Sezóna kliešťov je tu opäť. Chráňte sa

Takmer ich nevidieť, ale sú nesmierne prefíkané. Prebúdzajú sa v apríli, aby nám nepretržite škodili až do jesene. Sú zákerné aj ohľaduplné. Dokonale totiž umŕtvia miesto vpichu, takže vôbec necítime, keď sa do nás zahryznú. Kliešte, títo nenávidení nosiči vírusu lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy, na seba upozorňujú každý rok. Priebeh choroby je zdĺhavý a nie vždy sa končí dobre. Prevenciu teda rozhodne nehodno zanedbávať.

15.05.2014 06:00
kliešť, príroda, výlet, strom, turistika Foto:
Proti kliešťom je účinné vhodné oblečenie - dlhé rukávy, nohavice a tmavá farba textílie, ktorá kliešťa láka menej ako svetlé odtiene.
debata

Kým lymská borelióza je v poslednom období na ústupe, počet prípadov kliešťovej encefalitídy sa konštantne zvyšuje. „Ide o nebezpečné akútne vírusové ochorenie centrálneho nervového systému, ktoré spôsobuje zápal mozgu alebo obalov mozgu,“ vysvetľuje doktorka Zuzana Košťálová.

„Ochorenie obyčajne prebieha v dvoch vlnách: prvá pripomína virózu, človek má zvýšenú teplotu, bolesti hlavy, pokašliava. Príznaky však do piatich dní ustúpia. Po ďalšom týždni však nastupuje druhá vlna ochorenia: vysoké teploty, migréna, zvracanie, poruchy koncentrácie. V najhoršom môže choroba viesť k ochrnutiu, výnimočne môže byť aj smrteľná.“

Prevencia je preto nevyhnutná. Účinné je vhodné oblečenie – dlhé rukávy, nohavice a tmavá farba textílie, ktorá kliešťa láka menej ako svetlé odtiene. Odporúča sa tiež postriekať šaty repelentom v spreji a po návrate domov oblečenie kompletne oprať. „Často sa stáva, že kliešť ukrytý v odeve sa na druhý deň, keď sa už nekontrolujeme, pokojne zavŕta do kože,“ upozorňuje doktorka Košťálová. Ak si nás teda už kliešť chytil, treba zabudnúť na krútenie a dusenie masťou či kvapkou oleja. Zvýšite tým len riziko nákazy.

Kam sa najčastejšie prisaje

  • do podkolennej jamky
  • do slabín a podpazušia
  • za uši
  • na hlavu (medzi vlasy)
  • na intímne miesta

Inou, veľmi spoľahlivou prevenciou je očkovanie. Dokazuje to susedné Rakúsko, ktorému sa podarilo znížiť za posledných 30 rokov výskyt ochorení na štvrtinu, a to vďaka vysokej zaočkovanosti.

Základné očkovanie sa skladá z troch dávok: druhá sa očkuje 1 až 3 mesiace po prvej dávke a tretia 5 až 12 mesiacov po tej druhej. „Ak sa však začína očkovať v teplých mesiacoch, keď sú už kliešte aktívne, môžeme použiť zrýchlenú schému. Čiže druhú dávku očkujeme už 14 dní po prvej dávke. Ochrana nastupuje dva týždne po podaní druhej dávky,“ vysvetľuje lekárka. Aby nás očkovanie chránilo dlhodobo, je potrebné dávky takzvane posilňovať: ideálne prvýkrát tri roky po ukončení základného očkovania a neskôr každých päť rokov.

Ak však ochranu a kontrolu podceníme, výsledkom môže byť nepríjemná diagnóza. Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva sa vírusom kliešťovej encefalitídy na Slovensku v minulom roku nakazilo 162 ľudí, čo predstavuje 77 % nárast oproti päťročnému priemeru. Kritickými oblasťami sú najmä Trenčiansky a Žilinský kraj, v bezpečí však nie sú ani ostatní obyvatelia.

Encefalitída je vírusové, zápalové ochorenie, ktoré postihuje mozog. Spôsobujú ho mikroorganizmy, predovšetkým vírusy. Inkubačná doba ochorenia je 2 až 28 dní. Prvá fáza infekcie sa podobá chrípke. Prejavuje sa celkovou slabosťou, únavou, bolesťami hlavy, zvýšenou teplotou, problémami s trávením. Po prvej fáze nasleduje bezpríznakové obdobie charakterizované zlepšením stavu. Trvá 1 až 20 dní. V druhej fáze nastáva postihnutie centrálneho nervového systému. Chorí sú svetloplachí, majú silné bolesti hlavy, svalstva šije a chrbta, zvracajú. Horúčka môže vystúpiť na 40 až 41 °C.

Môžu sa pridružiť aj svalové kŕče, poruchy vedomia, koordinácie, v ťažkých prípadoch až kóma alebo smrť. V tých lepších prípadoch trvá horúčka 3 až 7 dní a s jej poklesom sa zastavuje postup ochorenia. Pri ťažších formách môžu zdravotné problémy pretrvávať niekoľko týždňov až mesiacov. U niektorých pacientov sú následky trvalé (znížená výkonnosť, poruchy schopnosti sústrediť sa, depresie, obrny). V tých najhorších prípadoch sa ochorenia končia smrťou, čo predstavuje 1 až 2 %.

Liek na kliešťovú encefalitídu neexistuje, lekári predpisujú iba lieky na zmierňovanie príznakov. „V druhom štádiu ochorenia je pacient hospitalizovaný a absolvuje vyšetrenie mozgovomiechového moku. V akútnej fáze ochorenia dostáva infúzie a musí byť v režime absolútneho pokoja,“ dodala Košťálová. Hospitalizácia trvá obvykle dva a viac týždňov a po nej nasleduje minimálne mesiac domácej liečby.

Druhým známym ochorením je borelióza. Ide o najbežnejšie infekčné ochorenie prenášané kliešťom v európskom regióne WHO. Ochorenie prebieha v troch fázach. Po napadnutí infikovaným kliešťom sú prvé príznaky pozorovateľné niekoľko dní až týždňov po infekcii. V prvej fáze sa často objavuje najtypickejší príznak nákazy – červená škvrna s bielym stredom v mieste prisatia kliešťa, ktorá sa postupne zväčšuje. Objavuje sa niekoľko dní po prisatí kliešťa, ale tiež aj po niekoľkých týždňoch. Najčastejšia inkubačná doba je 7 až 14 dní. Škvrna sa objavuje asi u 80 % pacientov. Prejavuje sa a môže byť sprevádzaná horúčkou, únavou, bolesťou hlavy, malátnosťou alebo zvracaním. Táto fáza môže pripomínať chrípkové príznaky. V tomto štádiu je najvhodnejšie vyhľadať lekára a ochorenie dôkladne preliečiť antibiotikami.

V niektorých prípadoch nákaz nemusia byť žiadne pozorovateľné príznaky a choroba prechádza do druhej fázy, ktorá je sprevádzaná ťažko liečiteľnými chronickými formami ochorenia. Táto fáza začína približne po dvoch až dvanástich týždňoch od prisatia kliešťa. Pre túto fázu sú typické bolesti kĺbov a vznik opuchov najmä kolenného kĺbu, bolesti svalov. Tretia fáza sa prejavuje niekoľko mesiacov až rokov po infekcii. Medzi príznaky sa radí zápalové postihnutie kože, najmä na dolných končatinách, zápaly kĺbov a tiež zápalové ochorenia mozgu a miechy, srdca alebo oka. Na Slovensku sa borelióza vyskytuje asi u 10 % kliešťov, v niektorých ohniskách môže byť vyššia. Predpokladá sa, že na rozvoj ochorenia musí byť kliešť prisatý na tele aspoň 24 hodín. Proti lymskej borelióze neexistuje očkovanie. Preto je veľmi dôležitá každodenná prehliadka tela i odevu po návrate z lesa a prírody na prítomnosť kliešťov, správne oblečenie, používanie repelentov.

Okrem tejto známej dvojice je tu aj ďalšia choroba prenášaná kliešťami – anaplazmóza. Ide o bakteriálnu infekciu s inkubačnou dobou 1 až 3 týždne od prisatia kliešťa a má príznaky pripomínajúce chrípku.

Vedeli ste, že…

  • v posledných desaťročiach sa do pozornosti epidémiológov, virológov a klinikov dostávajú vírusové antropozoonózy. Jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich antropozoonóz nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe je kliešťová encefalitída
  • teplé a suché podnebie, ako aj listnaté porasty do nadmorskej výšky 800 metrov vytvárajú vhodné podmienky na výskyt kliešťa. Kliešte sa vyskytujú nielen v lesoch, ale aj v parkoch a záhradách, predovšetkým na steblách trávy a v nízkych porastoch do výšky 1 metra a tvrdenie, že padajú zo stromov, je vymyslené.
  • dôležité je uvedomiť si, že nie každý kliešť je infekčný
  • prvé kmene vírusu kliešťovej encefalitídy boli izolované v rokoch 1935 – 1937 vo východných oblastiach Sovietskeho zväzu. Až po druhej svetovej vojne prišli správy o izolácii prvých kmeňov vírusu kliešťovej encefalitídy aj z oblasti mimo hraníc ZSSR. V roku 1948 bol izolovaný vírus kliešťovej encefalitídy v bývalom Československu
  • prvé ochorenia na lymskú boreliózu v Európe sú známe od konca 19. storočia. Ochorenie nie je teda nové, ale až objav pôvodcu v roku 1982 Dr. Bucgdorferom priniesol rozvoj diagnostiky, poznaní rozmanitosti klinických príznakov ochorenia a epidemiologických a mikrobiologických vlastností pôvodcu ochorenia. Lymská borelióza je ochorenie, ktoré bolo zistené v mnohých krajinách, ale aj na viacerých kontinentoch
  • prvá zmienka o výskyte kliešťovej encefalitídy na Slovensku pochádza z roku 1951, keď bola zaznamenaná rozsiahla epidémia v okrese Rožňava, po požití neprevareného kozieho mlieka. Epidémia spôsobená mliekom bola zaznamenaná aj v Nitrianskom kraji v roku 1955 a potom v roku 1974

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #kliešťová encefalitída #lymská borelióza