5 otázok a odpovedí: Kĺby ako dobre naolejovaná mašinka

Osteoartróza je degeneratívne ochorenie z opotrebovania kĺbov. Opotrebovanie chrupavky pokrývajúcej plochy v kĺbe vystavené záťaži, takže sa kosti začnú o seba trieť a spôsobovať na postihnutom mieste bolesť.

22.12.2013 06:00
bolesť, koleno, kĺby, beh, zranenie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

1. Koho toto ochorenie postihuje častejšie?
V mladšom veku postihuje artróza častejšie mužov, v strednom a vo vyššom, naopak, ženy. Určitý stupeň tejto choroby má však každý druhý človek nad 50 rokov.

2. Aký je rozdiel medzi primárnou a sekundárnou artrózou?
Pri tzv. primárnej artróze sa na tomto ochorení podieľa séria rôznych faktorov ako vek, pohlavie, dedičnosť, preťažovanie, stavba tela, obezita. Sekundárnu, čiže druhotnú artrózu spôsobujú poruchy vývoja ako vrodené vykĺbenia či chyby v podobe nerovnakej dĺžky končatín, metabolické, neurologické ochorenia a podobne.

3. Ako starnú kĺby?
Činnosť buniek chrupkovitého tkaniva – chondrocytov – sa u zdravého človeka postupne spomaľuje s dovŕšením štyridsiatky. Samoregeneračná schopnosť kĺbovej chrupavky sa tak zhoršuje. Takisto klesá množstvo kyseliny hyalurónovej v kĺbovej tekutine, čo má vplyv na hydratáciu kĺbov, chrupavka sa stáva menej pružnou. Na kosti sa objavujú okrajové výrastky (osteofyty), objavujú sa prvé praskliny najmä v záťažovej zóne chrupavky, kĺb postupne stráca svoju mechanicko-elastickú funkciu, ráno býva čoraz častejšie stuhnutý, pridružujú sa bolesti, zhoršuje sa pohyblivosť.

4. Aké sú najčastejšie príznaky začínajúcej sa artrózy?
Najčastejšie postihuje kolenné a bedrové kĺby, nemá symetrickosť prejavov. Príznaky sa môžu zhoršovať v priebehu dňa, hoci je pre ňu tiež charakteristická ranná stuhnutosť kĺbov, resp. stuhnutie kĺbov na začiatku pohybu, bolesti okolitých svalov, postupne sa zhoršujúci rozsah kĺbovej hybnosti. Na rozdiel od reumatoidnej artritídy v tomto prípade môže uľaviť teplo. Ďalšie príznaky sú vŕzganie kĺbu pri pohybe, zhrubnutie kĺbu, citlivosť kĺbov na chlad a zmeny počasia. Príznaky bývajú výraznejšie na jar a na jeseň.

5. Odkedy sa odporúča užívať kĺbovú výživu a čo obyčajne obsahuje?
Kĺbovú výživu je vhodné začať užívať už v období, keď kĺby ešte nebolia. Bolesť je totiž príznakom poškodených kĺbových chrupaviek a tu už môže byť liečba komplikovanejšia. Z hľadiska preťažovania kĺbov potrebujú kĺbovú prevenciu manuálne pracujúci, obézne osoby, ktoré preťažujú najmä svoje bedrové a kolenné kĺby, športovci, ktorých pohybový aparát je často zaťažovaný väčšmi, ako reálne znesie, dospievajúci v období rastového „špurtu“, ľudia s vrodenými vývojovými chybami a podobne. Najčastejšie látky používané na výživu kĺbov sú glukozamín- a chondroitínsulfát, dve látky, ktoré sú základnými stavebnými zložkami kĺbovej chrupavky. Ďalej je to často kyselina hyalurónová, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní rovnovážneho stavu vody v spojivových tkanivách. Jej množstvo v tele a takisto v kĺboch s vekom klesá. Potom je to kolagén, ktorý je hlavnou bielkovinou kĺbového tkaniva. Na jeho tvorbu je nevyhnutný vitamín C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #osteoartróza #artróza