Prečítali sme za vás: Klincom proti vianočnej clivote

Novinára a spisovateľa Petra Vala (nar. 1948) inšpiruje zápas o ľudský život. Pri reportážach z operačných sál sa zoznámil s osobnosťami slovenskej medicíny. Humorné epizódky z ich života sa stali základom jeho najnovšej knižky Čierny humor v bielom plášti, ktorú charakterizuje motto: "Tie najneuveriteľnejšie blbosti sa nedajú vymyslieť, tie sa musia stať."

24.12.2013 06:00
debata

Človek by si povedal: Sú Vianoce. Všetci sú doma. Aspoň teraz by mohol byť na úrazovke pokoj. Doktor Jozef Molitor ho pri službe na žilinskej nemocničnej pohotovosti nezažil. Skôr naopak, pacienti sa k nemu hrnuli ako na futbal. Jedného skoro zmárnil kapor, ktorého chcel zahlušiť elektrickým prúdom. Na malého chlapca spadol vianočný stromček. Ďalšiemu dokatovala ruku predčasne odpálená silvestrovská petarda. Iný sa rozhodol, že si v osudné štedrodenné ráno napíli drevo na cirkulárke. Jedno poleno nešťastne odskočilo a ruka mu vletela do rezného kotúča. Do nemocnice ho priviezli so štyrmi odrezanými prstami, ktoré zuby cirkulárky zdemolovali tak, že ich už nebolo možné prišiť. Po ošetrení si ho rodina odviezla domov. Na rozlúčku mu doktor Molitor povedal, že ak bude mať veľké bolesti, alebo mu rany začnú príliš krvácať, nech sa ukáže znovu.

Lekár, ba ani nik iný zo zdravotníckeho personálu netušil, že sa s ním stretnú už poobede. Prvé, čo sestričke padlo do oka, bola zakrvavená plienka na ruke. „Ajajáj, pretieklo vám to, poďte rýchlo ďalej,“ riekla súcitne a vtiahla chlapa do ambulancie. Vnútri si však všimla, že má zaviazanú aj druhú ruku a opýtala sa: „Preboha, čo sa vám stalo?“ „Chlapi v krčme mi nechceli veriť. Hovorili, že sa to tak nemohlo v nijakom prípade stať. Išiel som im to ukázať a vidíte.“ A stalo sa. Molitorisov pacient prišiel počas jedných Vianoc o osem prstov.

Ďalší chlapík sa na Štedrý deň pustil do orezávania stromu. Na pohotovosť ho priviezli s boľavými krížami. Utrápene rozprával: „Keď som začal píliť konáre, žena do mňa stále hučala, že sa také čosi na Vianoce nerobí. Z toho hučania som bol už taký zmagorený, že som si povedal: Ešte jeden konár a dosť!“ Posadil sa na hrubší konár, začal píliť a o chvíľu zhučal aj s konárom z trojmetrovej výšky. Mal narazený zadok a zlomené dva stavce, ktoré, našťastie, nebolo treba operovať.

Po ňom priviezli chlapa s rozbitým čelom. Bol pri vedomí. „Ako sa vám to stalo?“ opýtal sa doktor Molitor. „Zabíjal som kapra,“ znela odpoveď. A potom porozprával o svojej metóde. Do elektrickej zásuvky strčil dva drôty a strčil ich do vody. Elektrický výboj kapra spoľahlivo znehybnil a on mu mohol odrezať hlavu bez toho, aby sa mu metal na stole. Teraz mu táto rokmi overená metóda zlyhala. Kapor nejako vycítil, že sa blíži k vani jeho kat. Prudko hodil chvostom a vyšplechol vodu na drôty v jeho rukách. Muž zacítil strašnú ranu. Viac si nepamätá. Manželka, ktorá ho sprevádzala, dodala, že začula obrovský buchot.

V celom vchode vyleteli poistky. Keď dobehla do kúpeľne, uvidela manžela ležať na dlažbe. Z čela sa mu valila krv. Vo vani spokojne plával ich vianočný kapor. Zabíjač kapra mal obrovské šťastie, že pri páde vytrhol drôty zo zásuvky. Doktor Molitor mu zašil ranu na čele. Pre istotu ho umiestnili na koronárku, aby sa preverilo, či mu elektrický úder nespôsobil vážnejšie zmeny na nervových prevodoch srdca.

Cez Vianoce, sviatky pokoja a mieru, sa znižuje opatrnosť a pribúdajú emócie. Nejeden osamelý človek ich rieši aj odchodom z tohto sveta. Na žilinskú pohotovosť doviezla záchranka chlapa. Na hlave mal rádionku so smiešnym chvostíkom. „Kto je to?“ spýtal sa doktor Molitor potichu záchranára. Ten ešte tichšie odpovedal, že pacient mu všetko vysvetlí sám. Potom nasledoval dialóg, aký by nevymyslel, ani najchytrejší autor absurdnej drámy.

„Čo sa vám stalo?“ položil lekár obligátnu otázku.

„Viete, pán doktor, došlo mi tak nejako clivo,“ odvetil pacient a posadil sa na nosidlách. Rádionka mu ostala divne visieť na hlave a muž zopakoval: „Bol som sám doma a došlo mi tak clivo.“ „Viete, že aj mne, keď sa tak na vás pozerám,“ súcitne povedal doktor. Viac z pacienta nedostali. Až potom mu záchranár sňal z hlavy baretku so slovami: „Pokúsil sa o samovraždu.“ Prekvapený lekár videl, ako chlapovi trčí z hlavy päťcentimetrový klinec! Pacient vážne porozprával, ako si ho zatĺkol do hlavy sekerkou. Smrť však neprichádzala. Začalo mu byť ešte clivejšie, preto sa rozhodol, že sa obesí. Aj sa zavesil na nejakú šnúru, ale tá sa pod jeho váhou odtrhla. Znechutený samovražednými neúspechmi sa vybral do susedného domu k svojej sesternici. Chcel jej oznámiť že sa pokúsil zmárniť a je mu stále clivo.

Peter Valo - Čierny humor v bielom plášti
Peter Valo - Čierny humor v bielom plášti Peter Valo - Čierny humor v bielom plášti

Keď sesternica, ktorá dovárala vianočnú kapustnicu, uvidela svojho bratranca so slučkou na krku a s klincom v hlave, omdlela. Pri páde si rozbila hlavu. Na buchot a krik vbehli do kuchyne jej deti. Pred očami mali výjav ako z hororu. Na zemi ležala ich mama s ranou na hlave a nad ňou stál ich ujko so slučkou na krku a s klincom v hlave. Stále opakoval, že je mu nejako clivo. Privolaná záchranka zistila, že zranenie domácej panej je len povrchové. Ošetrili ju na mieste. Muža s klincom v hlave odviezli do nemocnice. „Klinec, ktorý sme mu vytiahli z hlavy, mal desať centimetrov,“ spomínal doktor Molitor. „Rovnú polovicu mal vnútri v lebke. Ak uvážime, že lebečná kosť má pol centimetra, tak je jasné, že mu do mozgu muselo preniknúť štyri a pol centimetra. Ten človek mal neskutočné šťastie. Klincom si trafil presne medzi hemisféry a nepoškodil si pritom nijakú dôležitú štruktúru.“

Neskôr sa dozvedeli, že muž bol pred pokusmi o samovraždu hospitalizovaný v psychiatrickej liečebni, odkiaľ ho pustili na sviatky domov, aby mohol pookriať v rodinnom kruhu. Po krátkom pobyte v nemocnici ho teda poslali späť na psychiatriu, aby ho doma nezabila vianočná clivota.

(Z knihy Čierny humor v bielom plášti, kapitola Vianočná clivota, krátené, Forza Music)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Valo #Čierny humor v bielom plášti #Vianoce