Keď vlhkosť lieči intímne problémy

Kyselinu hyalurónovú väčšina z nás vníma ako súčasť pleťových krémov, rôznych koncentrátov, injekčných výplní vrások či pier. Táto telu vlastná látka však dokáže omnoho viac, než len omladiť a vypnúť pokožku. Poznajú ju všetky odvetvia medicíny, uplatnila sa vo vyše dvetisíc patentoch a využíva sa aj pri liečení mnohých chorôb a telesných porúch. Vrátane intímnych problémov žien.

31.07.2014 06:00
jazero, voda, žena, kúpanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pálenie, svrbenie, pocit suchosti či opakované infekcie prejavujúce sa výtokom a diskomfortom, to sú prejavy porušenia funkcie vaginálnej sliznice. K oslabeniu prispieva klimaktérium, užívanie antikoncepcie, antiestrogénová liečba či odstránenie vaječníkov, poškodiť ju môže nevhodná kozmetika, kúpanie v prechlórovanej vode bazénov, používanie nevhodných pracích práškov. Sliznice intímnych miest ženy oslabuje aj každá vaginálna infekcia.

„Bakteriálna vaginóza patrí medzi najčastejšie príčiny výtoku, vyskytuje sa dvakrát častejšie ako mykózy,“ vysvetľuje gynekológ MUDr. Jozef Španka z Bratislavy. „Na vine je najčastejšie baktéria Gardnerella vaginalis, ktorá sa v pošve ženy premnoží, spôsobuje posun pH do zásaditého, svrbenie, sčervenanie, zdurenie a zelenkavý výtok s typickým zápachom po rybách.“

Bakteriálnu vaginózu je dôležité odlíšiť od kvasinkovej infekcie, ktorá sa prejavuje bielym tvarohovitým výtokom. Ich liečba je totiž odlišná. Napriek tomu to ženy často nerozoznávajú a až 74 % z nich si svrbenie a zápal v pošve spája výlučne s mykózou, ktorá sa lieči antimykotikami. Pri nej sa predovšetkým na dovolenke pripúšťa aj samoliečba v podobe antimykotických čapíkov, krému či jednorazovej tabletky, ktorá sa prehltne, zatiaľ čo na bakteriálnu vaginózu sa predpisujú lokálne antibiotiká (metronidazol, klindamycín) v podobe krému alebo vaginálnych tabliet. Samozrejme, infekcia môže byť aj zmiešaná.

Výskyt v orgánoch a liečebné využitie kyseliny hyalurónovej
Prirodzený výskyt Terapeutické využitie
koža zlepšenie hojenia rán, vyhladzovanie vrások
dýchacie cesty obnova prirodzených vlastností slizníc, zvýšenie hydratácie a zmiernenie zápalu
dolné močové cesty regenerácia vnútornej výstelky močového mechúra a zlepšenie jeho prirodzenej odolnosti voči infekciám
vaginálna sliznica podpora hydratácie, hojenia poranení sliznice, obnova štruktúr a vlastností sliznice
tkanivá dýchacích ciest obnovenie prirodzených vlastností tkanív, zmiernenie zápalu, zvýšenie hojenia, zmiernenie astmatických záchvatov
pupočná šnúra terapeuticky sa nevyužíva
synoviálna tekutina kĺbov a chrupavka zlepšenie funkcií kĺbov pri pohybe, zmiernenie bolestí a zápalu
sklovec oka, oko umelé slzy

Vaginálna sliznica, podobne ako koža či iné sliznice, tvorí bariéru pred vstupom baktérií, vírusov a húb do organizmu. Hlien, ktorý produkujú drobné žliazky v oblasti krčka maternice, tvorí akúsi „výstelku“ pošvy. Zdravá sliznica je stále zvlhčovaná týmto hlienom s gélovou štruktúrou. Hlien zabezpečuje správnu hydratáciu tkaniva, podporuje kyslosť prostredia (správne pH), chráni sliznicu pred poranením a zvyšuje jej prirodzenú obranyschopnosť. Ak je sliznica v pošve dostatočne zvlhčená, neohrozia ju drobné poranenia či infekcie.

Na prevenciu i regeneráciu v oblasti intímnych partií je na trhu čoraz viac lokálnych voľnopredajných prostriedkov gélov či čapíkov, či už s laktobacilmi, kyselinou mliečnou a glykogénom, či najnovšie kyselinou hyalurónovou. Voľnopredajný produkt je navyše vhodný aj pre ženy trpiace suchosťou sliznice, pociťujúce pálenie a svrbenie aj bez akútnej infekcie a po operáciách na zlepšenie i urýchlenie hojenia rán. „Kyselina hyalurónová môže pomôcť pri hojení rán po hysterektómii či pošvových plastikách, po nástrihu hrádze po pôrode a takisto ženám v postmenopauze,“ dodáva MUDr. Španka. „Dávkovanie závisí od subjektívnych ťažkostí pacientky.“

Najprv z kohútích hrebienkov, teraz ju produkujú streptokoky

Číra priehľadná látka, kyselina hyalurónová, sa v našom organizme vyskytuje prirodzene v podobe približne 15 gramov viskózneho gélu. Vysokú koncentráciu obsahujú najmä mäkké spojivové tkanivá, koža, pupočná šnúra, kĺbová tekutina a sklovec oka. Významné množstvo hyalurónovej kyseliny sa nachádza v pľúcach, obličkách, mozgu a vo svaloch.

Kyselina hyalurónová vzniká s pomocou enzýmov priamo vnútri našich buniek a cez bunkovú membránu sa postupne pretláča do medzibunkového priestoru. „Bola objavená v roku 1934 v sklovci hovädzieho dobytka a v medicíne sa prvýkrát použila práve ako náhrada očnej tekutiny po operácii. Dlho sa predpokladalo, že jej úlohou je len vypĺňať priestory medzi tkanivami,“ vysvetľuje traumatológ MUDr. Juraj Kacian.

„V súčasnosti sa však objavuje čoraz viac funkcií, ktoré táto kyselina v tele plní: udržiava správnu hydratáciu tkanív, zabezpečuje fyziologické funkcie slizníc, významnou mierou prispieva k hojeniu rán, reguluje zápal a vychytáva voľné radikály. Jej obsah v tele s pribúdajúcim vekom klesá.“ V medzibunkových priestoroch funguje kyselina hyalurónová ako špongia. Vzhľadom na svoje fyzikálno-chemické vlastnosti má silnú hydratačnú schopnosť, je schopná vodu absorbovať, udržať a uvoľňovať podľa potrieb organizmu.

Pre svoju schopnosť udržať vlhkosť má významnú úlohu pri zvlhčovaní slizníc. Tým, že dokáže vypĺňať priestory medzi bunkami, zabraňuje prieniku baktérií, vírusov a cudzorodých látok do organizmu. Má tiež dôležitú úlohu pri transporte výživných látok, pri novotvorbe buniek. „Kedysi sa vyrábala extrakciou z kohútích hrebienkov, čo bolo nákladné a znamenalo to aj vyššie riziko alergických reakcií,“ vysvetľuje MUDr. Kacian. „Momentálne sa vyrába biofermentačnými postupmi z baktérií Streptococcus equi, ktoré ju umožňujú získavať v omnoho čistejšej forme.“

Využitie kyseliny hyalurónovej pri intímnych problémoch

  1. používa sa pri stavoch spojených so suchosťou vagíny následkom zníženej produkcie estrogénov (klimaktérium, odstránenie vaječníkov, liečba onkoochorenia, antiestrogénová liečba, autoimunitné ochorenie Sjögrenov syndróm)
  2. pri všetkých stavoch, keď je potrebné podporiť regeneráciu sliznice vagíny (podráždenie iritačnými látkami, stavy po prekonaní vaginálnych infekcií, po gynekologických operáciách ako pošvové plastiky či odstránenie maternice, pôrodoch, po opakovaných cystitídach a zápaloch močovej rúry, radiačnej liečbe)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vaginálne infekcie #kyselina hyalurónová #intímne problémy