Rakovina krčka maternice zabíja, hoci by nemusela

Šesťsto nových prípadov každý rok, okolo dvesto úmrtí ročne na túto diagnózu. Priemerné skrátenie života ženy s týmto ochorením predstavuje viac ako 17 rokov. Polovica všetkých prípadov na Slovensku je diagnostikovaných do 49. roku života. To sú hrozivé štatistiky typicky "ženskej rakoviny", ktorá napáda krčok maternice.

23.01.2014 14:26
debata (1)

Toto onkologické ochorenie postihuje ženy o 15–20 rokov skôr v porovnaní s ostatnými zhubnými nádorovými ochoreniami.

Rakovina krčka maternice je jediné onkologické ochorenie, pri ktorom presne vieme, čo ho vyvoláva. „Sú zaň zodpovedné vírusy, konkrétne ľudský papilomavírus HPV,“ hovorí prof. MUDr. Miroslav Borovský, PhD., hlavný odborník MZ SR pre odbor gynekológia a pôrodníctvo. „Práve tento poznatok umožnil, že sa táto diagnóza stala preventabilnou, dokážeme teda jej vzniku a rozvoju zabrániť.“

Napriek tomu za posledných päť rokov zomrelo na rakovinu krčka maternice asi tisíc žien. Len približne 23 % slovenských žien totiž absolvuje pravidelné preventívne gynekologické prehliadky a prevenciu v podobe očkovania využíva menej ako jedno percento 12-ročných dievčat.

Vyhnúť sa infekcii vírusom HPV je ťažké, podľa odhadov sa ním niekedy v živote nakazí až 80 % sexuálne aktívnych ľudí, pričom zo sto typov HPV je pätnásť onkogénnych – môžu spôsobiť vznik rakoviny. Neprenášajú sa len pohlavným stykom, stačí akýkoľvek kontakt s infikovanou kožou alebo sliznicou. Hoci riziko stúpa so zvyšujúcim sa počtom sexuálnych partnerov, infikovať sa môže aj žena žijúca len s jediným. 75 % všetkých infekcií HPV tvoria práve infekcie vysokorizikovými typmi ľudských papilomavírusov.

Najefektívnejší spôsob prevencie vzniku rakoviny krčka maternice sú pravidelné cytologické vyšetrenia v gynekologickej ambulancii doplnené očkovaním. Ster buniek z krčka maternice dokáže odhaliť predrakovinové zmeny, ktoré sa dajú odstrániť konizáciou. „Je to malý operačný výkon, ktorým sa odstráni časť krčka maternice v tvare kónusu s predrakovinovým stavom,“ vysvetľuje prof. Borovský. Treba si však uvedomiť, že konizácia v prípade žien, ktoré ešte plánujú rodiť, výrazne zvyšuje riziko predčasného pôrodu, čiže narodenie nezrelého dieťaťa. Skrátený krčok maternice neplní dostatočne svoju funkciu a často neudrží tehotenstvo až do konca. Zatiaľ kým v roku 2007 sa na Slovensku urobilo 403 konizácií, v roku 2012 bol ich počet len v nemocniciach Bratislavského kraja takmer dvojnásobný!

Za najúčinnejšiu ochranu proti vzniku rakoviny krčka maternice sa považuje očkovanie proti HPV. K dispozícii sú dve vakcíny od dvoch rozličných firiem, pričom pri každej z nich treba podať tri dávky. Najväčší význam má očkovať dievčatá, ktoré ešte nemali pohlavný styk, a to vo veku 10–15 rokov. V tomto veku je podľa štúdií aj najlepšia imunologická odpoveď organizmu v zmysle vytvorenia dostatočnej hladiny protilátok. Momentálna situácia je však na Slovensku taká, že zdravotné poisťovne hradia len malé percento z ceny vakcíny výlučne 12-ročným dievčatám.

Doplatok za všetky tri dávky je napriek rôznym akciám a niektorým nadštandardným úhradám poisťovní nad rámec zákona ešte stále pre väčšinu slovenských rodín veľmi vysoký. 24 štátov EÚ sa rozhodlo hradiť očkovanie proti HPV z verejných zdrojov, v susedných Čechách je toto očkovanie hradené už od roku 2012. Slovenskí odborníci na tento problém opätovne upozornili v súvislosti s Európskym týždňom prevencie rakoviny krčka maternice (19.1.-25.1.2014).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #maternica #rakovina krčka maternice