fyzickú aktivitu

  • Poskytujte deťom príležitosti na zvýšenú fyzickú aktivitu: buďte aktívni spolu s nimi a konajte v súlade s tým, ako kážete. Sem môže patriť spoločná chôdza alebo jazda bicyklom do školy.
  • Tínedžeri chcú robiť svoje vlastné rozhodnutia – zdôraznite im, že nie je dôležité to, čo robia, ale ide o potrebu pravidelného pohybu. Patrí sem hranie futbalu s priateľmi, tanec alebo iné zábavné činnosti, ktoré robia naozaj s radosťou. Nemusí to byť iba šport.
  • Vrstovníci môžu zohrávať vplyvnú úlohu v živote tínedžerov, vytvárajte pre nich teda príležitosti, aby boli aktívni spolu so svojimi priateľmi. Sociálny element pomôže pozdvihnúť faktor zábavnosti a podporí nadšenie pre pravidelnú aktivitu.
  • Obmedzte čas trávený sledovaním televízie alebo hraním počítačových hier na menej ako 2 hodiny denne a ponúknite aktívnejšie alternatívy.

Povedzte nie fajčeniu vo vašej domácnosti

  • Zakážte u vás doma fajčiť a nevystavujte svoje deti pasívnemu fajčeniu. Pasívne fajčenie každoročne zabíja viac ako 600-tisíc nefajčiarov vrátane detí.
  • Buďte vášmu dieťaťu vzorom a ak fajčíte, snažte sa prestať. V prípade potreby sa poraďte s odborníkom, pretože je pravdepodobné, že deti budú nasledovať správanie svojho rodiča a tínedžeri vás budú kritizovať, ak sa nebudete riadiť vlastnými radami.
  • Poučte deti o nebezpečenstvách fajčenia, aby ste ich od toho odradili.

Odporúčania odborníkov pri prevencii srdcových ochorení pre ľudí od 18 do 64 rokov

Dávajte si pozor na stravu

  • Vysoký príjem nasýtených tukov, transnenasýtených mastných kyselín a soli v strave zvyšuje riziko srdcového infarktu a cievnej mozgovej príhody: priveľa soli môže viesť k vysokému krvnému tlaku; priveľa tukov môže viesť k upchatým cievam.
  • Dávajte si pozor na polotovary, ktoré často obsahujú veľa soli. Celkový príjem soli treba obmedziť na menej ako 5 gramov denne (asi jedna čajová lyžička).

Spoznajte svoje parametre

  • Navštívte lekára, ktorý vám môže odmerať krvný tlak, zistiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, hmotnosť a index telesnej hmotnosti (BMI), a tým odhaliť možné riziká.

Dávajte si pravidelne kontrolovať krvný tlak

  • Vysoký krvný tlak je pri kardiovaskulárnych chorobách rizikovým faktorom číslo jeden.

Buďte fyzicky aktívni

  • I tridsať minút mierne intenzívnej aktivity 5-krát týždenne znižuje riziko ochorenia srdca a cievnej mozgovej príhody.
  • Pamätajte, že fyzickou aktivitou nie je iba šport. Je to každý telesný pohyb, ktorý spotrebúva energiu. Okrem športov a cvičení sem môžeme zaradiť aj ďalšie činnosti, akými sú hry s deťmi vonku, chôdza, domáce práce a tanec.

Spýtajte sa odborníkov

  • Ak ste utrpeli infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu, poraďte sa so svojím lekárom o najlepšom postupe liečby a riadenia rizika, aby ste svojou snahou mohli zabrániť opakovanej udalosti.

Dajte si skontrolovať hladinu cukru v krvi

  • Vysoká hladina glukózy (cukru) v krvi môže byť prejavom cukrovky.
  • Kardiovaskulárne choroby sú zodpovedné za 60 % všetkých úmrtí diabetikov, čiže ak sa táto choroba nediagnostikuje a nelieči, môže sa u vás zvýšiť riziko ochorenia srdca a cievnej mozgovej príhody.

Povedzte nie tabaku a vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu

  • Do 2 rokov po skončení s fajčením sa významne zníži riziko koronárnej choroby srdca a do 15 rokov klesne riziko kardiovaskulárnych chorôb na úroveň nefajčiara.
  • V prípade potreby vyhľadajte pri odvykaní profesionálnu pomoc alebo sa informujte u svojho zamestnávateľa, či poskytuje služby zamerané na odvykanie od fajčenia.

Keď už spoznáte svoje celkové riziko kardiovaskulárnych chorôb, môžete si vypracovať konkrétny plán činností na posilnenie svojho srdca. Tento plán si doma dajte na dobre viditeľné miesto ako pripomienku! Váš kardiológ vám v prípade potreby môže poradiť vhodné spôsoby liečby.

Odporúčania odborníkov pri prevencii srdcových ochorení pre ľudí nad 65 rokov

Dospelí ľudia v staršom veku by mali vykonávať aspoň 150 minút miernej aeróbnej fyzickej aktivity týždenne alebo aspoň 75 minút intenzívnej aeróbnej fyzickej aktivity počas týždňa, alebo ekvivalentnú kombináciu miernej a intenzívnej aeróbnej fyzickej aktivity.

Spoznajte svoje parametre

  • Vo vyššom veku je tendencia rastu vášho krvného tlaku, hladiny cholesterolu a iných hodnôt týkajúcich sa srdca.
  • Navštívte odborníka, ktorý vám môže odmerať krvný tlak, zistiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, hmotnosť a index telesnej hmotnosti (BMI) a informovať vás o celkovom riziku alebo o možnostiach liečby v prípadoch, ak je to potrebné.
  • Opýtajte sa svojho lekára, či by vám nemal stanoviť členkovo-brachiálny tlakový index. U starších ľudí sa meranie členkovo-brachiálneho tlakového indexu niekedy vykonáva ako súčasť zdravotnej prehliadky. Test posudzuje tep v chodidlách, čím napomáha diagnostike ochorenia periférneho cievneho systému – menej známej kardiovaskulárnej choroby, pri ktorej sa v cievach nôh ukladajú nánosy tukových látok.
  • Znížte svoje riziko tým, že budete dodržiavať predpísaný plán liečby vrátane užívania liekov a zmien životného štýlu a stravovania.
  • Nikdy nie je neskoro na to, aby ste začali cvičiť! Začnite menšími fyzickými aktivitami a postupne zvyšujte dĺžku trvania, frekvenciu a intenzitu. Skôr ako začnete s programom cvičení, poraďte sa s vaším lekárom, aby ste sa ubezpečili, že tento program je pre vás vhodný.
  • fyzická aktivita môže siahať od športu a plánovaného cvičenia po iné činnosti, ako sú chôdza, tanec, práca na záhrade a domáce práce.
  • Ak nedokážete zvládnuť odporúčané dávky fyzickej aktivity z dôvodu zdravotných problémov, snažte sa byť natoľko fyzicky aktívni, ako vám to váš stav a vaše schopnosti umožnia.
  • Ak ste neaktívni alebo máte určité obmedzenia v dôsledku ochorenia, dosiahnete dodatočný zdravotný prospech pri presune z kategórie „neaktívni“ do „istá úroveň aktivity“. Ak odporúčania fyzickej aktivity neplníte, vaším cieľom by malo byť zvyšovanie času trvania, frekvencie a nakoniec intenzity so zameraním sa na ich splnenie.

Dávajte si pozor na stravu

  • Jedzte vyváženú stravu bohatú na ovocie a zeleninu. Starnutie môže byť spojené so zmenami životného štýlu, ktoré majú vplyv na druh stravy, ktorú konzumujeme. Osamelosť, nuda, depresia a obavy o budúcnosť môžu v niektorých prípadoch viesť k zanedbávaniu stravovania. Nanešťastie, toto môže vyústiť do vynechávania jedál a k osvojeniu si zlých stravovacích návykov vo všeobecnosti.
  • Vyhýbajte sa vysokému príjmu nasýtených tukov, transnenasýtených mastných kyselín a soli, ktoré môžu u vás zvýšiť riziko infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody. Priveľa tukov môže viesť k upchatým cievam, priveľa soli k vysokému krvnému tlaku.
  • Sledujte svoju hmotnosť. Čím ste starší, tým menej kalórií vaše telo spaľuje. Nadváha má za následok, že vaše srdce musí pracovať viac, zvyšuje riziko ochorenia srdca, spôsobuje vysoký krvný tlak, cukrovku a vysokú hladinu cholesterolu. Pravidelné cvičenie a menšie porcie jedál bohatých na živiny vám môžu pomôcť udržať si správnu hmotnosť.

Povedzte nie fajčeniu

  • Zakážte fajčiť u vás doma a vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu. Do 2 rokov od skoncovania s fajčením sa značne zníži riziko koronárnej choroby srdca.
  • Ak zistíte, že je pre vás ťažké skoncovať s fajčením, skúste sa poradiť s vaším lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #pohyb #zdravá strava #srdce #srdcovo-cievne ochorenia