Ako sa implantuje neurostimulátor

Systém je implantovaný v dvoch fázach. V prvej tzv. skúšobnej fáze sú do oblasti miechy (tzv. epidurálneho priestoru) zavedené vodiče (elektródy), ktoré privádzajú do príslušných nervov elektrické impulzy generované neurostimulátorom.

26.02.2014 06:00
debata

Neurostimulátor ako zdroj energie a elektrických impulzov zostáva v prvej fáze implantácie mimo tela pacienta.

Pacient ostáva počas operácie pri vedomí (pod ľahkými sedatívami a v lokálnej anestézii), aby mohol odpovedať na otázky lekárov ohľadom správneho umiestnenia elektród. Komunikácia pacient – lekár je v tomto prípade nevyhnutná, pretože lekár sa pri nastavovaní parametrov stimulácie plne spolieha na subjektívne pocity pacienta. Celá operácia trvá 1 až 2 hodiny.

Cieľom prvej tzv. skúšobnej fázy implantácie je zistiť a správne nastaviť intenzitu stimulácie. Pacient sa adaptuje na stimuláciu, nastavia sa parametre neurostimulátora a prispôsobia sa individuálnym potrebám pacienta podľa intenzity a lokalizácie pacienta. Pacient skúša pôsobenie stimulácie v rôznych polohách a činnostiach. Skúšobné obdobie trvá asi 2 týždne.

Druhá fáza implantácie – Neurostimulátor sa implantuje pod kožu pacienta

Neurostimulátor.
neurostimulátor Neurostimulátor.

Po uplynutí skúšobného obdobia a nastavení potrebných hodnôt stimulácie, ktoré sú u každého pacienta individuálne, pristúpi lekár k implantovaniu. Ide o chirurgický zákrok, pri ktorom je kompletne implantovaný neurostimulátor pod kožu na bruchu pacienta. Neurostimulátor následne automaticky vysiela elektrické impulzy do už implantovaných elektród, ktoré ich privádzajú do epidurálneho priestoru a stimulujú tak miechu.

Naimplantovaný neurostimulátor je vo veľkosti hodiniek a obsahuje v sebe špeciálne batérie a elektroniku, ktoré vytvárajú impulzy potrebné na stimuláciu miechy. Batéria vydrží v priemer 3 až 5 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #neurostimulácia