Pupalkový olej a ľanové semená zmiernia bolesti v prsníkoch

Prsia - pre ženu znamenajú najväčšiu okrasu na tele. Aj preto sa o ne starajú možno lepšie ako o oči v hlave.

29.01.2014 06:00
prsia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Občas však dajú poriadne zabrať. A to v prípadoch, keď bolia – bez rozdielu, či sú veľké alebo malé. Majú na to dôvody – pred menštruáciou sa do nich ukladá voda. Niektoré ženy pociťujú bolesť už na dotyk, občas až neznesiteľnú.

Odborne sa bolesť prsníkov nazýva mastodýnia a je zapríčinená hormonálnou nerovnováhou. Prsia bolia, keď prevláda estrogén – v tom prípade je progesterón znížený, alebo sa zvýšene vylučuje prolaktín. Prsníky sa tým pádom prekrvujú, čo tiež spôsobuje bolesť.

Bolesť prsníkov však môžu spôsobovať aj cysty či uzly. Aj preto sú viac ako na mieste pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa a sonografické, resp. mamografické vyšetrenia. Nezanedbávajú ich ženy, ktoré túžia dobre spávať.

Ale čo s bolesťou? Autorka knižiek o liečivých rastlinách, Ursel Buhring, odporúča na tento druh bolesti pupalkový olej. Vraj je účinný. K tomu však treba bolesti zmierňovať aj obkladmi hrudníka s komonicou lekárskou, liečivým bahnom, tvarohom, bielou kapustou alebo gélom z ľadových semien.

Ponúka na to recept: Jednu polievkovú lyžicu semien varte tri minúty v šálke vody. Potém gélovitý sliz zlejte a nechajte vychladnúť na vlažný. Následne si ho natrite na prsia a po pätnástich minútach opatrne zmyte. Denne si prikladajte obklad z ľanových semien, a to viac týždňov po sebe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť v prsiach #pupalkový olej #ľanové semeno