Nepriateľ nielen na našich perách

Sú ľudia, ktorí ho mávajú na tom istom mieste, napríklad nad hornou perou alebo na špičke nosa. Pre viacerých je neodmysliteľným spoločníkom počas sezóny prechladnutí a chrípok, pre iných počas "slnečných dovoleniek" či menštruácie. Jeho prítomnosti v tele sa zbaviť nemožno, ale obmedziť počet jeho "návštev" áno. Opar či herpes, človek sa s ním cíti pod psa.

04.05.2014 06:00
debata

Hoci si to tí šťastnejší neuvedomujú, herpetickým vírusom sa väčšina z nás nakazí už v detstve, do piateho roku života, od rodinných príslušníkov. Táto primoinfekcia, ako jej hovoria odborníci, obyčajne prebehne bez príznakov. Akútne výsevy na pere či v okolí, ak hovoríme o herpese simplex, čiže o type 1, sú už len reaktivácie vírusov, čiže druhotné infekcie.

Poznáme viacero typov herpetických vírusov a každý z nich spôsobuje odlišný zdravotný problém. Herpetický vírus spôsobuje napríklad aj ovčie kiahne, bolestivý pásový opar, mononukleózu aj nebezpečný cytomegalovírus, najmä pre pacientov po transplantácii, je druhom herpesu. V porovnaní s menovanými ochoreniami je teda herpes simplex 1 v podobe jedného či viacerých pľuzgierikov na pere či inde na tvári len neškodnou infekciou. Tá však predsa len môže byť nebezpečná, keďže pľuzgiere naplnené tekutinou sú veľmi nákazlivé, infekciu je možné napríklad zaniesť do oka, na pohlavné orgány a podobne. Bolestivý genitálny herpes síce spôsobuje častejšie typ 2, tieto dva typy herpesu si však vedia navzájom pri orálnych sexuálnych praktikách „vymeniť“ lokalizáciu.

„Genitálny herpes, ale aj herpes zoster, čiže pásový opar, môžu byť veľmi bolestivé,“ hovorí MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., z novootvoreného ImunoVital Centra v Bratislave. „Oba tieto typy zvyknem liečiť valaciklovirom, čo je druh antivirotika, ktoré znižuje aj trvanie bolestivých prejavov. Ak ide o opakované výsevy, nasadzujeme aj podľa imunologických parametrov imunomodulačnú, väčšinou injekčnú liečbu. Herpes simplex stačí natierať lokálnymi antivirotikami, v prípade, že sa opakuje, mám dobrú skúsenosť s voľnopredajným imunoglukánom.“ Samozrejme, aj v prípade úporne sa opakujúcich herpesov na pere či v jej okolí možno v imunologickej ambulancii nasadiť aj liečbu na predpis.

Medzi antivirotiká, resp. virostatiká, ktoré sa nachádzajú v krémoch či v priezračnom géli, patria účinné látky ako acyklovir, penciklovir, dokonazol či tromantadín. Prípravkov na lokálnu liečbu menších nekomplikovaných herpetických prejavov je v lekárňach pomerne veľa v podobe mastí, gélov, roztokov či náplastí. Niektoré len majú krycie a ochranné účinky, vytvárajú vlhké prostredie pre hojenie, iné obsahujú aj rôzne extrakty. Keďže virostatiká patria medzi liečivá, dokázateľne skracujú čas hojenia a dokonca môžu zabrániť výsevu pľuzgierikov, ak si ich pacient nanesie včas, v tzv. prodromálnom štádiu svrbenia či bolestivosti daného miesta.

„Pre mňa je ten malý protiherpetický krémik nielenže automatickou súčasťou lekárničky na cesty, ale nosím ho so sebou všade aj v kozmetickej taštičke v kabelke,“ hovorí cestovateľka Zuzana Strachotová z Bratislavy. „Nikdy nezabudnem na to, ako sa mi po výstupe na trojtisícový vrchol v Španielsku vyhodili na ústach štyri herpesy. Kombinácia nadmorskej výšky, snehu, UV žiarenia a únavy z treku urobila svoje. Herpes mi vtedy pokazil všetky dovolenkové fotografie, o mojom vtedajšom pocite ani nehovorím. Mala som chuť nosiť chirurgické rúško alebo šál okolo tváre. Lenže bolo leto.“

Prevencia herpetického výsevu

  • predchádzanie chorobám a zvyšovanie imunity v podobe zdravej výživy, dostatku pohybu a otužovania na čerstvom vzduchu
  • z výživových doplnkov sa odporúča užívať selén, zinok, vitamíny C, E a B („béčka“ majú význam vo vysokých dávkach v podobe voľnopredajného lieku), z probiotík Lactobacillus bulgaricus
  • zistilo sa, že herpes „brzdí“ nadbytok lyzínu (dostať takisto v doplnku výživy), medzi potraviny s vysokými hodnotami lyzínu patria ryby, kuracie, teľacie, jahňacie mäso, mlieko, syry, fazuľa, kvasnice, väčšina ovocia a zeleniny okrem hrachu
  • používanie virostatika v podobe krému či gélu (niekoľkokrát denne) môže zabrániť vzniku pľuzgiera a skráti čas liečby

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opar #vírus #herpes