S plienkami sme sa narodili, aj s nimi starneme

Inkontinencia sa týka ľudí v každom veku - od detí až po seniorov. Nočné pomočovanie detí, samovoľný únik moču pri ochabnutí svalstva panvového dna, tehotenská a popôrodná inkontinencia, operácie prostaty, nehody, nadváha, cukrovka a ďalšie ochorenia - to všetko má spoločného menovateľa. Únik moču.

17.07.2014 06:00
inkontinencia, lekár, pacient, plienka Foto:
Základnou funkciou každej plienky je bezpečne zachytiť moč, rozptýliť ho do celej plochy plienky, spracovať na netekutý gél a pohltiť pritom neželané pachy.
debata (1)

„S plienkami sme sa narodili, aj s nimi starneme,“ tvrdí urológ prof. MUDr. Ján Švihra, PhD., z Martina. Pomôcky pre inkontinentných hradia zdravotné poisťovne na základe zdravotného poistenia. Predpisujú ich odborní lekári z odborov urológia, neurológia, gynekológia, geriatria, chirurgia a onkológia a na ich odporúčanie aj praktickí lekári pre dospelých a praktickí lekári pre deti a dorast. K dispozícii sú tieto druhy: vložky, vkladacie plienky (k nim sa používajú fixačné nohavičky), plienkové nohavičky a podložky. Zdravotné poisťovne uhrádzajú tieto pomôcky pre deti (od troch rokov veku) a dospelých prostredníctvom mesačných finančných limitov. To znamená, že pacient nemá obmedzený počet kusov týchto pomôcok, ako to bolo v minulosti.

Existujú tri stupne inkontinencie, pričom výška finančného limitu – úhrady zdravotnej poisťovne je takáto:

  • I. stupeň: (občasný únik moču) – poisťovne nehradia
  • II. stupeň: (častý únik moču) – finančný limit 15,74 €/mesiac (vložky, vkladacie plienky a fixačné nohavičky)
  • III. stupeň: (trvalý únik moču, prípadne aj stolice) – finančný limit 55,32 €/mesiac (vložky, vkladacie plienky, plienkové nohavičky, fixačné nohavičky a podložky pod chorých)

Jednotlivé druhy poskytovaných pomôcok je teda možné kombinovať až do výšky príslušného finančného limitu, na každý druh pomôcky musí byť vypísaný samostatný poukaz. Dôležité je vedieť, že celkový počet kusov predpisovaných pomôcok nie je obmedzený (limitovaný je iba počet vložiek a podložiek pri III. stupni, na 60 ks) – jediným kritériom je neprekročenie výšky stanoveného finančného limitu.

Základnou funkciou každej plienky je bezpečne zachytiť moč, rozptýliť ho do celej plochy plienky, spracovať na netekutý gél a pohltiť pritom neželané pachy. Zároveň signalizovať, koľko ešte bude plienka fungovať, kedy ju treba vymeniť. Tieto činnosti zabezpečujú základné výrobné suroviny – buničina, superabsorbent, netkaná textília a tekutinu neprepúšťajúca fólia s indikátorom vlhkosti.

Pre užívateľa sú dôležitejšie iné skutočnosti – aby mu pomôcka poskytla istotu pred pretečením a súčasne primeraný komfort. To znamená opakované spracúvanie tekutiny na gél, pohlcovanie pachov „Odour system“, neustále suchý povrch plienky „Top dry“ a indikátor vlhkosti (najnovšie aj so stupnicou). Aktuálnou novinkou u niektorých výrobcov je priedušná spodná fólia „Air“ (dovoľuje pokožke dýchať) a zapínanie na suchý zips s elastickým upínaním.

Čím je plienka väčšia, tým je aj drahšia. To isté platí aj v prípade jej sacej schopnosti, plienka s kapacitou 2 500 ml musí byť drahšia ako s kapacitou 1 500 ml. Vyššia cena znamená menej kusov do limitu. V prípade nesprávne zvoleného výberu z najdrahších druhov a veľkostí pomôcok je nevyhnutné dokupovať ďalšie kusy. Pri výbere treba zohľadniť aj priedušnosť spodnej fólie plienky, čo obmedzuje riziko zaparenej pokožky. Zároveň sledovať, či sa využíva celá sacia kapacita plienky. Na to slúži tzv. indikátor vlhkosti na spodnej fólii, ktorý zmenou farby signalizuje nutnosť jej výmeny. Realita je totiž taká, že mnohí užívatelia pomôcok pre inkontinentných ani netušia, akú saciu schopnosť má ich plienka. Je to škoda, pretože keď vyčerpajú iba polovicu jej úžitkovej hodnoty, „druhú polovicu plienky v podstate vyhadzujú nepoužitú“. Údaje o sacej schopnosti pomôcok pre inkontinentných sa dajú zistiť z propagačných materiálov a mnoho ďalších informácií na www.inkontinencia.sk.

Z hygienického hľadiska by mal mať inkontinentný občan k dispozícii tri kusy plienok denne, čo je cca 90 kusov na mesiac. Problémy s nedostatočným množstvom nastávajú pri drahších pomôckach, teda pri plienkových nohavičkách pre dospelých väčších veľkostí a navliekacích plienkových nohavičkách. V tejto súvislosti je potrebné poukázať na nezanedbateľné cenové rozdiely medzi jednotlivými výrobcami plienok. Sú výsledkom rozdielnej cenovej a marketingovej politiky. Výsledkom je nie vždy vyrovnaný vzťah ceny a úžitkovej hodnoty. Znamená to, že napr. v prípade plienkových nohavičiek veľkosti Large so sacou schopnosťou cca 2 500 ml sa do výšky limitu 55,32 € zmestí nepriedušných 67 ks jednej značky, ale až 83 priedušných nohavičiek od iného výrobcu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plienka #samovoľný únik moču #inkontinencia