Chystáte sa skoncovať s nikotínom? Bude to chcieť očistu

Prestať fajčiť a zhodiť nadbytočné kilogramy (nielen) po sviatkoch, patrí k najčastejším novoročným predsavzatiam.

26.12.2013 06:00
prestať fajčiť, fajčiť, fajčenie Foto:
Pri odvykaní od cigariet pomáha aj vitamín C.
debata (15)

Čo sa týka fajčenia, štatistika ukázala, že najviac ľudí prestáva fajčiť v pondelok, prvého v mesiaci, na svoje narodeniny, zvláštne výročie, no najčastejšie predsa len na Nový rok. Aby sa starý rok definitívne oddelil od nového.

Skoncovanie s cigaretami vnímajte v prvom rade ako očistu tela. Peniaze vám tento zlozvyk, ktorému dáte zbohom, ušetrí peniaze až v druhom rade. V prvom rade budete zdravší. Dávajte si v prvých dňoch pozor na to, čo jete. Preferujte zásadité potraviny – ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky. Vyhýbajte sa tiež tučným jedlám a alkoholu.

Pite viac vody ako inokedy. Vždy, keď budete mať chuť na cigaretu, napite sa. S tzv. absťákom rátajte, ale pokúšajte sa naň často nemyslieť. Vnímajte skoncovanie s nikotínom ako hru, dôkaz toho, aká silná je vaša pevná vôľa. Ak teda príde ešte väčšia chuť na cigaretu, zažeňte ju gramom vitamínu C, ktorý si v týchto náročných dňoch naordinujte. Odporúča to aj Dr. Elson M. Haas v knihe Detoxikačná diéta. Vitamín C by sa podľa jeho návodu mal užívať gram na hodinu, resp. každú druhú, ak je túžba po cigarete silná.

Pomôžte si aj bylinkovými čajmi, pomáhajú od cigariet odvyknúť si tiež. Pridajte si k tomu pohyb, najlepšie šport, pri ktorom sa budete sústrediť na výhru, napríklad squash. Nemenej dôležitý však bude pre vás pohyb na čerstvom vzduchu, takže aj dlhá prechádzka prírodou urobí svoje. Ak si už neviete pomôcť, siahnite po žuvačkách, náplastiach či elektronickej cigarete. Urobte hocičo, len aby ste sa „skutočnej“ cigarete vyhli a aby ste si znovu nezaplálili. Majte spočítané dni, koľko ste to už vydržali. Stanovujte si maličké ciele – ešte deň, ešte dva, ešte týždeň. Pozerajte sa do budúcna a vnímajte svoj záväzok ako pozitívnu zmenu. Predstavujte si život bez cigariet a ľudí, ktorí peklo, ktoré prežívate, už majú úspešne za sebou.

Ak ste na dobrej ceste, vyčistite si telo aj saunou, choďte si zaplávať alebo na masáž. Vraví sa, že kto sa zbaví jednej závislosti, nahradí ju druhou. Je možné, že budete pociťovať psychickú závislosť (ranná káva s cigaretkou musí byť). V takom prípade si vymeňte cigaretu napríklad za zelený čaj alebo pravidelný šport.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #prestať fajčiť #detoxikácia