Formaldehyd je nebezpečný spolubývajúci

Je neviditeľný, ale všadeprítomný. Stretávame sa s ním takpovediac na každom kroku, predovšetkým v zdanlivom bezpečí nášho domova! Dýchame ho, vystavujeme mu pokožku a zrejme netušíme, ako dokáže ohroziť naše zdravie. Formaldehyd je najrozšírenejšia znečisťujúca látka v našich domácnostiach.

03.05.2014 06:00
dieťa, domček, Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (6)

O pálčivosti problematiky nebezpečenstva formaldehydu pre ľudský organizmus svedčí aj fakt, že v angličtine bol už pred troma desaťročiami zavedený výraz „sick building syndrome“ (tzv. syndróm chorých budov), ktorý označoval súbor nevysvetliteľných príznakov ochorení ako bolesť hlavy, podráždenie dýchacích ciest a očí, nevoľnosť, slabosť. Tieto prejavy sa často spájali s nárastom ďalších ochorení – alergie, astmy, kožných aj dýchacích porúch, a to všetko v spojitosti so zlou kvalitou vzduchu vo vnútri budov.

Práve formaldehyd je typickým zástupcom tzv. problematiky uzatvorených priestorov. Hlavným zdrojom formaldehydu v bytoch býva jeho vybavenie – nábytok z drevotriesky, preglejky, lepenky, podlahoviny, farby, laky, koberce či tapety. Najnebezpečnejšia je drevotrieska – obľúbený materiál výrobcov lacného nábytku do detských izieb a spální. Na jej výrobu sa totiž spotrebuje veľké množstvo močovinovo-formaldehydovej živice, ktorá dokáže do ovzdušia uvoľňovať formaldehyd aj počas mnohých rokov. „Mnohé naše domácnosti majú v skutočnosti omnoho horšie ovzdušie, ako je vonku na ulici,“ povedal predčasom v rozhovore pre Dobré zdravie prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., spoluautor knihy Doba jedová. „Ide najmä o formaldehyd, preukázaný ľudský karcinogén, prchavý plyn, ktorý sa uvoľňuje väčšinou z nábytku vyrobeného z drevotriesky. Dráždi sliznice, pália nás z neho oči, najmä alergici s ním majú problém. Keď nábytok starne, formaldehyd sa z neho uvoľňuje menej, ale to neznamená, že v miestnosti nie je.“

Nielen v nábytku, aj v kozmetike

„Vysoké koncentrácie formaldehydu vo vnútornom ovzduší je možné s vysokou pravdepodobnosťou zistiť v nových alebo rekonštruovaných budovách s novým interiérovým vybavením – drevotrieskovým nábytkom, podlahovinami, nátermi a nedostatočnou intenzitou vetrania,“ tvrdí MUDr. Katarína Slotová, PhD., z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „Akútne účinky vysokej koncentrácie formaldehydu v ovzduší sa prejavujú miestnym dráždením slizníc očí a horných dýchacích ciest so vznikom zápalu, opuchom, slzením, suchosťou v hrdle, bolesťami hlavy, kašľom, kýchaním, závratmi, pocitom na zvracanie. Príznaky sú často vážnejšie na začiatku expozície, po čase ustupujú. Chronické účinky po dlhodobom a opakovanom vystavení sa formaldehydu sa prejavujú ako chronický kašeľ, chronické poruchy dýchacích ciest, astma, bronchitída a dermatitída. Deti reagujú citlivejšie ako dospelá populácia.“ Podľa odborníčky sú nábytkárske výrobky označované emisnými triedami na základe množstva formaldehydu uvoľňovaného do okolia. Výrobky s najnižšou emisnou triedou by mali byť najkvalitnejšie – aj najdrahšie. Formaldehyd sa však vyskytuje nielen v domácnostiach, ale aj v medicíne a v priemysle. Nachádza sa aj v chemikáliách na vyvolávanie filmu, v kovospracujúcom priemysle v lepidlách, toneroch, voskoch či farbách. Nachádza sa aj v kozmetike – lakoch na nechty, púdroch, maskare, dokonca očných tieňoch či ceruzkách, krémoch, zvlhčovačoch, šampónoch, mydlách, v nekrčivých látkach.

Nájdete ho v čistiacich prostriedkoch, v prostriedkoch na ochranu rastlín a ničenie škodcov, leštidlách a tiež vo výparoch z horiaceho dreva, uhlia, dreveného dreva, petroleja, v tabaku a v cigaretovom dyme. V priemysle sa používa ako východiskový produkt pri výrobe umelých hmôt a živíc, predovšetkým na báze močoviny, fenolu a melamínu. Tieto syntetické živice sa potom používajú ako spojivo pre drevotrieskové dosky, na povrchové úpravy a ako izolačné peny. Vyrábajú sa z nich aj rámy okuliarov, telefónne slúchadlá a pod. Obklopuje nás teda všade.

zväčšiť Najnebezpečnejšia je drevotrieska - obľúbený... Foto: SHUTTERSTOCK
drevotrieska, dieťa, detská posteľ, posielka Najnebezpečnejšia je drevotrieska - obľúbený materiál výrobcov lacného nábytku.

Veľmi toxická látka

Formaldehyd je pre ľudí vysoko toxický, nezávisle od spôsobu vystavenia – pri vdýchnutí, požití aj pri prechode pokožkou. Je karcinogénny a mutagénny, môže spôsobiť dedičné genetické poškodenie. Pri vdychovaní môže vyvolať podráždenie očí, slizníc, bolesti hlavy, pocit pálenia v hrdle ako aj zhoršenie prejavov astmy. Štúdie už preukázali súvis medzi vystavením sa formaldehydu a rozvojom astmy v detstve. Formaldehyd rovnako poškodzuje ženský reprodukčný systém. O formaldehyde sa v odborných kruhoch hovorí ako o jednej z príčin atopického ekzému, chronických zápalov stredného ucha, a hoci pre väčšinu ľudí sú jeho účinky dočasné, u časti populácie môže skutočne vyvolať alergiu. Až viac ako 10 % ľudí naň môže byť citlivých a prudko reagovať na ľubovoľné množstvo.

Profesionálna expozícia formaldehydu spojená s rizikom výskytu rakoviny je v pitevniach, lekárskych laboratóriách, v priemysle vyrábajúcom textil a preglejku, zvýšenú pozornosť tejto téme by mali venovať aj manikérky pracujúce denne s lakmi na nechty. Odporcovia očkovania zdôrazňujú, že sa nachádza sa takisto vo vakcínach, hoci v tomto prípade sa viac hovorí o hliníku.

Vidíme, že formaldehyd nás obklopuje doslova všade. Dýchame ho aj v mestskom ovzduší a v okolí priemyselných závodov. Z hľadiska ochrany zdravia sú však paradoxne významné jeho koncentrácie predovšetkým interiéroch budov. Preto je dôležité dbať na dostatočné vetranie (najmä v novozariadenom byte). A ako tvrdí prof. RNDr. Anna Strunecká, CSc.: „Izbové rastliny výdatne pomáhajú odstraňovať toxické látky z interiérov. Preto do každej miestnosti patrí aspoň jeden kvetináč!“

Ako sa brániť negatívnym účinkom formaldehydu?

  • V interiéroch používajte čo najviac prírodných materiálov.
  • Nové oblečenie pred prvým použitím preperte.
  • Pri nákupe sa informujte o emisnej triede, zložení výrobku, certifikáte výrobku, majte rešpekt pred nápadne lacnými výrobkami a výrobkami neznámeho výrobcu.
  • Novovybudované priestory a rekonštruované priestory nevyužívajte hneď po ich dokončení, nezdržiavajte sa v interiéroch počas používania maľovania, lakovania.
  • Nekupujte nábytok do detskej izby tesne pred narodením sa dieťaťa.
  • Medzi izbové rastliny schopné pohlcovať škodlivé látky v našich bytoch patria azalka, filodendrón, banánovník, brečtan popínavý, vianočný kaktus, zelenec chochlatý (chlorofytum), črepníková gerbera, fikus, paprade, chryzantéma, svokrin jazyk, lopatkovec kolumbijský, ale aj populárna orchidea či africká fialka.
  • Vetrajte pravidelne, intenzívne a nárazovo (napr. urobte na 10 minút prievan).

Častejšia rakovina nosa a hrdla

Pokusy na myšiach tiež ukázali, že pri vdychovaní formaldehydu sa mení citlivosť imunitného systému a spôsobuje oxidačný stres a podráždenie. Iné pokusy na laboratórnych zvieratách zase potvrdili, že zvieratá, ktoré vdychovali veľké množstvá formaldehydu, častejšie ochoreli na rakovinu nosa a hrdla. Podobne je to aj u robotníkov pracujúcich v podnikoch spracúvajúcich drevotriesku.

Pri požití môže formaldehyd spôsobiť veľké bolesti, vracanie a hnačku. Pri prechode do krvného obehu dokáže vyvolať rovnaké prejavy ako vypitie veľkého množstva alkoholu. Vystavenie sa veľkému množstvu formaldehydu môže byť smrteľné. Formaldehyd sa v tele mení na kyselinu mravčiu, čo zvyšuje kyslosť krvi a zapríčiňuje zrýchlené, plytké dýchanie, hypotermiu, kómu a smrť. Preto po vystavení sa veľkému množstvu formaldehydu treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba