Aj nevhodná obuv spôsobuje deformity palca

Vybočovanie veľkého palca nohy smerom k druhému prstu (halux valgus) je najmä u žien veľmi časté.

03.06.2014 06:00
palec, boľavý palec, vybočený palec Foto:
Ilustračné foto.
debata

Upozornila na to ortopedička, MUDr. Blažena Brozmanová. Podľa jej slov môže byť príčin vychyľovania viacero, pričom niektorým možno predísť, pri iných možno do istej miery zabrániť progresii. Nie vždy sa vraj dá predísť prípadom, keď sa ochorenie vytvára na základe genetických vplyvov, v spojení s niektorými reumatickými ochoreniami alebo väzivovou slabosťou (hypermobilitou), ako aj v spojení s poklesom priečnej klenby a neskôr i deformitami ďalších prstov. „Mnohé dievčatá a ženy si vytvárajú podmienky na vznik deformity palca nosením nevhodnej úzkej a špicatej obuvi, pričom najhoršou kombináciou je dlhodobé nosenie tejto obuvi na vysokom podpätku, keď sa celá záťaž nohy prenáša na jej stlačenú prednú časť,“ tvrdí ortopédka.

Prevencia deformity je založená na nosení správnej, priestrannej obuvi s dostatočným miestom pre prsty, ak je to potrebné, aj s oporou priečnej klenby. Výšku podpätkov, ak sú u dospievajúcich dievčat príležitostne nevyhnutné, je vhodné striedať s pohodlnou obuvou na nízkom podpätku. Na rehabilitačnom pracovisku je možné dozvedieť sa o cvikoch, ktoré pomáhajú posilniť príslušné svaly nôh a tým udržať palce v optimálnom postavení.

Na vybočené palce existujú rôzne ortopedické pomôcky. Niektoré z nich sa dajú zakúpiť v špecializovaných predajniach zdravotníckych pomôcok. Pri závažnejších deformitách ortopedička odporúča poradu s odborným lekárom, ktorý indikuje najvhodnejšiu pomôcku, zväčša plastovú ortézu pre konkrétneho pacienta. Aj keď žiadna z pomôcok vybočený palec nevylieči, ich úlohou je v čase jej naloženia na palci udržať korigované postavenie.

K najjednoduchším pomôckam patria tzv. medziprstové separátory (oddeľovače) vyrobené z mäkkých gélových hmôt, ktorých úlohou je oddeliť palec tlačiaci sa k druhému prstu a udržať ho v správnom postavení. MUDr. Brozmanová upozorňuje na to, že pomôcka je menej vhodná tam, kde je vychýlenie palca veľmi tuhé, lebo namiesto palca odsúva druhý prst i ďalšie prsty. Inou možnosťou pri nevýrazných, tlakom napraviteľných vychýleniach je podľa lekárkiných slov využitie textilného odťahovača. Pri menej poddajnej deformite sa využívajú odťahovače palca z plastu, pôsobiace z palcovej strany nohy. „Pomôcky možno do obuvi vložiť spolu s nohou len obmedzene, zväčša sa nosia naboso, v noci alebo v pokoji pri sedení. nevyhnutnou podmienkou prevencie je priestranná obuv,“ odkazuje ortopedička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #palec #vybočenie palca