Akupunktúra nie je len bodnutie do kože

Jednu z najstarších čínskych liečebných a preventívnych metód, akupunktúru, niektorí považujú za alternatívnu šarlatánsku praktiku. Pritom je to metóda, ktorá podľa pľúcneho lekára MUDr. Ondreja Banghu v rámci nášho zdravotníctva patrí do "mainstreamovej" medicíny a vykonávajú ju lekári, ktorí v tomto odbore absolvovali špecializačné štúdium.

01.01.2014 06:00
akupunktúra Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa tradičnej čínskej medicíny prúdi v akupunktúrnych dráhach tela energia označovaná ako čchi. Na týchto dráhach sa nachádzajú aktívne body, ktoré majú spojitosť s vnútornými orgánmi, tkanivami alebo funkciami organizmu. Preto bývajú pri ochoreniach či poruchách orgánov citlivé na tlak a ich podráždením možno liečebne pôsobiť na príslušný orgán alebo jeho funkciu a takisto na celý organizmus. Podstata akupunktúry teda spočíva v identifikácii a stimulácii týchto aktívnych bodov.

Štúdia na astmatikoch

„V súčasnosti už vieme aj čiastočne vedecky vysvetliť, prečo akupunktúra funguje,“ hovorí MUDr. Ondrej Bangha, prednosta Katedry akupunktúry Ústavu tradičnej čínskej medicíny na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. „Pôvodne jestvovali rôzne teórie, ktoré objasňovali, prečo má ten-ktorý bod v tele špecifické funkcie. Objektivizovalo sa to prostredníctvom výskumu slepačieho embrya, kde sa zistilo, že už 15 hodín po oplodnení vzniká predná a zadná stredná akupunktúrna dráha, podľa ktorých sa doprava a doľava rozloží symetrickosť vývoja embrya. Rast kontrolujúce zhluky buniek sa rastom tela rozťahujú, ako keď na balón nakreslíte body a následne ho nafukujete. Tieto zhluky buniek sú zodpovedné za vývoj cieľových orgánov, takže sú orgánovo viazané. Takže jednotlivé akupunktúrne body sú vlastne zhluky buniek, ktoré kontrolovali rast embrya. Ich špecifickosť už bola overená napríklad aj pomocou funkčnej magnetickej rezonancie. Ihlou sa napichol akupunktúrny bod a MRI ukázalo, ktorá oblasť mozgu sa aktivovala. Momentálne poznáme na tele 361 akupunktúrnych bodov. Plus na ušnici ich je ďalších 110.“

Na začiatku 80. rokov viedol MUDr. Bangha v nemocnici v bratislavských Podunajských Biskupiciach aj štúdiu na pacientoch s ľahkou a strednou formou bronchiálnej astmy. Bolo v nej desať pacientov, ktorým napichli reálne akupunktúrne body a desať „placebových“ v kontrolnej skupine. „Obe skupiny sa subjektívne cítili lepšie, ale reálne napichaným pacientom sa zlepšili dýchacie parametre v porovnaní s tými, čo dostali len placebové vpichy,“ spomína si doktor Bangha. Dokázal tak, že akupunktúra funguje.

Aj v rámci príprav na otehotnenie

Slovo akupunktúra je zložené z dvoch latinských slov „acus“ – ihla a „punctio“ – bodnutie. Len pri klasickej akupunktúre sa však používajú vpichy ihlami, stimuláciu bodov možno robiť aj teplom, tlakom, slabým elektrickým prúdom či laserovým lúčom. Ak sa vykoná vo včasnom štádiu ochorenia, môže akupunktúra vyliečiť. V prípade pokročilejších a chronických chorôb sa uplatní aspoň jej protibolestivý, protizápalový, upokojujúci, posilňujúci či imunoregulačný účinok. Dosahuje úspechy v liečbe, diagnostike a prevencii približne 350 rozličných ochorení, pomocou nej sa riešia aj niektoré stavy závislosti. „V Amerike aj v iných štátoch pomocou aurikuloterapie, ušnej akupunktúry, celkom úspešne na jednej klinike pomáhajú závislým od narkotík,“ hovorí MUDr. Bangha.

„Urobím výkon, ale vyžadujem spoluprácu psychiatra,“ odpovedá na otázku, či má aj psychiatrických pacientov, ktorí chodia na akupunktúrne ošetrenia. „Máme však viacero psychiatrov, ktorí sú dobrými akupunkturistami. Môžu si svojich pacientov v tomto smere podchytiť sami.“ Akupunktúra môže dokonca pomôcť aj ženám, ktoré majú problém otehotnieť. „Mal som tri pacientky, ktoré mali za sebou neúspešné umelé oplodnenie a tak absolvovali niekoľko akupunktúrnych terapií. Všetky tri následne otehotneli po druhej in vitro fertilizácii (IVF). Na svetovom kongrese som počul prezentáciu austrálskeho akupunkturistu, ktorý mal 500 úspešných príprav na IVF. Jedna naša pacientka mi tiež referovala, že vo Viedni pred umelým oplodnením aj po ňom absolvovala akupunktúrne sedenie. Nie je to teda taká extravagancia, ako si niektorí laici myslia.“

Poisťovňa ju nehradí

Dĺžka akupunktúrneho ošetrenia je rôzna. Závisí od zdravotných problémov pacienta, koľko bodov odborník stimuluje, akým spôsobom. MUDr. Bangha necháva ihly v jednotlivých bodoch účinkovať 15–20 minút. Bohužiaľ, výkony v oblasti akupunktúry boli zdravotnými poisťovňami hradené len do roku 1997. Dnes jedna terapia stojí približne 20, 30 aj viac eur. „Ak hovoríme o klasickej akupunktúre, hĺbka vpichov je rôzna, závisí od bodov, od toho, či je človek obéznejší a podobne. Pacient by počas dňa, keď má akupunktúrne sedenie, nemal piť kávu ani čaj z čajových lístkov. Kofeín sa neodporúča, tlmí totiž protibolestivý účinok akupunktúry. Ihly sú, samozrejme, jednorazové, ale pre konkrétneho pacienta ich na meno odkladáme a sterilizujeme. Vyhodiť ich po každom ošetrení, ak sa pacient plánuje vrátiť, by bolo plytvaním.“

V posledných dvoch rokoch si urobilo atestáciu z akupunktúry 35 lekárov. Momentálne sa jej na Slovensku aktívne venuje približne 150 akupunktu­ristov. Ide o lekárov s rôznymi špecializáciami – od všeobecných cez pediatrov až po psychiatrov či gynekológov. „Príprava je trojročná a končí sa špecializačnou skúškou. Musí však ísť o atestovaných lekárov,“ zdôrazňuje MUDr. Ondrej Bangha. Akupunktúre sa môžu venovať všetky klinické odbory a certifikovaný akupunkturista by mal mať diplom z Ústavu tradičnej čínskej medicíny SZU v Bratislave.

Druhy akupunktúry

podľa spôsobu dráždenia aktívnych bodov

  • klasická akupunktúra – vpich akupunktúrnou ihlou
  • akupresúra a bodová masáž – tlak alebo masážne úkony na jednotlivých bodoch
  • elektropunktúra – elektrický prúd z elektródy
  • elektroakupun­ktúra – elekrickým prúdom do akupunktúrnej ihly zavedenej v aktívnom bode
  • laseropunktúra a fotopunktúra – laserom a svetelným lúčom
  • moxovanie – aplikácia tepla
  • sonopunktúra a ultrasonopunktúra – zvukom a ultrazvukom
  • magnetopunktúra – elektromagnetickým poľom

podľa miesta výberu aktívnych bodov

  • klasická akupunktúra – aktívne body na tele
  • aurikuloterapia – aktívne body na ušnici
  • cheiropunktúra – aktívne body na dlaniach a rukách
  • podopunktúra, reflexológia – aktívne body na nohách a chodidlách
  • kraniopunktúra – aktívne body vo vlasatej časti hlavy
  • faciopunktúra – aktívne body na tvári

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #akupunktúra #MUDr. Ondrej Bangha