Keď sa očká rozutekajú

Škuľavosť je očná chyba, ktorá je veľmi často terčom výsmechu. Ide o poruchu koordinácie očných pohybov. Obe oči by mali byť v tom istom postavení, ale pri škúlení, odborne nazývanom strabizmus, je ich poloha rozdielna. U detí býva prvotnou príčinou škúlenia refrakčná chyba.

16.02.2014 06:00
oči, okuliare, škola, škúlenie, tabuľa Foto:
Škúlenie sa vyskytuje asi u siedmich percent všetkých detí, trikrát častejšie však postihuje predčasne narodené deti.
debata

Približne do pol roka veku sa škúlenie ešte nepovažuje za problém, pretože toľko trvá, kým sa okohybné svaly skoordinujú. Neskôr treba vyhľadať detského očného lekára.

Každým okom pohybuje koordinovane šesť svalov. Preto je nemožné pozerať sa naraz dvoma rôznymi smermi. U zdravého človeka je postavenie očí pri pohľade do diaľky rovnobežné.

Škúlenie nazývané strabizmus (z gréckeho strabos – krivý) je bežné u novorodencov a malých dojčiat. Zdravé dieťa sa rodí s fungujúcim zrakom, ale v úvodných týždňoch života dokáže zaostriť len na veľmi malú vzdialenosť a táto schopnosť sa s postupom času stále zlepšuje. Niektorým deťom trvá až šesť mesiacov, kým sa skoordinujú ich okohybné svaly, schopnosť zamerať oči na predmet, najmä pri pohľade do blízka. Preto môžu škúliť. Funkcia centrálneho videnia a fixácia očí sa objavuje približne vo veku pol roka.

Najčastejšie ho spôsobuje refrakčná chyba

Škúlenie nie je len kozmetická chyba, ale sprevádza ho porucha zraku. „U detí je najčastejšou poruchou refrakčná chyba, konkrétne ďalekozrakosť,“ vysvetľuje detská očná lekárka MUDr. Iveta Katuščáková z očnej kliniky UVEA v Martine. Ak sa z nejakej príčiny jedno oko odchyľuje od rovnobežného postavenia, „zabieha“, nie je to len problém oka, ale aj nervovej dráhy a zrakového centra v mozgu. Škúliace oko totiž zaostane vo vývoji, obraz sa v ňom vytvára na inom mieste, preto nie je kvalitný.

Typy škúlenia

  • Konvergentný strabizmus: postihnuté oko zabieha smerom k vnútornému kútiku oka.
  • Divergentný strabizmus: postihnuté oko zabieha smerom k vonkajšiemu kútiku oka.
  • Vertikálny strabizmus: oko sa odchyľuje smerom nahor či nadol (je veľmi zriedkavý)
  • Fixný strabizmus: škúli vždy to isté oko
  • Alternujúci strabizmus: striedavo zabieha jedno a druhé oko

Príčiny škúlenia

  • najčastejšie prítomnosť refrakčnej chyby (konkrétne ďalekozrakosti), ale možný je aj astigmatizmus či krátkozrakosť
  • poruchy okohybných svalov alebo ich nehybnosť
  • niektoré očné ochorenia, ktoré majú vplyv na videnie – ochorenie sietnice, zápaly, nádory, toxoplazmóza, ochorenia šošovky – napr. vrodený sivý zákal)
  • úrazy oka (posttraumatické sekundárne škúlenie)

Príznaky škúlenia

  • zabiehanie jedného očka alebo oboch očí (smerom k vnútornému či vonkajšiemu kútiku)
  • niekedy škúlenie vidieť len pri veľkej únave, zápaloch dýchacích ciest (pri osýpkach – proti nim sa očkuje)
  • nezvyčajná poloha hlavy (dieťa s cieľom zaostriť vykrúca hlavu nabok)
  • u väčších detí možno vidieť pootočenú hlavu pri pozeraní televízie či práci s počítačom

Mozog, aby sa vyhol dvojitému videniu, tento obraz potláča a vznikne tupozrakosť. Mozog si totiž vždy vyberie obraz z kvalitatívne lepšie vidiaceho oka, „horšie“ oko začne tlmiť. Dieťa si to však neuvedomuje, pretože ak zatvorí „lepšie“ oko, tým druhým vidí. Ak však otvorí obe oči, oko s horším videním sa akoby „vypne“. Škúlenie je teda nebezpečné tým, že škúliace oko sa nezúčastňuje na videní, zlenivie, stráca zrakovú schopnosť a stáva sa menej vidiacim. Preto treba tento stav riešiť čo najskôr. Po šiestom roku života už výsledky nie sú dobré.

Smerom k vnútornému kútiku

Škúlenie sa vyskytuje asi u siedmich percent všetkých detí, trikrát častejšie však postihuje predčasne narodené deti. Najčastejší typ škúlenia u detí je konvergentný strabizmus, čo znamená, že postihnuté oko zabieha smerom k vnútornému kútiku oka. Liečba škúlenia môže byť konzervatívna a chirurgická. „Dôležité je zameranie dioptrií a plná plusová korekcia,“ zdôrazňuje MUDr. Katuščáková. „Často sa ňou napraví aj správne postavenie očí a nie je potrebné operovať. Rodičia sa často zľaknú, aké vysoké dioptrie dieťa dostalo. Nimi však zmenšíme uhol škúlenia. Neskôr je možné dioptrie znížiť.“

Aby sa zabránilo „lenivosti“ škúliaceho oka a vývoju tupozrakosti, zdravé oko sa zakryje tzv. okluzorom. Tým je dieťa nútené pozerať slabším okom, škúliace oko sa zrakovo namáha a zvýši sa šanca na úpravu jeho zrakovej funkcie. Dôležitá je spolupráca rodičov, tento stav si vyžaduje veľa trpezlivosti. Nie je jednoduché, ak musí malé dieťa – niekedy už ročné – nosiť okuliare a jedno oko je potrebné mu prelepovať. Okrem toho sú potrebné cvičenia okohybných svalov. Hovorí sa im pleoptické a ortoptické cviky. Na špeciálnych pracoviskách – ortoptikách – je možné na prístrojoch cvičiť spoluprácu oboch očí.

Konzervatívne i chirurgicky

Ak je s pomocou konzervatívnych metód úspech nedostatočný, resp. ak je „zabiehanie“ oka priveľké, možnosťou je ešte chirurgické riešenie. Nedá sa to však urobiť laserom, ako si mnohí predstavujú. Treba takisto podotknúť, že operáciou strabizmu sa neovplyvnia dioptrie. Operujú sa totiž úpony okohybných svalov tak, aby výsledkom bolo vyrovnané postavenie oboch očí. „Samotný zákrok netrvá dlho, ale dieťa treba uspať,“ vysvetľuje doktorka Katuščáková. „Od typu škúlenia závisí, či sa operuje len jeden okohybný sval alebo viacero, či stačí jeden zákrok, alebo je neskôr nevyhnutná doplňujúca operácia. Odpreparuje sa spojovka, nájde sa svalový úpon a cez tento otvor chirurg upravuje jeho dĺžku. Po zákroku je očko červené, pripuchnuté, na spojovku sa používa vstrebateľný steh. Niekedy je potrebný paralenový čapík proti bolesti. Veľmi pekne sa to zahojí,“ ubezpečuje lekárka. Po jednej noci strávenej v nemocnici ide dieťa obyčajne domov.

Vystihnúť presnú úpravu svalu tak, aby sa dosiahlo stredové postavenie zreničky, je niekedy na prvýkrát ťažké. Pre istotu sa robí menšia úprava, aby sa nevyrobilo škúlenie opačným smerom. Vplyv na výsledok operácie majú už spomínané ortoptické cvičenia a nosenie predpísaných okuliarov. Operácia v dospelosti je už len estetickou záležitosťou, lebo tupozrakosť, zrakovú menejcennosť jedného oka už v tomto veku riešiť nemožno. Ostrosť videnia takéhoto oka ostane aj naďalej obmedzená.

Rady pre rodičov

  • Všímajte si reakcie dieťaťa na zrakové podnety, a to aj bez zvukového efektu.
  • Sledujte postavenie a pohyblivosť očí všetkými smermi.
  • V prípade výskytu škúlenia alebo refrakčnej chyby v rodine je vhodné ísť čo najskôr na preventívne očné vyšetrenie.
  • Držte hračku pred dieťaťom v úrovni nosa a pomaly ju posúvajte oblúkom smerom k vonkajšiemu kútiku, aby sa zrenička dostala do požadovaného kútika. Hlava musí byť fixovaná, dieťa pracuje jedine očami. Cvičenie má lepší efekt pri zakrytom oku.
  • Cvičenie a zakrytie oka je efektívnejšie pri hre s drobnými predmetmi – hra s legom, navliekanie korálikov, kreslenie.
  • Ak sa u dieťaťa potvrdí škúlenie, je potrebné začať s liečbou čo najskôr, po šiestom roku života je malá pravdepodobnosť, že konzervatívna liečba bude úspešná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oči #škuľavosť