Správate sa k svojej chrbtici macošsky? Zareaguje bolesťou

Bolesti chrbta patria k jedným z najčastejších problémov, ktoré donútia človeka vyhľadať pomoc lekára. Môžu byť zapríčinené zlým držaním tela, zlou životosprávou, úrazom, ochorením či degeneratívnymi zmenami. Situácia je o to vážnejšia, že počet postihnutých ustavične stúpa. Problémy s chrbticou sú aj častou príčinou invalidizácie dospelých.

22.01.2014 06:00
debata
Bolesti chrbta sú jasným signálom organizmu, že... Foto: SHUTTERSTOCK
chrbát, chrbtica, lekár, vyšetrenie Bolesti chrbta sú jasným signálom organizmu, že dlhodobo a systematicky robíme niečo nesprávne.

Bolesti chrbta trápia deviatich z desiatich Slovákov. Taký je výsledok prieskumu, ktorý realizovala Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva. Sú jasným signálom organizmu, že dlhodobo a systematicky robíme niečo nesprávne. Cvičenie a zdravý životný štýl často nestačia. „Bolesti chrbta sú trest za to, ako macošsky sa správame k našej chrbtici.

Sedavý spôsob života, jazdenie autom, málo pohybu, nesprávne držanie tela či nesprávne pohybové vzorce pri práci, to sú najčastejšie príčiny bolesti chrbta,“ konštatoval Peter Makara, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS. "Keď nás bolí chrbát, siahame najčastejšie po liekoch proti bolesti a čakáme, kým bolesť prejde. Zabúdame však na to, že analgetikum je úľavou len „na chvíľu“. Príčiny bolesti treba riešiť zmenou životného štýlu,“ povedal.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Bez bolestí chrbta? Pomôže správne sedenie.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

V prieskume pacienti vypĺňali dotazník, kde museli uviesť na percentuálnej škále, či majú viac sedavé alebo aktívne zamestnanie, koľkokrát do týždňa a ako dlho športujú, ako bolesti chrbta ovplyvňujú ich každodenný život. Uviedli intenzitu pociťovanej bolesti od nula do desať. Po vyplnení dotazníka ešte absolvovali tzv. Thomayerovo vyšetrenie, keď sa pacient s vystretými nohami musí predkloniť k zemi, akoby sa jej chcel dotknúť špičkami prstov. Lekár centimetrom odmeria vzdialenosť od zeme po špičky prstov pacienta. Čím je číslo menšie, tým je chrbtica ohybnejšia. „Z 1 500 dospelých nešportuje takmer 46 percent. Možno aj preto sa do požadovanej výšky 0 až 19 cm nad zemou dokáže predkloniť len 48 % vyšetrených," konštatoval.

V ambulanciách praktických lekárov, ale aj špecialistov sa mesačne predpíše viac ako 150-tisíc balení liekov, ktoré sú najčastejšie odporúčané pri bolestiach chrbtice. Úľava od bolesti väčšinou príde, málokto si však uvedomuje riziká, ktoré tieto lieky so sebou prinášajú, hlavne v prípade dlhodobého užívania, prípadne užívania maximálnych odporúčaných dávok v nádeji rýchleho nástupu účinku.

„Štátny ústav pre kontrolu liečiv alebo Európska lieková agentúra varujú pred vážnymi rizikami, ktoré sú spojené s užívaním nesteroidných analgetík. Ide najmä o pocity na vracanie, bolesti brucha, nechutenstvo a v najhoršom prípade vznik žalúdočných vredov. Odporúča sa opatrnosť u pacientov so srdcovocievnymi ochoreniami, prípadne u tých, ktorí majú rizikové faktory týchto ochorení, napríklad vysoký tlak krvi, zvýšenú hladinu cholesterolu, diabetes alebo sú fajčiarmi,“ upozornil doktor Makara. Ako teda pomôcť svojmu chrbtu? „Okrem zmeny životosprávy a jej dôsledným dodržiavaním aj dostatočne vysokými liečebnými dávkami vitamínov skupiny B, hlavne B1, B6 a B12. Vitamíny skupiny B spolu s liekmi proti bolesti prinášajú lekárom a ich pacientom možnosť rýchlejšieho nástupu účinku, čo prinesie celkové skrátenie liečby,“ povedal.

Komplex vitamínov B je pre činnosť organizmu nesmierne významný a jeho nedostatok môže mať rôzne prejavy. Všetkých 17 je pre telo dôležitých a na zvýšený prísun „béčka“ by ste si mali dať pozor najmä pri strese, nesprávnej a nevyváženej strave a určitých špecifických chorobách. Prvé príznaky jeho nedostatku sa neprejavia ihneď a už vôbec nie jednoznačne, napríklad ochrnutím svalu. Počiatočné prejavy môžu byť únava, malátnosť, bolesti svalov. Veľa vitamínu B je v cereáliách, droždí a vo svaloch samotných, teda v mäse. Jeho bežnú potrebu pokryje pestrá strava.

Zároveň treba dávať pozor na látky, ktoré sú jeho protihráčmi a vitamínu B škodia. Pomerne málo sa totiž vie o tom, že aj niektoré druhy jedál znižujú jeho hladinu, napr. ustrice či surové ryby. Vzácne trio vitamínov B1, B6 a B12 umožňuje zníženie dávky analgetika na polovicu pri zachovaní toho istého protibolestivého účinku. Je dôležité užitie lieku obsahujúce dostatočne vysoké, a teda liečivé dávky vitamínov skupiny B. Aj pri liečbe pomocou vitamínov B je potrebné rozlišovať liek a výživový doplnok. „Liek obsahuje vysoké, výrobcom garantované dávky vitamínov, zatiaľ čo pri výživových doplnkoch nie je dávka účinných vitamínov garantovaná.“

Aké by malo byť správne držanie tela

  • nohy voľne pri sebe, panva postavená tak, aby hmotnosť trupu bola vycentrovaná nad spojnicou bedrových kĺbov (podsadená panva – dosiahne sa pritiahnutím svalov panvového dna k bruchu), brucho stiahnuté a spevnené, chrbtica má byť plynule zakrivená, ramená spustené dole, lopatky prisunuté k chrbtici, hlava postavená tak, aby bola krčná chrbtica v predĺžení trupu a aby bola v rovine (nie záklon ani predklon hlavy).
  • ak dlhodobo porušujete zásady správneho držania tela, môžu sa u vás vyskytnúť rôzne deformácie. Najčastejšie sú to horný a dolný skrížený syndróm (HSS a DSS).
  • Horný skrížený syndróm (HSS) – zhrbený chrbát (ramená vpredu, lopatky odtiahnuté od chrbtice, predsunutá hlava a guľatý chrbát). Vznikajú pri ňom často problémy s dýchaním, pretože sa nemôže dostatočne otvoriť hrudník a to vedie k nedostatočnému okysličovaniu organizmu a k zvýšenej činnosti srdca, ktoré sa tak zbytočne navyše namáha.
  • Dolný skrížený syndróm (DSS) – vystrčený zadok (hyperlordóza, nadmerné prehnutie chrbtice v oblasti bedier a fyziologicky zlé postavenie panvy). V tomto prípade sú ochabnuté brušné svaly a svaly panvového dna, ktoré majú nemalý vplyv na správnu funkciu vnútorných orgánov uložených v tejto oblasti.

    Zdroj: bolestichrbta.sk

Kedy by ste mali vyhľadať lekára

  • ak bolesť vyžaruje do dolnej končatiny,
  • ak nastanú problémy s močením a stolicou,
  • ak sa objaví horúčka,
  • ak sa objaví porucha citlivosti na dolných končatinách,
  • ak je na jednu stranu výrazné vykrivenie trupu,
  • ak sa bolesť zosilní a neustúpi počas 4–6 týždňov,
  • ak je bolesť veľmi silná alebo sa objavuje v pokoji či pri nečinnosti,
  • ak sa pre bolesť budíte zo spánku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #chrbtica #zlé držanie tela #bolesť chrbta