Pozor na kliešte! Dermacentor sa vyskytuje aj v zime

Kliešte sa môžu "nacucnúť" na každé zviera či človeka, ktorý sa pohybuje v mestských parkoch, kde je vegetácia - kríky, stromy, tráva a tým pádom je tam vlhko.

18.12.2013 06:00
kliešte Foto:
Očkovacia vakcína proti kliešťom zatiaľ neexistuje.
debata (1)

Ako informovala parazitologička MVDr. Markéta Derdáková, v našich podmienkach sa vyskytujú všade. „V každom vývojovom štádiu sa kliešť potrebuje nacicať, pričom cicá okolo päť dní,“ uviedla ďalej. Najčastejšími hostiteľmi sú pre kliešte hlodavce, vtáky a vysoká zver. „Hlodavce a vtáky v mestách sú, čiže keď sa pes pohybuje v parkoch, bez problémov kliešťa dostane. A rovnako aj človek,“ povedala ďalej odborníčka.

Očkovacia vakcína proti kliešťom zatiaľ neexistuje, hoci sa na nej pracuje. Prevenciou pre zvieratá sú napríklad špeciálne obojky a pre zvieratá a ľudí sú dostupné rôzne prípravky. Ako upozornila parazitologička Markéta Derdáková, mimoriadne dôležitá je aj kontrola, najmä po pobyte v prírode – prezrieť si dôkladne celé telo.

Síce sa kliešte vyskytujú od skorej jari do neskorej jesene, riziko je aj v zime. V tomto ročnom období sa totiž vyskytuje kliešť rodu Dermacentor. Je nebezpečný hlavne pre psy, ktoré môžu prenášať babeziózu. Ide o krvný parazit, ktorý napáda červené krvinky a pes môže doslova aj umrieť na to, že vykrváca. Dermacentor sa vyskytuje v oblasti povodia, napríklad Dunaja, na západnom a juhovýchodnom Slovensku.

Na otázku, či odporúča, aby si ľudia sami doma vyberali pinzetou kliešte, Markéta Derdáková pre Pravda.sk odpovedala: „Ale áno, kliešť nemá závity, takže sa jednoducho uchopí do pinzety a ľahko vytiahne. Prípadne sa potočí do jednej, či druhej strany, je jedno, do ktorej.“ Olej na udusenie kliešťa vraj vôbec nie je potrebný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kliešte #Dermacentor #MVDr. Markéta Derdáková