Najčastejšie pravdy a mýty o sivom zákale

Počkať, kým sivý zákal „dozrie“, alebo podstúpiť operáciu hneď? Ostanú vám po ňom okuliare na čítanie alebo sa jedným zákrokom zbavíte všetkých dioptrií súčasne? Koľko si v skutočnosti počkáte, kým sa dostanete na rad, a koľko za zákrok miniete? Pravda o sivom zákale je bezbolestnejšia, rýchlejšia a lacnejšia, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

09.05.2014 06:00
oko, šošovka, operácia očí, chirurgia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

MÝTUS 1 – Po operácii vám ostanú okuliare na čítanie
Pred operáciou sivého zákalu si po porade s lekárom sami vyberiete typ šošovky, ktorú vám očný chirurg implantuje do oka. S monofokálnou vás počas jedného zákroku zbaví zákalu aj dioptrií na jednu vzdialenosť. S torickou odstráni navyše astigmatizmus a s asférickou zdokonalí videnie za šera aj v tme. V prípade multifokálnej šošovky vás zbaví zákalu, dioptrií na čítanie aj do diaľky. Po operácii sivého zákalu môžete vidieť úplne bez okuliarov a tak dobre, ako si to pamätáte z mladosti.

MÝTUS 2 – Za operáciu platíte
To, či vás operácia vyjde niekoľko desiatok, stoviek či tisícok eur, závisí od dvoch vecí. Po prvé, od konkrétnej očnej kliniky a jej zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Po druhé od výberu vnútroočnej šošovky a kvality videnia, akú chcete po zákroku mať. „Pozisťujte si na viacerých očných klinikách, čo všetko je skutočne ,zadarmo' a za čo už musíte doplácať. Niektoré ponúkajú zákrok ,zadarmo', za všetky typy šošoviek však platíte. U nás pacient za zákrok, monofokálnu šošovku ani pooperačné kontroly nedopláca nič," hovorí primár očnej kliniky v bratislavskej Petržalke MUDr. Radovan Piovarči. Implantáciou monofokálnej vnútroočnej šošovky vás chirurg počas operácie zbaví zákalu aj jedných dioptrií, napríklad na diaľku. Žiadna zdravotná poisťovňa už neuhrádza nadštandardné šošovky. Ak túžite po operácii vidieť úplne bez okuliarov na čítanie aj do diaľky, na multifokálnu vnútroočnú šošovku si pripravte doplatok zo svojho.

MÝTUS 3 – Počkajte, kým „dozrie“
Jedinou možnou liečbou sivého zákalu je operácia, pri ktorej očný chirurg odstráni zakalenú vnútroočnú šošovku a nahradí ju novou umelou. Mýtus, že zákal musí „dozrieť“, kým sa operuje, už dávno neplatí. Naopak, čím skôr zákrok podstúpite, tým menej komplikácií riskujete. Operáciu neodďaľujte, podstúpte ju v prvom možnom termíne. Nedajte sa odradiť informáciami, že na operáciu si pol roka počkáte. Zistite si, ktorá klinika má pre poistencov vašej zdravotnej poisťovne najskoršie termíny a užívajte si dokonalý zrak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #sivý zákal #príloha seniori