Svetový týždeň glaukómu - nechajte si zadarmo zmerať očný tlak

Nadchádzajúci týždeň patrí prevencii zeleného zákalu. V mestách po celom Slovensku zmerajú záujemcom vnútroočný tlak, ktorý je rizikovým faktorom tohto ochorenia.

09.03.2014 06:00
oko, vyšetrenie, očný lekár, oftalmológ,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Glaukóm alebo zelený zákal, je ochorenie, ktoré postihuje zrakový nerv a v pokročilých štádiách končí slepotou. Celosvetovo je príčinou slepoty asi u 45 miliónov ľudí. Alarmujúci je práve fakt, že asi polovica postihnutých nevie o svojom ochorení, pretože prichádza potichu. Práve preto odborníci upozorňujú na potrebu preventívnych vyšetrení.

Záujemcovia sa môžu v hlavom meste dať vyšetriť v Nemocnici sv. Cyrila na Antolskej v utorok (11.3.) od 8.00 do 14.00 h v glaukómovej ambulancii na prvom poschodí. A v ružinovskej nemocnici budú zdravotníci k dispozícii pre verejnosť v stredu (12.3.) od 10.00 do 14.00 na Klinike oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB na treťom poschodí. Vyšetrenie je bezplatné, pacienti nepotrebujú odporúčanie od lekára.

Okrem toho vyšetrenie budú prebiehať v Banskej Bystrici, Martine, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši, Košiciach, Nitre, Ružomberku, Rimavskej Sobote, vo Zvolene či Žiline. Zoznam všetkých ambulancií na Slovensku, ktoré sa zapoja do projektu, je prístupný na stránke www.glaukom-sk.org.

Mottom Svetového týždňa glaukómu pre rok 2014 je Poraziť neviditeľný glaukóm. Cieľom je posilniť informovanosť ľudí o zelenom zákale a zvýšiť včasným odhalením šancu pacientov nestratiť zrak. Na preventívne vyšetrenie vlani počas tohto týždňa prišlo na Slovensku asi 2000 ľudí. V priemere každý desiaty mal rizikové hodnoty vnútroočného tlaku.

„Problém glaukómu je závažný vo vyspelých krajinách sveta, pretože patrí k najčastejším príčinám slepoty. Zvyšuje sa počet pacientov, ktorí sú ním postihnutí, keďže narastá počet starnúcej populácie,“ povedala primárka Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava Erika Vodrážková.

Na preventívne vyšetrenia by podľa nej mali prísť najmä ľudia, ktorí patria do rizikových skupín, a to starší, tí, ktorí majú strednú a vyššiu krátkozrakosť či pacienti s nízkym krvným tlakom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #glaukóm #očný tlak #zelený zákal