Nekašlite na brečtan

Zápaly dýchacích ciest, ktoré sprevádza kašeľ, patria k najčastejším ochoreniam detí na celom svete. Jedným zo známych prírodných prostriedkov, ktoré sa naň používajú, je brečtan.

02.05.2014 06:00
brečtan, olej Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kašeľ je dôležitou súčasťou ochrany dýchacích ciest. Počas silného kašľa z nás uniká vzduch aj niekoľko stokilometrovou rýchlosťou. Tá spôsobuje, že sa z našich slizníc odtrháva hlien a mikroorganizmy. Aj keď je kašeľ najčastejším príznakom ochorenia dýchacích ciest, často sa s ním stretávame aj pri iných diagnózach. Už aj ľahké pokašliavanie, ak trvá pridlho, je pre telo záťažou, ktorú by sme nemali podceniť.

„Rozoznávame dva základné druhy kašľa,“ hovorí MUDr. Branko Takáč z Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. „Suchý dráždivý kašeľ sa vyznačuje výraznými až kŕčovitými záchvatmi únavného kašľa. Telo nevykašliava prakticky žiadny hlien. Tento druh kašľa môže vyvolávať napríklad cigaretový dym, prach, rôzne plynové alebo chemické výpary. Suchý dráždivý kašeľ sa vyskytuje aj v prvých dňoch bežného prechladnutia alebo počínajúceho infektu. Druhým typom je produktívny kašeľ charakteristický výraznou tvorbou hlienu rôzneho charakteru. Pri tomto druhu kašľa ide o obranný reflex tela, ktorý má pomôcť pri odstraňovaní choroboplodných zárodkov a hlienu z dýchacích ciest.“

Vykašliavaniu hlienu treba pomôcť. „Riasinky bývajú pri ochoreniach dýchacích ciest často poškodené, redukované až úplne zlepené hustým hlienom,“ hovorí MUDr. Branko Takáč. „Preto nie sú schopné samy odvádzať vrstvu hlienu, na ktorej sú usadené cudzorodé čiastočky, smerom k hltanu. Pri stagnácii hlienu s choroboplodnými zárodkami sa vytvára ideálne prostredie pre škodlivé baktérie. Produktívny kašeľ tým napomáha prirodzenej obranyschopnosti organizmu.“

Na suchý a dusivý kašeľ sa používajú lieky, ktorých cieľom je tlmiť tieto prejavy. Na produktívny kašeľ, keď potrebujeme dostať z dýchacích ciest hlien, sa používajú lieky označované ako expektoranciá, teda lieky uľahčujúce vykašliavanie. Mnohé z nich sú vyrobené z extraktov rastlín a pri ich použití môžeme hovoriť o fytoterapii – liečbe pomocou liečivých rastlín. Je vhodné si pri výbere vhodných sirupov či kvapiek overiť, čo obsahujú, aby ich súčasťou neboli konzervačné prísady, alkohol či cukor.

Jednou z prírodných látok, ktorá pomáha pri kašli, je výťažok z listov brečtanu popínavého (Hedera helicis). Brečtan je celoročne zelený krík, ktorý má troj- až päťlaločné listy. Jeho plody – modročierne bobule sú jedovaté. Liečivé sú extrakty z listov, ktoré obsahujú viacero užitočných látok. Dlho nebolo jasné, na akom princípe vlastne funguje podpora vykašliavania prostredníctvom brečtanového extraktu. Nedávno vedci odhalili, že hederín spôsobuje zvýšenú reaktivitu priedušiek, lepšie vylučovanie a uvoľňovanie hlienu.

Dlhodobé testovanie, ktoré sa robilo už od konca 20. storočia v niekoľkých krajinách, ukázalo, že výťažok z brečtanu je veľmi užitočným prostriedkom pomáhajúcim pri kašli. „Z dostupných zdrojov sme získali údaje o viac ako 80-tisíc pacientoch zaradených do štúdií s použitím extraktu z brečtanu. Viac ako dve tretiny tvorili detskí pacienti,“ hovorí prof. MUDr. Karol Králinský zo Slovenskej zdravotníckej univerzity. „Bola v nich zdokumentovaná vysoká efektivita prípravkov obsahujúcich extrakt z brečtanových listov získaných štandardizovanou metódou, dobrá spolupráca pacientov a rodičov, výborná tolerancia a nízky výskyt nežiaducich účinkov.“

Prírodný extrakt z brečtanu je nealergický, pomáha nielen pri akútnych, ale aj chronických problémoch s kašľom. Brečtanové listy sa nedajú používať ako čaj, je totiž nevyhnutné, aby prešli macerovaním a následným odbúraním alkoholu. Ak chceme využiť prírodnú silu brečtanu, môžeme po ňom siahnuť len v lekárňach. Mimochodom, brečtan je symbolom nesmrteľnosti, priateľstva a vernosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kašeľ #dýchacie cesty #brečtan