Trápia vás črevá?

Polovica ľudí si myslí, že pacient s Crohnovou chorobou umiera a druhá nemá o tomto ochorení ani poňatia, tak opísal povedomie o diagnózach, ktorých podstatou sú črevné zápaly, gastroenterológ doc. MUDr. Martin Huorka, PhD. Na tzv. nešpecifické črevné zápalové ochorenia sa na Slovensku lieči približne 10-tisíc ľudí.

06.07.2014 06:00
črevá, bolesť, brucho, žalúdok Foto:
Zatiaľ čo pri Crohnovej chorobe dominuje bolesť brucha, pri ulceróznej kolitíde je to hnačka.
debata (1)

Nešpecifické zápalové črevné ochorenia (známe aj pod medzinárodne ustálenou skratkou IBD z anglického označenia „Inflammatory Bowel Disease“) sú spoločným pomenovaním pre Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu. IBD je typickým ochorením mladých a aktívnych dospelých ľudí. Objavuje sa medzi 20. a 40. rokom života, pričom v počte prípadov mierne prevládajú ženy.

„Príčiny ochorenia nie sú jasné, úlohu zohráva genetická predispozícia, neprimerané prejavy imunitného systému a takisto podnety vychádzajúce z vonkajšieho prostredia,“ tvrdí doc. Huorka, ktorý je zároveň predsedom pracovnej skupiny pre IBD na Slovensku. So vznikom a prejavmi ochorenia významne súvisí stres či fajčenie. Medzi ďalšie príznaky patria hnačky, plynatosť, krvavá stolica, bolesti brucha, kŕčovité stavy, únava, málokrvnosť.

Horšie ako migrenici či astmatici

Zatiaľ čo ulcerózna kolitída postihuje vnútornú vrstvu hrubého čreva, Crohnova choroba je vážnejší zápal, ktorý môže postihnúť celý tráviaci trakt – žalúdok, pažerák, celé črevo – a zároveň všetky vrstvy tráviacej trubice. Ide prakticky o ochorenie celého organizmu, pri ktorom dochádza ku striedaniu akútnych fáz (relapsov) s fázami akéhosi pokoja, remisie, podobne ako pri onkologickej chorobe. Obidve ochorenia sú chronické a môžu sa prejaviť v ktoromkoľvek ve­ku.

„Zatiaľ čo pri Crohnovej chorobe dominuje bolesť brucha, pri ulceróznej kolitíde je to hnačka, pacient má denne aj dvadsať stolíc obsahujúcich krv a hlien,“ vysvetľuje doc. Huorka. V akútnom štádiu sa prejavujú už spomínanými tráviacimi ťažkosťami, niekedy zvýšenou teplotou, napínaním na vracanie či vracaním, chudnutím, bolesťami kĺbov, kožnými zmenami, zápalmi pečene alebo žlčových ciest, postihnutím očí. V pokojovom štádiu môže byť pacient úplne bez ťažkostí alebo môže mať len mierne problémy. Pacienti s IBD majú však vyššie riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva a konečníka, pričom toto riziko narastá s dĺžkou trvania ochorenia.

Slovak Crohn Club

  • občianske združenie združujúce pacientov s IBD

    Jurigovo nám. 1

    841 04 Bratislava

    tel. 0907 550 987, 0903 849 384

    www.crohnclub.sk

Zápalové črevné ochorenia majú navyše veľmi neblahý vplyv na kvalitu života pacientov. Podľa prieskumu, kde dotazníky vyplnilo šesťtisíc pacientov (63 % s Crohnovou chorobou a 33 % s ulceróznou kolitídou v rámci 26 krajín EÚ) majú postihnutí ulceróznou kolitídou horšiu kvalitu života ako migrenici či astmatici. Ich život totiž „organizujú“ hnačky a ovplyvňuje blízkosť toaliet. 70 % sa kvôli svojmu ochoreniu cíti trápne, 62 % má depresiu. Viac ako 40 % si muselo v priebehu uplynulého roka zobrať viac ako desať dní pracovného voľna kvôli IBD. Viac ako polovica pociťuje stres alebo sa cíti pod tlakom kvôli vynechávaniu z práce následkom ochorenia.

Dostať chorobu pod kontrolu

„Stále sa ma veľa ľudí pýta, čo to vlastne mám za ochorenie,“ hovorí 31-ročná Nina Kováčiková, pacientka s crohnom. Zdôrazňuje, že ochorenie nepostihuje len mladých dospelých, pretože ona prvé príznaky pociťovala už na strednej škole, keď mala pätnásť. Patrili k nim bolesti brucha, kŕče, neskôr rapídne schudla, až o 12 kg. Za sebou má šesť operačných zákrokov, z toho štyri na hrubom čreve, ostalo jej z neho len 20 cm. Pol roka dokonca žila so stómiou (umelým vývodom). Momentálne vedie pomerne uspokojivý život na biologickej liečbe.

Podstatu liečby tvorí užívanie liekov s protizápalovým účinkom, v nevyhnutných prípadoch operačné riešenie a diéta. U pacientov s ulceróznou kolitídou liečba medikamentmi závisí od rozsahu postihnutia hrubého čreva a závažnosti zápalu. Niekedy je možné liečiť ich liekmi miestne podávanými priamo do konečníka. Medzi ďalšie lieky patria kortikosteroidy, imunosupresíva, v prípade bakteriálnych komplikácií aj antibiotiká. „Záchrannou brzdou“ je biologická liečba. Po ústupe príznakov je potrebné niektoré lieky užívať preto, aby sa zabránilo návratu ochorenia, hovorí sa tomu udržiavacia liečba. Pri Crohnovej chorobe sa lieky potláčajúce aktivitu imunitného systému používajú častejšie ako pomôcka na potláčanie zápalu a ako udržiavacia liečba na pomoc pri zabránení príznakov ochorenia.

Zápalové ochorenia sú nevyliečiteľné, lekár však môže v spolupráci s pacientom dostať ochorenie pod kontrolu do fázy relatívneho pokoja. Cieľom je, aby bol pacient v takomto pokojovom štádiu čo najdlhšie.

Nešpecifické zápalové ochorenia čreva

Ulcerózna kolitída – chronický zápal hrubého čreva. V prípade ochorenia hrubé črevo nie je schopné normálne spracúvať črevný obsah a tvorí väčšie množstvo hlienu. Prejavuje sa krvavými hnačkami.

Crohnova choroba – je označením ochorenia, pri ktorom má pacient roztrúsené zápalové ložiská po celom tráviacom systéme, najčastejšie v dolnej časti tenkého čreva. V čreve sa postupne môžu vytvoriť zúžené miesta a môže dôjsť ku prederaveniu črevnej steny (perforácii), čo si vyžaduje chirurgické riešenie.

Viac informácií na www.trapiavascreva.sk, www.5gram.eu

Zápalové črevné ochorenia postihujú

  • Tráviaci trakt: hnačky, bolesti brucha
  • Pohybový aparát – svalové, kĺbové, kostrové prejavy (9 – 53 % pacientov)
  • Kožu (2 – 34 % pacientov)
  • Oči (0,3 – 5 % pacientov)
  • Pečeň, žlčník, žlčové cesty – jedny z najzávažnejších komplikácií

Výber potravín a jedál závisí od

  • štádia ochorenia (aktívne alebo pokojové) – počas relapsov sa odporúča bezzvyšková diéta, resp. diéta s nízkym obsahom vlákniny
  • rozsahu postihnutia tráviaceho traktu zápalovým procesom
  • lokalizácie zápalového procesu
  • stavu výživy
  • veku pacienta
  • stravovacích zvyklostí pacienta
  • individuálnej obľuby jedál

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #črevá #Crohnova choroba