Rakoviny rapídne pribudne. Polovici prípadov by sa dalo predísť

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predpovedá prudký nárast prípadov rakoviny. Podľa jej odhadov v nasledujúcich 20 rokoch stúpne počet chorých ročne o 70 percent, na 24 miliónov. Polovici z prípadov by sa však dalo predísť, veľká časť ochorení totiž súvisí s nezdravým životným štýlom.

04.02.2014 15:01
doktor, pacient, vyšetrenie, choroba, rentgen,... Foto:
Najčastejším typom rakoviny u žien je vo väčšine krajín rakovina prsníka.
debata (11)

WHO svoju novú správu vydala pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine, ktorý pripadá na utorok 4. februára.

Za veľkých vinníkov zodpovedných za ochorenia sa označuje alkohol, tabak a obezita, čo sú faktory, ktoré môže človek ovplyvniť. V súčasnosti je ročne novo diagnostikovaných 14 miliónov prípadov rakoviny, do roku 2025 ich bude podľa prognóz 19 miliónov a do roku 2032 až 24 miliónov. Najviac nových ochorení má byť v rozvojovom svete.

V roku 2008 bolo diagnostikovaných 12,7 milióna nových prípadov rakoviny, o štyri roky neskôr už 14,1 milióna a z toho 8,2 milióna osôb zomrelo. Na Slovensko pripadá ročne takmer 80-tisíc nových prípadov rakoviny, 27-tisíc pacientov zomrie.

Na liečbu časom nemusia byť peniaze

Riaditeľ medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny vo WHO Chris Wild povedal agentúre Reuters, že náklady na liečbu rakoviny sa začínajú vymykať kontrole, a to aj v bohatých štátoch. „Je mimoriadne dôležité prikročiť k prevencii, čo sa zatiaľ podceňuje,“ povedal.

WHO vydáva celosvetovú správu o rakovine zhruba po piatich rokoch. Na tej najnovšej sa podieľalo 250 vedcov zo 40 krajín. K ovplyvniteľným príčinám rakoviny sa v nej radí fajčenie, infekcia, alkohol, obezita s nedostatkom pohybu, radiácia zo slnka i zdravotníckych skenerov, znečistený vzduch a tiež neskoré materstvo, rovnako ako prípady malého počtu detí a vyhýbania sa dojčeniu.

Najčastejším typom rakoviny u žien je vo väčšine krajín rakovina prsníka. Vo veľkých častiach Afriky potom prevažuje rakovina krčka maternice. Jej príčinou je papilomavírus (HPV), proti ktorému existuje vakcína.

Doktor Bernard Stewart z univerzity v austrálskom Novom Južnom Walese zdôraznil, že mnoho druhov rakoviny súvisí so správaním ľudí. Pripomenul zvyky svojich krajanov, ktorí sa opaľujú, „kým nie sú opečení z oboch strán“. Povedal tiež, že všetci ľudia sú si vedomí toho, že alkohol môže spôsobiť nehodu alebo viesť k agresivite, ale málo sa hovorí o jeho úlohe pri ochorení na rakovinu. „Mali by sme sa zaoberať tým, ako je alkohol dostupný, ako sa propaguje a koľko stojí,“ povedal. Podobné argumenty by sa mali týkať cukru, ktorý sa podieľa na obezite a zvyšuje tým riziko rakoviny.

Aj alkohol zvyšuje riziko

Podľa správy WHO zomrelo v roku 2010 na rakovinu preukázateľne spojenú s alkoholom 337 400 ľudí, predovšetkým mužov. Väčšina prípadov bola rakovina pečene, ale tiež úst, pažeráka, čriev, žalúdka alebo pankreasu.

Tretina účastníkov jedného prieskumu vykonaného Svetovým fondom pre výskum rakoviny v Británii sa domnieva, že hlavnou príčinou rakoviny sú genetické predpoklady, no pritom genetické príčiny má len desatina prípadov. Manažérka fondu Amanda McLeanová považuje za znepokojujúce, ako málo ľudí si uvedomuje, že riziko ochorenia je možné znížiť.

Predseda Českej onkologickej spoločnosti profesor Jiří Vorlíček zároveň upozornil na to, že veľa ľudí hľadá rady na internete, kde sa však šíria scestné informácie, napríklad, že rakovinu spôsobuje mamograf alebo že sa vylieči sama.

Podľa britského výskumu by v Británii bolo možné tretine prípadov najbežnejších foriem rakoviny predísť, keby si ľudia udržiavali primeranú váhu, jedli zdravo a pravidelne sa pohybovali. K zdravej strave patrí zelenina, ovocie a celozrnné pečivo. Obmedziť sa má alkohol, červené mäso a mäsové pokrmy z prevádzok rýchleho občerstvenia.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #prevencia #WHO #rizikové faktory