Prečítali sme za vás: Máte infarkt

Doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., je známy záchranár, špecialista na urgentnú medicínu, čerstvý prezident Slovenského Červeného kríža a odborný garant projektu Krajina záchrancov. Počas svojho profesionálneho života záchranára videl veľa úzkosti, strachu i bolesti. Kniha Volali ste záchranku? učí, že zachrániť niekomu život môže byť až zázračne jednoduché. Historky z nej sú skutočné, zmenené sú mená, miesto a čas.

15.06.2014 06:00
debata (1)

O úmrtiach pri dopravných nehodách sa píše takmer denne. Úmrtí na srdcový infarkt je na Slovensku takmer desaťnásobne viac ako pri dopravných nehodách, ale nehovorí a nepíše sa o tom primerane častejšie. Škoda. Mŕtvych by mohlo byť podstatne menej. Stačilo by laicky poznať príznaky infarktu a včas aktivovať tiesňovú linku.

Dostali sme hlásenie: 65-ročný pacient, bolesti na hrudníku. Pri vchode do domu nás čaká manželka a rýchlosťou samopalu chrlí: „Manžel je nejaký divný, odmietol ísť so mnou na nákup, ani nejedol, ešte ráno mu nič nebolo, takéhoto som ho ešte nevidela, robte s ním niečo, dohovorte mu, aby nechodil toľko na ryby, tam môže aj prechladnúť, vysedáva tam v hocijakom počasí. Však my ryby aj tak nejeme, načo do toho vráža peniaze…“

Na gauči sedel drobný chlapík, vyzeral starší na svoj vek, celý bol nejaký schúlený. Keď manžel zvykne titulovať manželku moja polovička, tento by musel používať zvrat „môj dvojnásobok“. Priznal, že on nechcel volať, ale manželka rozhodla. Mal nejaké čudné pocity asi pol hodinu, tak keď som už tu, môžem ho vyšetriť a potom pôjde na ryby, lebo kamaráti čakajú.

EKG je štandardné vyšetrenie bolestí na hrudníku v lokalizácii, ktorú ukazoval, preto som hneď vedel, že na tie ryby pôjde až o pár dní. Počuť diagnózu srdcový infarkt je ešte stále pre mnohých strašiakom, ale on sa zhrozil, keď som mu oznámil ortieľ inými slovami: „Žiadne ryby pre dnešok, ideme do nemocnice, potrebujete liečbu v kardiocentre.“ Keď skúsil vyjednávať, pritvrdil som: „Máte zmeny na EKG, ktoré treba odsledovať, mohol by tam byť vývoj a môže to byť nebezpečné. Manželke poďakujte, možno vám zachránila život. Máte infarkt.“

Za dlhé roky praxe som nenašiel vysvetlenie faktu, prečo chorí s infarktom a krutými bolesťami v strede hrudnej kosti, s potením, pocitom nedostatku vzduchu čakajú hodiny a niekedy aj dni, kým zavolajú na tiesňovú linku, alebo sadnú do auta, prípadne na bicykel a prídu k lekárovi. Na Slovensku vznikne každý rok asi 10-tisíc srdcových infarktov. Mozgových infarktov, porážok, cievnych mozgových príhod je dvakrát viac. Polovica pacientov zomrie v priebehu pár týždňov, z druhej polovice väčšina skončí s trvalými následkami. Sú nimi nielen chôdza na pravidelné prechádzky s pomocou paličky, ale aj kompletné ochrnutie hornej a dolnej končatiny, odkázanosť na posteľ, plienky, kŕmenie, strata reči. To už ovplyvní život nielen prežívajúceho partnera, ale aj širšej rodiny.

Osvetový dodatok

Viliam Dobiáš - Volali ste záchranku? Foto: Dixit
Viliam Dobiáš - Volali ste záchranku? Viliam Dobiáš - Volali ste záchranku?

Pri srdcovom infarkte vznikne uzáver cievy vyživujúcej srdcový sval a veľkosť odumretia závisí od veľkosti postihnutej cievy a trvania uzáveru. Nedokrvenie sa prejaví bolesťou, tlakom alebo zvieraním za hrudnou kosťou v strede hrudníka. Tento stabilný príznak môže, ale nemusí sprevádzať množstvo iných príznakov. Bolesť môže byť spôsobená aj od žalúdka, žlčníka, chrbtice, ale pri začínajúcom infarkte trvá aspoň 10 minút bez prerušenia. Všetky ostatné druhy bolesti sa menia, prestanú, vrátia sa, jedine tá od srdca je neprerušovaná. Prvá pomoc: telesný pokoj, usadiť postihnutého, zavolať na tiesňovú linku o 10–15 minút po vzniku bolestí, podať mu jednu tabletku Acylpyrínu, Anopyrínu 400 alebo Aspirínu. Jedine tieto tri lieky obsahujú chemikáliu, ktorá spomaľuje zhlukovanie krvných doštičiek a upchatie cievy v srdci krvnou zrazeninou.

Tabletku treba v ústach rozhrýzť na prach a potom prehltnúť s vodou. Jediným dôvodom nepodať ju je alergia na tieto lieky. Iné lieky proti bolesti a teplote tento účinok nemajú. Keď po vzniku bolesti upadne postihnutý do bezvedomia a nedýcha, okamžite začneme s oživovaním.

Príznaky cievnej príhody sú početné, ale tri sa vyskytujú skoro vždy: porucha reči, asymetria v tvári a slabosť končatín na jednej strane tela, teda predovšetkým buď ľavej alebo pravej ruky. Ak iba tŕpnu obidve ruky, nie je to porážka. Treba zaznamenať presný čas vzniku prvých príznakov. Postihnutý musí byť do troch hodín od vzniku v krajskej nemocnici. Niekedy sa tieto príznaky vyskytnú a za pár minút pominú. Ide o prechodné nedokrvenie, vyžaduje vyšetrenie neurológom najneskôr na další deň, lebo môže byť predzvesťou porážky. Tá prichádza nečakane, preto sú na omyle tí, čo pri zvýšenom tlaku krvi volajú záchranku zo strachu, že porážku dostanú. Záchranka im nepomôže, riešiť situáciu môže zdravotníctvo vtedy, až sa cievna príhoda prejaví. Prevenciou nie je volať zo strachu, ale žiť zdravo od narodenia.

(Z knihy Volali ste záchranku?, kapitola Radšej rybu ako infarkt, krátené, Dixit)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MUDr. Viliam Dobiáš #Volali ste záchranku? #Prečítali sme za vás