Svetový deň obličiek - 13. marec. Nechajte sa zadarmo vyšetriť

Druhý marcový štvrtok už tradične patrí Svetovému dňu obličiek. Tento rok pripadá na 13. marca.

11.03.2014 06:00
obličky Foto:
Obličky - najlepšie, keď sú zdravé.
debata

Slováci si v tento deň môžu nechať v dialyzačných centrách či nefrologických ambulanciach B. Braun Avitum na celom Slovensku zdarma vyšetriť obličky, a to bez objednania, od 8. do 15. hodiny. „Každý rok sa na niečo zameriavame a tento rok sme sa rozhodli pre seniorov a choroby obličiek v staršom veku,“ priblížil vedúci lekár dialyzačného strediska B. Braun Avitum, MUDr. Ľubomír Polaščín pre Pravda.sk.

Ako ďalej spresnil, preventívne vyšetrenie obličiek, ktoré bude v tento deň zdarma, pozostáva zo základného vyšetrenia tlaku krvi. Do úvahy sa berie výška, váha, BMI a krátky rozhovor s lekárom, aby sa vylúčili rizikové faktory (cukrovka, vysoký tlak, obezita, fajčenie). K tomu sa zmeria cukor v krvi (najlepšie nalačno) a vyšetrí sa tiež vzorka moču. Lekár na základe krátkeho vyšetrenia, ktoré trvá asi desať minút, urobí záver a zhodnotí, či je potrebné aj podrobnejšie vyšetrenie.

Na otázku, či Slováci podceňujú prevenciu obličiek, MUDr. Polaščín odpovedá: „Bohužiaľ, pretože veľká časť obličkových ochorení má chudobné príznaky. Sú choroby obličiek s jasnými príznakmi ako sú napríklad koliky, no práve vážne choroby spojené najmä s cukrovkou a vysokým krvným tlakom, ktoré obličky ničia, sa prejavujú nešpecifickými znakmi. Práve vďaka preventívnemu vyšetreniu môžeme odhaliť aj takých ľudí, ktorí toto ochorenie majú, ale nemajú žiadne príznaky. Preto je prevencia dôležitá,“ upozornil vedúci lekár dialyzačného strediska a doplnil, že prísť môže hocikto.

Našťastie, záujem o prevenciu obličiek na Slovensku stúpa. „Vlani sme čakali, že príde viac ľudí, ale že ich bude dvakrát toľko, to sme naozaj netušili. Museli sme posilniť zmeny a spoločne s ďalšími kolegami lekármi ordinovať celý deň. Takému veľkému záujmu o prevenciu sme však veľmi radi a dúfame, že minimálne rovnaký bude i tento rok,“ povedal doktor Polaščín.

Zároveň však potvrdil, že na Slovensku prevláda myšlienka vyhnúť sa vyšetreniu, „aby mi niečo náhodou nezistili“. Strach hrá v takýchto prípadoch dôležitú rolu. Polaščín však so smiechom dodal, že s takýmito ľuďmi sa vo Svetový deň obličiek nestretnú, pretože prídu len tí, ktorí sú motivovaní, vyšetriť sa chcú a obavy prekonajú.

A či obličky viac trápia mužov alebo skôr ženy? Takto sa to podľa lekárových slov rozdeliť nedá. „Sú špecifické choroby obličiek, ktoré trápia viac mužov ako ženy, no vo všeobecnosti je to zastúpené takmer rovnako.“

Zaujímavosti o obličkách

Zdvojená oblička
Zdravie pacienta neohrozuje. MUDr. Polaščín však upozornil na to, že problémy môže urobiť tzv. migrujúca oblička, ktorá mení svoju polohu. „V takýchto prípadoch to býva spojené s vyšším rizikom zápalov močových ciest, lebo moč stagnuje, neodteká adekvátne.“

Darovanie obličky
Pacient so zdvojenou obličkou môže pokojne darovať tú druhú – zdravú. Komplikácie podľa lekárových slov vraj nie sú žiadne, za predpokladu, že darovaniu predchádza podrobné vyšetrenie pomocou rádioaktívnych nuklidov, ktoré presne stanoví funkcie oboch obličiek. Ďalšie vyšetrenia majú za úlohu zistiť, či je tam tzv. dostatočná rezerva. „Každý zdravý človek so zdravými obličkami má rezervu. Ak je dostatočná s jednou obličkou, človek môže prežiť plnohodnotný život s jednou,“ vysvetlil lekár.

Počet obličkových ochorení
Na Slovensku ako na celom svete medziročne stúpa o osem percent. Každých trinásť rokov sa ich počet zdvojnásobí.

Chronické ochorenie obličiek
Ako ho odhaliť? V rannom štádiu často nemáva žiadne príznaky a nespôsobuje žiadne ťažkosti. Človek môže stratiť až 90 percent funkcie obličiek bez toho, aby mal akékoľvek príznaky.

Osem pravidiel pre zníženie rizika ochorenia obličiek
1. Udržujte sa v dobrej kondícii a majte dostatok pohybu
2. Kontrolujte si pravidelne hladinu krvného cukru
3. Sledujte svoj krvný tlak
4. Jedzte zdravo a udržujte si správnu telesnú hmotnosť
5. Dbajte na správny prísun tekutín
6. Nefajčite
7. Neužívajte pravidelne voľno predajné lieky
8. Nechajte si vyšetriť obličky, ak máte jeden alebo viac vysoko rizikových faktorov: cukrovka, hypertenzia, obezita, výskyt ochorení obličiek v rodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #Svetový deň obličiek