Triky proti bolestiam chrbta

Svojmu chrbtu najviac pomôžete posilňovaním brušných svalov. Práve tie totiž držia panvový pletenec a dokážu poskytnúť aj podporu chrbtu. Ak máte svaly ochabnuté, odráža sa to v neprirodzenom zakrivení chrbtice a následných bolestiach.

25.01.2014 06:00
cvik, cvičenie, posilňovanie, brucho, chrbát,... Foto:
Svojmu chrbtu najviac pomôžete posilňovaním brušných svalov.
debata

Hýbte sa. Sedíte celý pracovný čas nad klávesnicou alebo ste zohnutí nad stolom? Každých dvadsať minút až polhodinu by ste sa mali zdvihnúť a prejsť sa. Odborníci tvrdia, že stačí len niekoľko krokov a chrbtica sa zmenou polohy uvoľní.

Sadnite si na loptu. Kúpte si fitloptu. Štvrťhodinové sedenie na nej urobí vašej chrbtici väčšiu službu ako povaľovanie na gauči. Na lopte je takmer nemožné sedieť v zlej pozícii.

Plávajte. Jedným z najlepších športov je plávanie. Vo vode odľahčuje záťaž, ktorú musí chrbát niesť každý deň. Pri plávaní je navyše minimálne riziko zranenia svalov. Ideálne je aj veslovanie.

Pozor na bolesť. Ak už nezaberajú bežné lieky, ako napríklad ibalgin, je najvyšší čas navštíviť lekára.

Vyhoďte tvrdú posteľ. Zabudnite na fámu, že spánok na tvrdej posteli pomáha chrbtici. Tvrdá posteľ nepodporuje prirodzené zakrivenie chrbtice a tá potom deformuje. Pozor aj na príliš mäkké matrace, tie tiež spôsobujú problémy. Vybrať si dobrý matrac vôbec nie je jednoduché.

Sledujte si váhu. Ak ste v krátkom čase pribrali niekoľko kilogramov, budete mať zrejme problémy s chrbticou. Tá je totiž konštruovaná tak, aby uniesla normálnu váhu.

Nebehajte po tvrdom povrchu. Napriek tomu, že beh je zdravý a prospieva, ak beháte po tvrdom povrchu, priveľmi zaťažujete chrbticu. Otrasy sa prenášajú z členkov do kolien, bokov a spodnej časti chrbtice. Zabehajte si radšej po lesnej ceste.

Postoj je základ. Všetci, ktorí nosia tašky či kufríky, by mali striedať strany. Jednostranná záťaž sa síce prejaví až po niekoľkých rokoch, ale problémy už môžu byť závažné.

Zapojte kolená. Pri dvíhaní ťažkých bremien sa najprv zohnite v kolenách a potom náklad zdvihnite. Nedvíhajte ho v predklone s narovnanými kolenami, ubližujete tým chrbtici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #chrbtica #triky #bolesť chrbta