So srdcom hráme vysokú hru

Srdcová sedma je hracia karta a názov romantického, trochu smutného filmu. Štatistiky súvisiace so "srdcovou päťkou" smútok spôsobujú tiež a pripomínajú, že občas so srdcom hráme vysokú hru o všetko.

30.03.2014 06:00
srdce, karta, eso, rukáv Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z desiatich najčastejších príčin pobytu v nemocnici patrí až päť diagnóz medzi srdcovo-cievne a tri majú aj vysokú nemocničnú úmrtnosť.

Ľudské srdce je dokonale fungujúci dutý sval. Ak je zdravé. Pracuje 24 hodín bez prestávky, za minútu prečerpá asi 5 litrov krvi, za deň 7-tisíc litrov a denne sa stiahne asi 100-tisíc krát. Je veľké ako päsť a váži asi 340 gramov. Ak sa chorobne nezväčší následkom srdcového zlyhávania. „Choroby srdca a ciev majú na svedomí viac ako 52 % všetkých úmrtí na Slovensku,“ tvrdí prof. MUDr. Robert Hatala, CSc., primár Oddelenia arytmií a kardiostimulácie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

Nebezpečná srdcová päťka

  1. ischemická choroba srdca
  2. cievna mozgová príhoda
  3. srdcové zlyhávanie
  4. predsieňová fibrilácia
  5. vysoký krvný tlak

Únia pre zdravšie srdce

Žijeme veľmi krátko a potom budeme strašne dlho mŕtvi. Zakladatelia občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce si uvedomujú toto smutno-úsmevné tvrdenie, pretože sú medzi nimi aj pacienti. Prezident OZ Ing. Peter Kollárik prekonal nielen onkologické ochorenie so zlou prognózou, ale aj zápal osrdcovníka spojený s výpotkom v srdcovom vaku a na pľúcach.

„Tri mesiace som strávil v nemocniciach,“ spomína. Neskôr sa uňho objavila arytmia a má voperovaný kardiostimulátor. Ako pacient s chorobou srdca a ciev má jasnú predstavu o tom, ako treba hovoriť na túto tému. „Únia chce byť hlasom všetkých pacientov na Slovensku, ktorí majú ochorenia srdca a denne bojujú s množstvom problémov – počnúc zdravotnými, sociálnymi až po finančné.“ Pomáhať by im mala aj webová stránka www.presrdce.eu.

Nebojte sa povedať to nahlas

V období od februára do marca tohto roka sa uskutoční aj celoplošný skríning medzi pacientmi, ktorí majú ochorenia srdca a ciev pod názvom „Nebojte sa povedať to nahlas“. Pôjde o telefonickú formu prieskumu, ktorý bude štatisticky vyhodnotený. Otázky budú zamerané na kvalitu poskytovanej starostlivosti, dostupnosť vyšetrenia, liekov na srdce a podobne.

Prežívanie pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami je totiž na Slovensku najnižšie spomedzi všetkých krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Po dosiahnutí 65. roku života prežijeme najmenej rokov v zdraví a máme tiež najvyššiu úmrtnosť na ischemickú chorobu srdca, cievnu mozgovú príhodu a nad priemerom je tiež úmrtnosť na srdcový infarkt.

Až deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor na vznik srdcovo-cievneho ochorenia: vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, je obézny, má cukrovku alebo fajčí. A aké karty máte v ruke vy?

Strach… a skutočnosť
Možná hrozba Aktuálne riziko
teroristický útok príliš nízke riziko na to, aby mohlo byť vyhodnotené
smrť po útoku žralokom 1 : 280 miliónom
smrť pri leteckom nešťastí 1 : 3 miliónom
smrť po zasiahnutí bleskom 1 : 350-tisíc
smrť pri dopravne nehode 1 : 7-tisíc
otravy potravinami 1 : 7
kardiovaskulárne choroby 1 : 4
predčasná smrť pri obezite 1 : 4
rakovina 1 : 3
smrť ako následok fajčenia 1 : 2
(Zdroj: kniha Výživa ako zbraň proti rakovine/časo­pis Time)

Typické príznaky ochorenia srdca

  • Bolesť na hrudníku – väčšinou prudká, pálivá, v mieste za hrudnou kosťou, často s vyžarovaním do krku alebo ľavej ruky.
  • Dýchavičnosť – spočiatku pri námahe, neskôr aj pri minimálnej záťaži. Dýchavica sa zhoršuje v ľahu alebo v predklone.
  • Pocity búšenia (tachykardia), náhla slabosť, mdloby až strata vedomia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #srdcovo-cievne ochorenia