Vedci skúsia liečiť črevné choroby červmi

Crohnova choroba a iné zápalové ochorenia čriev by sa v budúcnosti mohli liečiť pomocou vybraných prvokov alebo červov. Tomuto unikátnemu výskumu sa venujú vedci z českobudějovického Parazitologického ústavu Akadémie vied ČR a Prírodovedeckej fakulty Jihočeskej univerzity.

03.02.2014 14:00
21-cervy-3x Foto:
Na liečbu zažívacieho traktu by sa dali použiť červy a baktérie žijúce v symbióze s ľudským telom.
debata (1)

Výskumy ukazujú, že prvoky alebo červy vložené do čriev pacientov majú schopnosť tlmiť alebo priamo odstrániť spomínané zdravotné problémy. V rámci projektu, ktorý sa vlani na juhu Čiech začal, chcú vedci vyvinúť metódu, ktorá by sa mohla stať bežne používanou liečbou, povedal riaditeľ Parazitologického ústavu Julius Lukeš.

Podľa neho ide o organizmy, ktoré žijú v súlade s ľudským telom, a pri tomto spôsobe liečby teda nehrozia žiadne škodlivé efekty. „Ešte pred 30 až 50 rokmi mal prakticky každý Čech alebo Češka tieto organizmy aspoň časť svojho života v tele. V rámci boja proti parazitom boli úspešne odstránené a teraz ich u nás možno nájsť iba zriedkavo,“ uviedol Luke.

Niektorí vedci a najmä lekári podľa neho stále považujú všetky ľudské prvoky a červy za škodlivé parazity, proti ktorým treba bojovať. Lukeš sa domnieva, že tento pohľad je vo svetle posledných výskumov prekonaný. „Na boj proti parazitom sa ľahšie získavajú peniaze než na štúdium organizmov, ktoré ľudskému telu neškodia. Keby to nenazývali parazitom, tak by to nebol škodca, a prečo investovať do niečoho, čo telu neškodí?“ povedal Lukeš.

Crohnova choroba je zápalové ochorenie čriev s veľkým nárastom prípadov v posledných rokoch. Niektorí vedci sa domnievajú, že je to práve dôsledok absencie črevných organizmov, ktoré v minulosti ľudia bežne v tele mali. Súčasná liečba tejto choroby predstavuje pre pacientov obmedzenie v životospráve. Podľa štúdií z USA a Británie, v ktorých boli pacienti s Crohnovou chorobou nakazení črevnými červmi, sa vo väčšine prípadov výrazne zlepšil zdravotný stav. „Zrejme aj preto sa do klinických štúdií pripravovaných pre rok 2015 hlásia desiatky dobrovoľníkov,“ dodal Lukeš.

Riaditeľ Parazitologického ústavu verí, že sa v budúcnosti tento variant liečby stane súčasťou medicíny. „Predovšetkým mladých lekárov naša metóda zaujíma,“ povedal Lukeš. Podľa neho súčasný výskum nezvratne dokazuje, že pre vývoj imunitného systému potrebuje človek kontakt so spektrom baktérií a ďalších organizmov, ako to bolo po desaťtisíce rokov v minulosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #črevá #červy #Crohnova choroba #České Budějovice