Bolesti pri menštruácii? Uvarte si menštruačný čaj

Podľa štatistiky pozná bolesti počas prvých dňoch menštruácie každá piata žena.

13.02.2014 06:00
bolesť brucha Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ku charakteristickým príznakom nepatria len neznesiteľné kŕče v bruchu, predovšetkým v podbrušku, ale aj poruchy trávenia, hnačka či zápcha. Pridružiť sa môžu aj bolesti hlavy a únava. Žena môže pociťovať celú paletu pocitov. Môže byť plačlivá alebo podráždená či nervózna.

Ako si pomôcť

Okrem tabletky od bolesti môžete urobiť kopec vecí, ktoré vaše bolesti zmiernia. Počas tých rokov, čo vás tento problém trápi, ste už museli spozorovať, čo vám v týchto nepríjemných chvíľach zaberá najúčinnejšie. Asi to bude posteľ – schúliť sa do klbka a podľa možnosti sa ani nepohnúť, ak sú kŕče neznesiteľné. Iné je to v prípade, že sa zniesť dajú. V takom prípade môže zabrať aj taká banálna vec, ako je prechádzka prírodou. Čo však zaberie jednoznačne, je teplo. A najlepšie, ak ho skombinujete s bylinkami. Teplý obklad s rebríčkom obyčajným alebo rumančekom či medovkou. V teple musia byť aj nohy.

Pomoc s bylinkami

K liečivým bylinkám, ktoré sa spájajú s menštruáciou a pôsobia spazmolyticky a upokojujú, patrí nátržník husí, spomínaný rebríček obyčajný a alchemilka. Ursel Buhring v knihe Všetko o liečivých rastlinách odporúča pripraviť si tzv. menštruačný čaj zo všetkých týchto byliniek. Zaujímavosťou je, že ho treba sedem dní lúhovať a pred očakávanou menštruáciou preventívne piť trikrát denne.

Spazmolytické koreniny

Aby ste bolesť a všetky nepríjemné príznaky bolestivej menštruácie eliminovali, môžete si jedlá prichucovať spazmolytickými koreninami ako je aníz, fenikel, ďumbier, kardamón, koriander, vanilka alebo škorica. Na migrénu, ktorá sa spája s menštruáciou, Buhring odporúča piť rimbabu obyčajnú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rumanček #menštruácia #menštruačné bolesti #obklad #koreniny