Porúch príjmu potravy stále pribúda aj u malých detí

Hoci sú anorexia a bulímia pomerne vzácne, už v mladom veku sa môžu prejavovať príznaky čiastočných porúch príjmu potravy.

16.04.2014 12:09
jedlo, strava, anorexia, bulímia Foto:
Rodičia musia spozornieť, ak si všimnú, že dieťa začína postupne jesť menej a viac si vyberá.
debata

Spektrum týchto porúch je veľmi široké a stále pribúdajú. Tieto syndrómy študoval tím britského lekára Georgea Pattona na tej istej vzorke pacientov, na ktorej skúmal úzkostne depresívne poruchy.

„Čiastočné syndrómy poruchy príjmu potravy sa prejavujú u troch až piatich percent dospievajúcich dievčat,“ uvádza sa v štúdii, ktorú zverejnil British Journal of Psychiatry. Vo výskume, ktorý trval jedenásť rokov, lekári sledovali možnosť, že tieto čiastočné syndrómy sa môžu rozvinúť v syndrómy kompletné.

„Naše pozorovania potvrdili, že čiastočné syndrómy sú v dospievaní všeobecné,“ konštatovali vedci. Zhruba každé desiate dievča vo veku od pätnástich do sedemnástich rokov spĺňalo diagnostické kritériá čiastočných syndrómov anorexie či bulímie. Dievčatá, u ktorých boli konštatované tieto čiastočné syndrómy, vykazovali najmenej dvakrát viac ako ostatné dievčatá tiež symptómy úzkostnej depresívnej poruchy, častejšie požívali alkohol, bola u nich väčšia pravdepodobnosť, že budú fajčiť a že predčasne začnú sexuálny život.

„V minulosti sa anorexia a bulímia objavovali okolo osemnástich rokov, dnes priemerný vek pri týchto chorobách klesol na šestnásť rokov, ale existujú početné prípady skorej anorexie, ktorá sa objavuje pred trinástym rokom,“ vysvetľuje detská neuropsychiatrička Antonella Grittiová z neapolskej univerzity Suora Orsola Benincasa.

Je ťažké povedať, prečo sa tak deje, hypotetických dôvodov je veľa: pretože sa dnes prikladá väčšia váha fyzickému vzhľadu, pretože chorý mal rodiča s poruchou príjmu potravy alebo trpí psychickými problémami. Keď sa anorexia objaví ešte pred pubertou, ide o závažný problém, pretože sa môže zablokovať vývoj dieťaťa. Chorobu je oveľa ťažšie liečiť a je oveľa zákernejšia.

Rodičia musia spozornieť, ak si všimnú, že dieťa začína postupne jesť menej a viac si vyberá, ak pri problémoch v škole alebo v športe stráca dlhodobo chuť do jedla či vôbec zle je, bez toho, aby trpelo nejakou chorobou, ktorá by toho mohla byť príčinou. Pozor, dokonca deti od narodenia do piatich rokov môžu mať poruchy príjmu potravy spôsobené problematickými rodinnými vzťahmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #anorexia #bulímia