Zážitok z gastroskopie ovplyvňuje aj hrúbka hadičky

Gastroskopické vyšetrenie sa spolu s kolonoskopickým považujú za najnepríjemnejšie, aké môžu byť na ľudskom tele vykonané.

13.05.2014 06:00
gastroskopia Foto:
Gastroskopické vyšetrenie v praxi.
debata

Čaká tých, ktorých trápi záha, majú žalúdočné problémy, vrátane podozrenia na celiakiu. „Vyšetrenie nie je samoúčelné, jeho cieľom je odhaliť príčinu ťažkostí a pacienta liečiť, v optimálnom prípade ho vyliečiť,“ povedal pre Pravda.sk Doc. MUDr. Tibor Hlavatý, vedúci lekár v centre pre črevné zápalové ochorenia v Bratislave, ktorý sa osobne nestretáva s ľuďmi, ktorí sa tohto vyšetrenia boja. „Tí, čo už u mňa boli, majú obavy menšie,“ podotkol a dodal, že niekedy má strach veľké oči.

Podľa MUDr. Hlavatého, ktorý gastroskopické vyšetrenia vykonáva denne, komfortnosť tohto vyšetrenia závisí od niekoľkých faktorov.

Skúsenosť vyšetrujúceho
Vyšetrenie je „tolerovateľné“ v prípade, ak sa vykoná správnou technikou. „Keď lekár gastroskopické vyšetrenia robí dlho a veľa, vie pacienta vyšetriť aj za dve minúty,“ povedal MUDr. Hlavatý.

Hrúbka sondy
Zážitok z vyšetrenia ovplyvňuje aj hrúbka hadičky. „Každý milimeter hadičky v krku znižuje komfort vyšetrenia,“ skonštatoval lekár. Uviedol, že sa mu počas praxe ešte nestalo, aby pacient hadičku neprehltol. „A to mám za sebou asi šesť tisíc vyšetrení.“ Našťastie, aj sonda podlieha technologickému vývoju a v súčasnosti existujú aj gastroskopické hadičky tenšie ako päť milimetrov. Znamená to, že sú hrubé ako makarón a tým pádom v krku vôbec nedráždia, alebo len minimálne. Tento prístroj sa volá transnasálny endoskop a umožňuje aj vyšetrenie cez nos.

Znecitlivenie hrdla
Mesocaínový sprej, ktorý sa pri tomto vyšetrení dáva rutinne, znižuje dráždenie.

Alternatívou gastroskopického vyšetrenia v minulosti bola sadra, ktorú pacient s ťažkosťami vypil. V súčasnosti sa to už vôbec nerobí. MUDr. Hlavatý spresnil, že tento typ vyšetrenia dokázal odhaliť len pokročilé štádia ochorení. „Musela byť veľká, doslova diera v žalúdku, aby ju tá sadra vyplnila a dokázala ukázať, že v žalúdku je vred alebo nádor.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #gastroskopické vyšetrenie #transnasálny endoskop