Toto je moja krv: Potrebné sú nielen nuly

Aká ste krvná skupina? Viete, že 450 mililitrov z piatich litrov, ktoré vám približne kolujú v žilách, môže niekomu zachrániť život? A vám chýbať nebudú!

10.08.2014 06:00
krv, darcovstvo, darovanie krvi Foto:
Existuje viac ako 20 systémov rozdelenia krvi, ale pre transfúzie krvi je najdôležitejší AB0 systém a Rh faktor.
debata (3)

Krv je červená tekutina, ktorú tvorí krvná plazma. V nej plávajú krvné bunky, krvinky. Sú to červené krvinky (erytrocyty), biele krvinky (leukocyty) a krvné doštičky (trombocyty). Všetky krvné bunky sa tvoria v kostnej dreni. Odtiaľ sa krvinky vyplavujú priamo do krvi. Staré krvinky zachytáva a rozkladá slezina, ktorú nazývame aj cintorínom krviniek.

Existuje viac ako 20 systémov rozdelenia krvi, ale pre transfúzie krvi je najdôležitejší AB0 systém a Rh faktor. Podľa AB0 systému existujú štyri rôzne krvné skupiny: A, B, AB a nula. Na svete je najčastejšia krvná skupina nula, ale v niektorých oblastiach, napríklad aj na Slovensku, je najbežnejší typ A.

Rozšírenosť krvných skupín na Slovensku

  • A má 42 %
  • 0 má 38 %
  • B má 13 %
  • AB má 7 %

Pri určovaní krvných skupín je takisto veľmi dôležitý antigén, ktorý určuje Rh faktor. Ak sa nachádza na povrchu červených krviniek, označuje sa Rh+, ak na povrchu chýba, označuje sa Rh-. 85 percent populácie má Rh pozitívny faktor a len 15 percent Rh negatívny. Zaujímavé je, že v Afrike a v Ázii má 99 % ľudí Rh+, a tak je istým spôsobom pre Európanov s Rh- faktorom rizikové cestovať do týchto oblastí, kde sú zásoby krvi s faktorom Rh- malé.

Keď krv chvíľu stojí, vytvoria sa tri farebné vrstvy:

Žltá – krvná plazma. Tvorí asi polovicu celej krvi. Krvinkám a živinám umožňuje pohyb v cievach.

Biela – túto vrstvu v strede tvoria biele krvinky a krvné doštičky. Biele krviny zabezpečujú ochranu proti infekciám a cudzorodým látkam. Je ich viacero druhov a každá má svoju špecifickú funkciu. Napríklad vyrábať protilátky alebo zabíjať nádorové bunky. Krvné doštičky sa starajú o zrážanlivosť krvi, sú teda dôležité pri zastavovaní krvácania.

Červená – spodnú vrstvu tvoria červené krvinky. Nedajú sa nahradiť ani umelo vyrobiť, preto sú najdôležitejšie. Vypĺňa ich červené krvné farbivo hemoglobín, ktoré obsahuje železo. Hemoglobín je schopný viazať kyslík v pľúcach a preniesť ho ku tkanivám a vymeniť ho za oxid uhličitý, ktorý potom naspäť prinesie do pľúc. Tam ho uvoľní, aby sme ho mohli vydýchať.

Aká ste krvná skupina?

  • A: Ak máte krvnú skupinu A, patríte k väčšine. Vaši predkovia prišli do Európy z ďalekej Ázie pred 25–15-tisíc rokmi obrábať nové polia, postaviť dom, zasadiť strom a splodiť syna.
  • B: Rozumiete si so zimou a lyžovačkami. Vaši predchodcovia boli otužilci z Himalájí a odovzdali vám odvážne a životaschopné gény.
  • AB: Je vás najmenej, ale veľa vydržíte. Vaša skupina sa zmiešala z mongolskej a európskej krvi v dobách divokého stredoveku pred asi 1200 rokmi pred asi 1200 rokmi. Ani vás nič len tak nezlomí – reuma ani alergie.
  • 0: Milujete slnko a teplo. Možo práve snívate o Afrike, kde sa už pred 40-tisíc rokmi preháňali vaši praotcovia. Ale pozor na infekčné ochorenia, na ktoré ste obzvlášť citliví!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #darcovstvo krvi #krvné skupiny