Diagnóza CHOCHP nedovolí vydýchnuť

Postupné, pomalé zužovanie dýchacích ciest, ktoré vedie k obmedzovaniu prietoku vzduchu v pľúcach. Najmä výdych, ale neskôr aj nádych sú čoraz namáhavejšie. Diagnóza nazývaná chronická obštrukčná choroba pľúc nie je len obyčajným fajčiarskym kašľom. Jej postup je nezvrátiteľný a liečiť sa dajú jedine príznaky.

13.01.2014 06:00
dýchanie, fajčenie, pľúca Foto:
Pokročilé CHOCHP má rovnakú prognózu ako karcinóm pľúc - aj čo sa týka kvality života.
debata

Druhé najčastejšie neinfekčné ochorenie na svete, ktoré sa zatiaľ častejšie vyskytuje u mužov, hoci úmrtnosť žien v priemyselne vyspelých krajinách na túto chorobu stúpa. Spôsobuje to zvyšujúci sa počet fajčiacich žien aj fakt, že ženy sú citlivejšie proti rizikovým faktorom vzniku CHOCHP. Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) totiž vzniká následkom dlhodobého vdychovania cudzorodých škodlivín, najčastejšie cigaretového dymu. Je to teda typické ochorenie fajčiarov bez ohľadu na to, či ide o aktívne, alebo pasívne fajčenie. Spomedzi fajčiarov, ktorí denne vyfajčia dve škatuľky cigariet, ochorie na CHOCHP každý štvrtý. V skupine, ktorí denne vyfajčia „dvadsiatku“, prepukne choroba asi u každého šiesteho.

Sú však aj ďalšie faktory, ktoré sa na jej vzniku a priebehu podieľajú. Sú to najmä škodliviny, ktoré sa vyskytujú pri práci v bani, tuneloch, textilkách. „Máme aj veľa pacientov, ktorí žijú v domoch, kde sa kúri drevom a uhlím,“ podotýka MUDr. Helena Leščišinová, primárka poliklinického oddelenia tbc a pľúcnych chorôb NsP sv. Jakuba v Bardejove. K rizikovým faktorom sa pripája aj znečistené ovzdušie ako také.

„Mnohí si myslia, že znečistený vzduch sme mali pred rokom 1989. Nie je to pravda,“ myslí si aj primárka Kliniky pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave MUDr. Marta Hájková, CSc. „Zase sa u nás následkom chudoby kúri tuhými palivami a úrovňou kvality ovzdušia je Slovensko na mape Európy v tých najčervenších častiach,“ dodáva. „Okresný úrad Žilina len minulý mesiac upozorňoval občanov na zvýšené koncentrácie prachových častíc v ovzduší a odporučil obmedziť vetranie i pohyb vonku v čase inverzie.“

Zápal z pľúc prestupuje do tela

Na Slovensku trpí chronickou obštrukčnou chorobou pľúc 8 – 16 % ľudí starších ako 40 rokov. Vdychované škodlivé častice dráždia dýchacie cesty, ničia elastické vlákna v pľúcach a spôsobujú v nich zápal. „Toto ochorenie nie je len o zaprášení pľúc, postihuje jednotlivé pľúcne štruktúry,“ vysvetľuje MUDr. Štefan Laššán, PhD., pneumológ z Kliniky pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave. „Sliznica dýchacích ciest je následkom chronického zápalu priedušiek opuchnutá, hromadí sa na nej väzký hlien. Zápal postupne rozrušuje prirodzenú architektúru pľúc, vznikajú dutiny, v ktorých sa hromadí vzduch, a tie spôsobujú rozdutie pľúc. Ochorenie je zákerné v tom, že sa začína veľmi nenápadne. Často sa prejaví až v štádiu, keď sú pľúcne funkcie už veľmi obmedzené. Mnohí pacienti vyhľadajú pomoc neskoro.“

Diagnostika CHOCHP

Na potvrdenie diagnózy CHOCHP je u všetkých pacientov s chronickým kašľom, vykašliavaním a rizikovými faktormi potrebné vyšetrenie úsilného výdychu – spirometria, funkčné vyšetrenie. Aj vtedy, keď pacient nepociťuje dýchavicu. Spirometria odmeria, koľko vzduchu pacient vdýchne a vydýchne a ako rýchlo je vzduch vydychovaný. Ďalším vyšetrením je test toho, či je zúženie priedušiek návratné, alebo nie. Robí sa tzv. bronchodilatačný test: Urobí sa spirometria, podá sa liek a po určitom čase sa urobí spirometria znova.

Tento test v čase stanovenia diagnózy pomôže vylúčiť astmu, určí najlepšie dosiahnutú funkciu pľúc, pomôže odhadnúť ďalší vývoj a priebeh ochorenia a rozhodnúť o najvhodnejšej liečbe. Ďalej sa vyšetrujú krvné plyny (nasýtenie krvi kyslíkom), vyšetrenie CRP (zápalového parametra), mikrobiologické vyšetrenie spúta (hlienov) atď. Iné chorobné procesy, ako zlyhávanie srdca, tbc či nádorové ochorenie pomáha odhaliť rtg snímka hrudníka. CT vyšetrenie hrudníka sa odporúča až pri komplikovanej diagnostike.

Pokročilé CHOCHP má rovnakú prognózu ako karcinóm pľúc – aj čo sa týka kvality života. Typickí pacienti s rozvinutým obštrukčným ochorením pľúc sú dýchaviční, chudí, trčia im rebrá, pretože kostrové svalstvo postupnou stratou telesnej kondície atrofuje. „CHOCHP delíme na štyri štádiá. V tom najťažšom zomrie 14 % pacientov do troch rokov,“ tvrdí MUDr. Laššán. Zápal v pľúcach časom prestupuje do celého organizmu, takže mnohí pacienti zomrú na srdcovo-cievne ochorenie alebo sa im rozvinie rakovina pľúc. Prestať fajčiť má podľa odborníkov význam vždy. Podľa MUDr. Štefana Laššána predĺži ukončenie fajčenia život v akomkoľvek štádiu ochorenia, pretože kvalita života sa výrazne zlepší a postup choroby pri dobrej liečbe spomalí.

Základom liečby rozširovanie dýchacích ciest

Chronická obštrukčná choroba pľúc sa podobná na astmu a tieto ochorenia sa pomerne často aj zamieňajú. Ide totiž o zápalové ochorenia s podobnými príznakmi. Navyše narastá výskyt CHOCHP u mladších osôb vo veku 25 – 44 rokov, čiže vo vekovej kategórii, kde sa predpokladá skôr astma. „Charakter zápalu je však rozdielny,“ vysvetľuje MUDr. Laššán.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
astma, dýchanie, pomôcka na dýchanie Ilustračné foto.

„U astmatika je provokačným faktorom, spúšťačom záchvatu studený vzduch, peľ a podobne. Liečený astmatik má šancu zachovať si po celý život normálne pľúcne funkcie, dokonca môžu jeho príznaky spontánne vymiznúť. Pri CHOCHP to tak, bohužiaľ, nie je. Obe diagnózy vieme odlíšiť s pomocou funkčných vyšetrení. Pri CHOCHP je základom liečby rozširovanie dýchacích ciest s pomocou liečiv redukujúcich napätie hladkého svalstva, protizápalové lieky až v druhom rade. Pri astme sú najdôležitejšie protizápalové lieky a uvoľňovače sa odporúča používať čo najmenej – len ako nevyhnutnú záchrannú liečbu.“ V prípade oboch ochorení sa odporúča aj dychová rehabilitácia (pohyb, dýchacie cvičenia).

„Ak pacientovi raz diagnostikujeme CHOCHP, musíme ho liečiť a sledovať dlhodobo, obyčajne po celý život,“ povedala pred časom na túto tému MUDr. Mária Drugdová z Pneumo-Alergo Centra v Bratislave. „Pri chronickej chorobe, ako je táto, je veľmi dôležitý vzťah lekára a pacienta, pretože úspech závisí najmä od ich vzájomnej spolupráce: či pacient chodí na prehliadky, dôsledne užíva liečbu a dodržiava dohodu s lekárom.“

Test na CHOCHP

Odpovedajte ÁNO alebo NIE

  1. Fajčíte?
  2. Žijete alebo pracujete v zafajčenom prostredí?
  3. Často mávate problémy s dýchaním?
  4. Začnete kašľať, alebo sa zadýchate pri námahe, napr. pri chôdzi do schodov?
  5. Dýchavičnosť sa u vás zhoršuje?
  6. Pokašliavate, resp. kašlete často?
  7. Mávate ráno záchvaty kašľa?
  8. Vykašliavate zelenožltý hlien?
  9. Pociťujete pískanie na hrudi?

Ak ste odpovedali ÁNO viac ako dvakrát, navštívte svojho lekára a požiadajte o diagnostiku chronickej obštrukčnej choroby pľúc.

Rizikové faktory prispievajúce ku vzniku CHOCHP

  • fajčenie matky
  • alergény (a pozitivita kožných testov na alergény)
  • znečistenie ovzdušia
  • genetická predispozícia (výskyt ochorenia v rodine)
  • životospráva a výživa
  • pohlavie (častejšie ochorejú muži, ženy však mužov dobiehajú)
  • bronchiálna hyperaktivita (zvýšená pohotovosť priedušiek k zúženiu)
  • povolanie (baníci, pracovníci v cementárňach – vplyv profesijného vystavenia uhoľnému, cementovému prachu, sírovodíku, chlóru, smogu atď. však vysoko prevyšuje aktívne či pasívne vystavovanie sa cigaretovému dymu)
  • FAJČENIE

Príznaky ochorenia

kašeľ (ak pretrváva dlhšie ako tri mesiace v roku), dýchavičnosť (zhoršuje sa časom a pri námahe), vykašliavanie hlienov (rôzneho charakteru a farby), častejšie infekcie dýchacích orgánov, cyanóza (v pokročilých štádiách), mimopľúcne prejavy ako poruchy funkcie srdcovo-cievneho, endokrinologického a svalového aparátu, únava, opuchy členkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chronická obštrukčná choroba pľúc #dýchanie #CHOCHP