Ako lekár zistí, že máte obličky v neporiadku

Odborníci odporúčajú tri jednoduché testy na zistenie ochorenia obličiek: zmeranie krvného tlaku, zistenie prítomnosti proteínov alebo krvi v moči a vyhodnotenie glomerulárnej filtrácie založenej na meraní hladiny kreatinínu v sére. Meranie hladiny kyseliny močovej v krvi poskytne ďalšie informácie.

09.02.2014 06:00
lekár, vyšetrenie, diagnóza. chorobopis Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Albumín a proteíny v moči
Zdravé obličky sa dokážu zbaviť odpadových látok, ale bielkoviny si ponechajú. Pri včasných štádiách ochorenia obličiek sa dostáva do moču proteín zvaný albumín. Spočiatku sa dostáva do moču len malé množstvo albumínu a tento stav sa označuje ako mikroalbuminúria. Keď sa funkcia obličiek časom ešte zhoršuje, množstvo albumínu a iných proteínov v moči sa zvyšuje a tento stav sa volá proteinúria. Lekár ju môže zistiť jednoduchým testom.

Iné vyšetrenia
Keď testy krvi a moču upozornia na zníženú činnosť obličiek, lekár by mal urobiť doplňujúce vyšetrenia, ktoré pomôžu určiť príčiny problému. Používajú sa zobrazovacie techniky ako ultrazvuk, počítačová tomografia (CT) a magnetická rezonancia, ktoré odhalia nezvyčajné výrastky a prekážky v močových cestách. V niektorých prípadoch sa môže urobiť odber malej vzorky obličkového tkaniva (hlavne na účely presnej diagnózy obličkového ochorenia).

Chronické ochorenie obličiek

Funkcia obličiek sa pri chronických ochoreniach stráca postupne. Veľmi často prebiehajú celé roky bez príznakov a nespôsobujú žiadne problémy. Liečba a prognóza závisia od toho, v akom štádiu sa ochorenie odhalí a do akej miery sú už obličky poškodené. O obličkovej nedostatočnosti hovoríme pri poklese činnosti obličiek asi na polovicu. Koncentrácia toxických látok v organizme sa už začne zvyšovať, no v tomto štádiu je ešte telo schopné vykonávať všetky svoje funkcie.

Rizikové faktory obličkovej nedostatočnosti
Najčastejšími príčinami, ktoré postupne zhoršujú funkciu obličiek a môžu viesť až k ich úplnému zlyhaniu, sú najmä: dlhoročná cukrovka; nekontrolovaný, resp. nedostatočne liečený vysoký krvný tlak; chronický zápal obličkových klbôčok; chronický zápal obličkových kanálikov, niekedy spôsobený obličkovými kameňmi; dlhodobé a nadmerné užívanie liekov proti bolesti; prekážka v močových cestách (napr. obličkové kamene, nádor, u mužov zväčšená prostata); polycystické ochorenie obličiek; opakované infekcie v močovej sústave; ateroskleróza (tzv. ischemická nefropatia); vývojové deformácie alebo abnormality močových ciest; autoimunitné ochorenia, ktoré ovplyvňujú imunitný systém celého tela; niektoré iné ochorenia alebo stavy po operáciách obličiek.

Príznaky chronického ochorenia obličiek
Prvé príznaky sa často objavujú až pri znížení obličkovej činnosti o 35 až 40 percent, niekedy dokonca aj neskôr. Patrí medzi ne: bolesť hlavy; slabosť, rýchla únava; nechutenstvo, opakované vracanie; častejšie močenie – najmä v noci; zvýšený pocit smädu; bledá koža; vysoký krvný tlak; vznik anémie poruchami v zložení krvi s nedostatkom vápnika a nadbytkom fosforu, draslíka, často aj sodíka a kyseliny močovej. Zároveň chýba vitamín D a zvyšuje sa kyslosť krvi.

Zlyhanie obličiek

  • Ktorákoľvek z chorôb obličiek môže spôsobiť zníženie ich funkcie. Vyvolávajúce príčiny zlyhania obličiek sú veľmi rozmanité – od otráv až po chronické choroby obličiek napr. pri vysokom krvnom tlaku.
  • O zlyhaní obličiek hovoríme pri poklese ich funkcie na 10 až 20 percent normy. Strácajú schopnosť vylučovať odpadové látky a vodu a naruší sa rovnováha solí a kyslosti organizmu. Môže sa znížiť množstvo moču, organizmus zadržiava vodu, v dôsledku čoho vznikajú opuchy. Hromadenie vody v pľúcach môže dokonca ohroziť život. Zvyšujúca sa koncentrácia odpadových látok môže poškodzovať srdce a mozog.
  • Príznaky zlyhania obličiek: apatia; slabosť; bolesť hlavy; hnačka; vracanie; bolesti kostí; opuchy; bolesť na hrudníku; svrbenie a bledé sfarbenie kože

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obličky