Zápal slepého čreva sa vždy prejavuje bolesťou brucha

Slepé črevo dokáže spôsobiť veľmi veľa komplikácií a problémov.

01.05.2014 06:00
slepé črevo, appendix Foto:
Zápal slepého čreva sa vždy prejavuje bolesťou.
debata (1)

Pre Pravda.sk to povedal internista z Nemocnice Malacky, MUDr. Robert Vetrák. Dodal, že problémy spôsobí, ak je buď atypicky uložené, alebo je dlhšie a jeho koniec je inde akoby mal byť. „Keď je uložené retrocekálne (vzadu a dohora), môže imitovať žlčníkový záchvat, lebo sa žlčníka dotýka, čím ho dráždi.“

Tento scenár postretol aj samého MUDr. Vetráka. „V roku 1990 som mal bolesti brucha, ako lekár som ich nevyhodnotil ako bolesti spôsobené zápalom slepého čreva. Prvých dvanásť hodín som si myslel, že mám podráždený žlčník,lebo som v ten deň zhodou okolností jedol kapustu s knedlíkom, čo žlčník podráždiť skutočne môže. Až po dvanástich hodinách sa mi bolesť začala lokalizovať tam, kde je to pre slepé črevo typické,“ opísal ďalej lekár, ktorý sa na operačný stôl dostal až po dvadsiatich hodinách od akútnej bolesti. Ak by to bolo o hodinu-dve neskôr, zrejme by mu slepé črevo prasklo.

V minulosti sa laparoskopiscky slepé črevo neoperovalo. MUDr. Vetrák vidí isté výhody aj pri tzv. klasickej metóde – lekár vidí dovnútra. Avšak laparoskopická operácia má výhodu v tom, že sa nereže brušná stena a pacient môže ísť už po 24 hodinách od operácie do práce. Doba rekonvalescencie je oveľa kratšia ako pri klasickej operácii, kedy sa rana musí 2–3 týždne hojiť.

Ako sa zápal slepého čreva prejavuje? „Problém začína vždy bolesťou brucha, ktorá môže byť lokalizovaná v rôznych častiach, no väčšinou vpravo dole. Ak sa bolesť znásobuje, pacient by mal vyhľadať lekára,“ odporúča jednoznačne Vetrák. V opačnom prípade totiž môže hroziť prasknutie čreva. „Črevný obsah sa môže dostať do brucha, čo sa následne komplikovane lieči antibiotikami,“ objasnil. K ďalším príznakom patrí (no nemusí) zvýšená teplota.

Lekár prikladanie studených obkladov na boľavé miesto neodporúča. „Pretože keď robíte nejaké opatrenia, môžete si oddialiť príznaky a tým pádom hrozí mylná diagnostika,“ vysvetlil. Obklady sú podľa jeho slov dobré len v prípade, že k lekárovi je to v dohľadnej dobe ďaleko – pacient je povedzme niekde v horách.

V rámci obranyschopnosti má slepé črevo v tele človeka určitý význam, no podľa Vetrákových slov nie je taký dôležitý, aby sme bez neho nemohli žiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slepé črevo #laparoskopická operácia #bolesť brucha