Koleno a bedrový kĺb až na tri dekády

Počuť verdikt lekára – totálna endoprotéza – nie je ľahké. Ak sa už však s touto situáciou ako-tak zmierite, potrebujete mať aspoň istotu, že problém je na dlho zažehnaný.

16.06.2014 06:00
koleno Foto:
Počuť verdikt lekára – totálna endoprotéza – nie je ľahké.
debata

Ale životnosť pätnásť rokov? To je totiž obdobie, počas ktorého môžu pacienti počítať s dobrou funkčnosťou svojho implantátu. V prípade, že absolvujú operáciu na Slovensku. Ak má pacient viac ako 60 rokov, je tu istý predpodklad, že mu implantát vystačí až do konca života. Čo však v situácii, ak pacient potrebujete túto operáciu podstúpiť v skoršom veku? Vďaka poškodeným kĺbom totiž nemusí byť staroba až tak pohodovo aktívna. Je to váš život a vaše zdravie. Neuspokojte sa s doterajším štandardom. Hľadajte to najoptimálnejšie riešenie.

Mať alernatívu implantátu, ktorý vydrží oveľa dlhšie, je viac než len otázkou komfortu. Reoperácia totiž môže byť zložitou komplikáciou. Nielen pre starších ľudí. Aktuálne používané materiály pre endoprotézy totiž majú životnosť iba pätnásť rokov.

Riešenie? Oxíniové implantáty. Podľa klinických testov je ich životnosť až dvojnásobná v porovnaní s bežnými implantátmi – tridsať rokov. Ich dostupnosť je však na Slovensku zatiaľ stále obmedzená. K našim susedom do Brna to však ani slovenský pacient nemá, našťastie, ďaleko. Naviac, vďaka európskej legislatíve môže využiť úhradu svojej domovskej poisťovne. A vďaka češtine odpadá jazyková bariéra.

Unikátne alternatívne riešenie

Lekár vás postaví pred hotovú vec a odporučí operáciu. Otázka, ktorú si však zrejme nekladiete, je, z čoho sa implantát vyrába. Nie všetky sú totiž vyrobené z toho istého materiálu. Dobrým dôvodom, prečo už nečakať a využiť možnosť nechať sa operovať v zahraničí, je preto okrem skoršieho termínu operácie, práve použitie modernejších technológií a postupov, ktoré aktuálne nie sú na Slovensku dostupné. Zaujímajte sa o oxíniové implantáty. „Ich životnosť je tridsať rokov. Pacient tak častokrát nemusí byť opätovne traumatizovaný ďalšou operáciou bedrového kĺbu či kolena. Oxíniove implantáty sú charakteristické svojou výnimočnosť tvrdosťou, hladkosťou a odolnosťou voči oderu,“ vysvetlila Jitka Kellnerová, riaditeľka SurGal Clinic v Brne.

Poisťovňa preplatí
Vedeli ste, že pri neúmernom čakaní na výmenu kolenného alebo bedrového kĺbu máte nárok podstúpiť operáciu v zahraničí? Dokonca môžete využiť dostupnosť najmodernejších technológií s úhradou domovskej zdravotnej poisťovne.

V poradovníku prvá
Podľa analýzy Health Policy Institute z roku 2013 je výmena kolenného kĺbu v poradovníkoch hneď na prvom mieste v top desiatich diagnózach. Pacienti na Slovensku čakajú na totálnu endoprotézu kolenného kĺbu v priemere deväť mesiacov. „V prípade zákrokov so zdravotnou indikáciou môže pacient využiť princípy najnovšej legislatívy Európskej únie. Smernica EÚ implementovaná do zákona č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení upravuje podmienky cezhraničnej zdravotnej starostlivosti. Hovorí, že občan SR má právo absolvovať realizáciu plánovanej zdravotnej starostlivosti v inej krajine EÚ. Tento postup si však striktne vyžaduje schválenie domovskou zdravotnou poisťovňou vopred,“ upozornila Jitka Kellnerová, riaditeľka SurGal Clinic v Brne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oxíniový implantát #totálna endoprotéza #poškodený kĺb