Krv v moči - čo môže signalizovať?

Bezbolestná hematúria (prítomnosť krvi v moči) viditeľná okom, a to rovnako u žien ako aj u mužov, najmä bez iných príznakov, môže signalizovať veľmi vážne ochorenie.

31.05.2014 06:00
urologický problém, urológ, krv v moči Foto:
Nie za každým krvácaním sa skrýva nádor.
debata

„Urologické vyšetrenie je v takomto prípade potrebné, to už učíme aj medikov,“ povedal pre Pravda.sk urológ, Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD. Dodal, že v dnešnej dobe už invazívne spôsoby nie sú, existuje predsa sonografia a rôzne zobrazovacie postupy.

Iné je to v prípade, ak je krv v moči spojená s rezaním a pálením pri močení. U žien existuje špecifická diagnóza, tzv. hemoragická cystitída, čiže krvavý zápal močového mechúra. „Vyzerá to zle, ale dá sa to preliečiť antibiotikami a pre dotyčnú to neznamená nič podstatné,“ povedal Marenčák. Zdôraznil však, že všetky ostatné prípady prítomnosti krvi v moči vidieľné okom, treba starostlivo, občas aj opakovane, urologicky vyšetriť.

Naopak, ak lekár nájde krv v moči len pod mikroskopom, po diagnóze, resp. príčine musí pátrať. Tiež však má k dispozícii mnohé pomôcky – röntgenologické či ultrasonografické metódy. „Môže to byť signál začínajúceho alebo prítomného kameňa v močových cestách, čiže od obličiek cez močovod až po močový mechúr,“ vymenoval urológ.

Ak sa krv objaví v moči len jeden deň a potom už po nej nie je ani zmienky. Aj v takýchto prípadoch má človek robiť paniku? Podľa lekára to záleží od toho, či je okom viditeľná a nesprevádzajú ju žiadne príznaky. Aj taká situácia si však vyžaduje starostlivé vyšetrenie. „Pretože prejavujú sa tak mnohé závažné ochorenia, povedzme nádor močového mechúra. No nie za každým takýmto krvácaním sa pravdaže skrýva nádor.“

Tehotné ženy musia byť opatrné, najmä v 4–8 týždni tehotenstva. „V tomto období sa antibiotiká ordinujú len vo veľmi vážnych stavoch,“ pripomenul urológ. „Mikroskopická krv v moči nemusí znamenať závažný nález, ale každopádne, žena musí byť sledovaná.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #urológ #močenie #hematúria