Keď cukrovka ničí obličky

Diabetická nefropatia, tak sa nazýva poškodenie obličiek cukrovkou. Zákerným faktom je to, že pacient nemusí dlhé roky pociťovať bolesti či problémy s vylučovaním, pretože nefropatia nebolí a nemá žiadne viditeľné príznaky. Postihuje 15-40 % diabetikov. Prvé štádiá poškodenia sa dajú odhaliť len preventívnym testovaním.

30.12.2013 06:00
obličky, močové cesty Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Podobne ako diabetes sa aj chronické poškodenie obličiek stalo celosvetovým medicínskym problémom. Jeho výskyt narastá do epidemických rozmerov v rozvinutom, ale aj rozvojovom svete. „Zhoršovanie obličkových funkcií postupuje pomaly a nebadane,“ hovorí doc. MUDr. Adrián Okša, CSc., nefrológ a vedecký sekretár Slovenskej nefrologickej spoločnosti. „Môže však viesť až k úplnému zlyhaniu obličiek a potrebe dialyzačnej a transplantačnej liečby. Okrem toho výrazne zhorší prognózu pacienta, pretože zvyšuje aj riziko srdcovo-cievnych komplikácií.“

Jedna tretina pacientov v dialyzačnom programe má pôvod zlyhania obličiek práve v diabetickej nefropatii, čiže obličky im poškodila cukrovka. V niektorých krajinách dosahuje ich počet až polovicu.

Moč zdravých ľudí neobsahuje krvinky ani bielkoviny

Obličky patria k životne dôležitým orgánom a pre človeka sú rovnako nevyhnutné ako srdce či pľúca. Každý zdravý človek ich má v tele dve, majú tvar fazule, každá váži do 200 gramov a majú veľkosť zovretej päste. Dôležité sú preto, lebo okrem iných funkcií z organizmu odstraňujú odpadové látky, ktoré sa neskôr vylúčia močom. Za deň sa v obličkách vytvorí 1,5 až 2 litre moču. V moči zdravých ľudí sa nenachádzajú krvinky ani bielkoviny!

Čo je to diabetická nefropatia

  • ide o chronické poškodenie obličiek spôsobené cukrovkou
  • patrí medzi komplikácie cukrovky (pri diabete 1. typu môže vzniknúť už po 5 rokoch, pri 2. type už pri stanovení diagnózy cukrovky!)
  • nebolí a spočiatku nemá žiadne viditeľné príznaky
  • postihuje 15 – 40 % diabetikov
  • väčšina chorých sa nachádza v prvých troch štádiách ochorenia, keď ešte nemusia mať príznaky ako únava, opuchy dolných končatín, viečok či stúpajúci krvný tlak
  • diabetik si môže urobiť jednoduché testovanie na bielkoviny v moči pomocou testovacieho prúžka na moč, keď zelené sfarbenie políčka signalizuje prítomnosť neželaného množstva bielkovín v moči
  • testovacie prúžky je možné zakúpiť v lekárni (a pri príležitosti Týždňa prevencie diabetickej nefropatie ich minulý týždeň aktivisti rozdávali v osvetových stánkoch v piatich slovenských mestách)

To, že s obličkami niečo nie je v poriadku, nemusí človek spočiatku nijako pociťovať. Prvé príznaky sa často objavujú až pri znížení obličkovej činnosti o 35–40 %, niekedy dokonca neskôr. Dôležité je najmä nedostať sa do štádia, keď funkčná kapacita obličiek poklesne natoľko, že je nevyhnutná dialýza (na 10–20 %). Jestvuje päť štádií chronického obličkového ochorenia, pričom prvý stupeň je ešte normálna filtrácia, štvrtý už ťažká obličková nedostatočnosť a piaty zlyhanie obličiek. Prítomnosť chronického obličkového ochorenia navyše znižuje možnosť výberu liekov, ktoré môže diabetik užívať.

Kedy „niečo nesedí“?

Pre laika jedným z jednoducho zistiteľných parametrov, že „niečo nesedí“ je zistenie zvýšenej hodnoty bielkoviny v moči pomocou testovacieho prúžka z lekárne, ktorého piate políčko zľava príliš zozelenie (vždy je tam pribalená aj farebná škála na porovnanie). Ide o tzv. albuminúriu, keď sa do moču vylučuje albumín, krvná bielkovina. Albuminúria môže byť aj prechodná, napr. pri horúčke, po dlhšom behu, pri dlhom státí a podobne. Trvalá albuminúria je prejav poškodenia filtračných jednotiek glomerulov, čo sú obličkové cievne klbká zložené z vlásočníc. „Keď zanikne 90 % glomerulov, obličky definitívne zlyhávajú,“ konštatuje doc. Okša.

Lekár môže stav obličiek zistiť najmä pomocou dvoch metód. Nadmerné vylučovanie albumínu do moču, sa dá zistiť pomocou spomínaných testovacích prúžkov a kvantitatívne aj laboratórnymi metódami. Už mierne zvýšené hodnoty sú včasným ukazovateľom diabetickej nefropatie u diabetikov. Výpočet filtračnej funkcie obličiek sa robí stanovením koncentrácie kreatinínu v krvi podľa veku, pohlavia či rasy pacienta. Ďalšia diagnostika je potom možná aj pomocou ďalších vyšetrení v nefrologickej ambulancii. „Úlohou nefrológa je diagnostikovať diabetickú nefropatiu a odlíšiť ju od iných obličkových ochorení,“ hovorí nefrológ. "Ďalej túto nefropatiu a jej komplikácie liečiť a pripraviť pacienta s pokročilým ochorením na zaradenie do dialyzačno-transplantačného programu. Na to, odkedy má byť diabetik vedený aj v nefrologickej ambulancii, jestvujú presné parametre, čo sa týka obsahu bielkovín v moči.

Obličky si môže diabetik zachrániť len dôslednou kontrolou svojej glykémie, čiže hladiny cukru v krvi. Cieľom je dosiahnuť hodnotu glykovaného hemoglobínu menej ako 7 %. Krvný tlak by mal byť nižší alebo rovnajúci sa 130/80 mmHg a už pri začínajúcej sa diabetickej nefropatii je potrebné držať nízkobielkovi­novú diétu.

Ako si udržať zdravé obličky?

  • Pestro sa stravujte, obmedzte živočíšne tuky a soľ, jedzte dostatok zeleniny.
  • Venujte sa pohybu, predchádzajte obezite. Pozor na populárne diéty, ktoré predpisujú vysoký obsah bielkovín a nízky príjem cukrov.
  • Pite dostatok tekutín, alkohol konzumujte len v rozumnom množstve.
  • Lieky užívajte s mierou, pozor na lieky proti bolesti (najmä ibuprofén, metabolizuje sa cez obličky).
  • Kontrolujte si krvný tlak, hladinu cukru a tukov v krvi, moč. Všetko je súčasťou preventívnych prehliadok u praktického lekára.
  • Vyhýbajte sa chemikáliám, najmä častému kontaktu s anilínovými farbami.
  • Každú infekciu svedomito vyležte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #diabetická nefropatia #obličky