Nočné močenie u dospelých a únik moču po operácii prostaty

Nočné močenie u dospelých (noktúria) je stav, keď je človek nútený vstať v noci jeden a viackrát, aby sa išiel vymočiť. Vyskytuje sa častejšie u žien ako u mužov. Je najčastejšou príčinou prerušenia spánku a trpí ním viac ako 50 % ľudí vo veku nad 50 rokov.

21.06.2014 06:00
urologické problémy, zápal močových ciest Foto:
Nočné močenie je ochorenie, ktoré sa nevylieči samo od seba.
debata

Aké sú príčiny noktúrie?

  • viaceré a u každého jedinca býva väčšinou kombinácia rôznych vyvolávajúcich činiteľov. Najčastejšou príčinou (v 76 – 88 % prípadov) je nadprodukcia moču v nočných hodinách (tzv. nočná polyúria) spôsobená hormonálnymi zmenami.
  • nočnú polyúriu však môžu spôsobiť aj iné stavy: zvýšené vylučovanie tekutín u jedincov s ochoreniami srdca a s opuchmi dolných končatín; pri zlyhaní obličiek; pri tzv. spánkovom apnoe (poruchy dýchania, prestávky v dýchaní); faktory životosprávy (napr. zvýšený príjem tekutín najmä pred spaním a pod).
  • yvýšený počet nedobrovoľných močení počas spánku spôsobujú aj chorobné stavy, ktoré znižujú kapacitu močového mechúra – napr. hyperaktívny močový mechúr, nezhubné/zhubné zväčšenie prostaty, chronické zápaly dolných močových ciest, kamene, rakovina močového mechúra, neurologické ochorenia (napr. mnohopočetná skleróza) a pod.
  • existujú aj jedinci, ktorí majú zvýšené vylučovanie moču nielen v noci, ale aj v priebehu celého dňa (napr. pri cukrovke, pri zvýšených hodnotách vápnika v krvi, pri nadmernom príjme tekutín v priebehu celého dňa a pod.).
  • noktúriu môže spôsobiť aj nevhodné dávkovanie močopudných liekov (tzv. diuretík), ale aj psychologické problémy postihnutých osôb.

Vyšetrenia, ktoré vás čakajú:

  • podrobný rozhovor s pacientom (tzv. detailná anamnéza); jednoduché fyzikálne vyšetrenie; niektoré dotazníky a najmä mikčný denník; základné laboratórne vyšetrenia (krv, moč); jednoduché zobrazovacie vyšetrenia (najmä ultrasonografické); iné vyšetrenia.
  • Noktúriu je možné potvrdiť jednoduchým rozhovorom s pacientom, ktorý súčasne aj vyplní vhodné dotazníky a najmä tzv. mikčný denník (ktorý predstavuje záznam o časovom a objemovom príjme a výdaji tekutín v priebehu 24 hodín).

Aká je liečba?
Základné opatrenia s cieľom úpravy nadbytočného príjmu tekutín a nadbytočnej tvorby moču:

  • zníženie príjmu tekutín, ovocia a zeleniny 4 hodiny pred spaním (zníženie celkového príjmu tekutín však nie je vhodné)
  • kompresívne pančuchy a polohovanie dolných končatín popoludní,
  • obmedzenie príjmu soli v potrave,
  • správne časovanie užívania močopudných liekov (diuretík) – 6 hodín pred spaním,
  • vyprázdnenie močového mechúra pred spaním,
  • väčšiu časť z objemu prijatých tekutín realizovať pred 18. hodinou
  • liečba liekmi je potrebná u jedincov s nezhubným ochorením prostaty, pri hyperaktívnom močovom mechúre a pod. Bežná liečba liekmi benígnej prostatickej hyperplázie alebo hyperaktívneho močového mechúra má však len limitujúci efekt na zníženie počtu nočných močení.
  • Sedatíva vhodné u ľudí s poruchou zaspávania.
  • Liečba pomocou dezmopresínu predstavuje liečbu príčiny noktúrie s dobrou efektivitou. Vďaka tejto terapii dochádza v obličkách k zvýšenému vstrebávaniu vody v nočných hodinách, moč sa stáva koncentrovanejší, liečená osoba nemusí tak často vstávať v dôsledku potreby močenia a predlžuje sa doba spánku.
  • Nočné močenie je ochorenie, ktoré sa nevylieči samo od seba. Netrápte sa viac! Hľadajte pomoc u vášho obvodného lekára, ktorý vám napíše odporučenie na vyšetrenie urológom. Viac informácií o nočnom močení a kontakty na urológov nájdete na stránke www.nocnemocenie.sk.

Zdroj: doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD., primár Urologického oddelenia FNsP Skalica

Unikanie moču po operácii prostaty

Veľa mužov, ktorí podstúpili operáciu prostaty, sa stretlo alebo sa stále stretáva s únikom moču. Je to bežný pooperačný jav, ktorý je potrebné brať ako výzvu, s ktorou sa muži stretávajú počas svojej rekonvalescencie, počas svojho zotavenia sa. U väčšiny mužov sa všetko upraví v priebehu 6 až 12 mesiacov. Ak však problém trvá dlhšie, navštívte svojho urológa.

Existuje celý rad zdravotných odborníkov, ktorí vám môžu pomôcť s inkontinenciou po operácii prostaty. Zdravotné sestry na urológii môžu poskytnúť rady ohľadom diéty, cvičenia a pomôcok. Fyzioterapeuti vám pomôžu vytvoriť individuálny program na posilňovanie svalov panvového dna tak, aby vyhovoval vašim potrebám.

Problémy s únikom moču ovplyvňuje aj obezita

Štúdie ukázali, že obezita je silným faktorom spôsobujúcim únik moču. Strata váhy zase, naopak, vedie k jednoznačným zlepšeniam symptómov úniku moču. Preto práve strata váhy by mala byť jedným zo základov riešenia problému s únikom moču.

Najlepšou cestou, ako schudnúť, je samozrejme cvičenie. Cvičenie okrem straty váhy prináša so sebou aj iné benefity, ako je napr. posilňovanie svalov, ktoré tiež môže viesť k zlepšeniu problémov s únikom moču. Svaly panvového dna u ľudí s nadváhou alebo u obéznych ľudí musia udržiavať okrem pre nich prirodzených panvových orgánov aj tuk, čo môže vyústiť do problémov s únikom moču.

Obezita tiež môže tlačiť na močový mechúr a tak obmedzovať prietok krvi a vysielanie nervových signálov. Toto môže spôsobiť hyperaktivitu močového mechúra (potrebu často chodiť na záchod a nutkanie na močenie).

U obéznych mužov sa vyskytujú problémy s močením, konkrétne urgencia na močenie a problémy s nočným pomočovaním (noktúria), je u nich vyššia pravdepodobnosť operácie prostaty.

U mužov a žien s nadváhou je úspešnosť operácií, ktoré majú viesť k vyliečeniu inkontinencie, nižšia, ako u ľudí s regulárnou váhou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #prostata #močenie #noktúria